Oameni de ştiinţă din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA) au dezvoltat un sistem mobil pentru eliminarea fosforului din guniul de grajd provenit de la bovine şi, eventual, de la porci.
Acest sistem poate oferi fermierilor o mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte locul, momentul şi modul în care folosesc dejecţiile animaliere pentru a fertiliza culturile. Bălegarul de vacă ajunge de obicei a fi răspândit pe suprafeţele agricole ca sursă de fosfor, azot şi alţi nutrienţi importanţi pentru dezvoltarea plantelor. Dar aplicarea gunoiului de grajd poate duce şi la excesul de fosfor, care poate ajunge apoi în lacuri, râuri, iazuri şi alte surse de apă, degradând calitatea acestora.
Prin intermediul Sistemului de Extracţie a Fosforului din Gunoi de Grajd (în engleză, Manure Phosphorus Extraction System - MAPHEX) se urmăreşte eliminarea fosforului şi concentrarea acestuia într-o formă mai uşor de gestionat. "Transportul gunoiului de grajd din fermă spre noi locaţii, unde poate fi aplicat, nu este întotdeauna practică sau economică. De aceea, transportul fosforului concentrat rezultat în urma acestei metode noi de tratament ar putea oferi o alternativă mai puţin costisitoare", susţin reprezentanţilor Serviciului USDA pentru Cercetare Agricolă.
Pentru a face acest lucru, echipa de ceretători a montat o presă, o centrifugă, o unitate de filtrare cu vid şi alte componente pe două platforme de remorcă, astfel încât întregul sistem să poată fi condus într-o fermă şi operat la faţa locului. Sistemul poate deservi zece ferme mici pe o bază de rotaţie de zece zile. În cazul exploataţiilor de mari dimensiuni, cu capacitate de până la 2.000 de vaci, echipamentul ar putea funcţiona peste 24 de ore.
Potrivit principiului de funcţionare, MAPHEX poate extrage 99% din fosforul conţinut în aproximativ o mie de litri de dejecţii, în numai 10 minute. În plus, acesta are capacitatea de a elimina mirosul bălegarului.
Sistemul ar putea fi aplicat şi în crescătoriile de porci, cu condiţia ca amestecul de furaj administrat animalelor să conţină fitază, o enzimă obtinută prin biosinteza care se utilizează pentru scindarea substanţelor complexe din boabele de cereale care conţin fosfor nedigestibil. Prin utilizarea acestei enzime, fosforul este digerat şi absorbit. Animalele poligastrice îşi produc fitază, iar probleme apar numai la porcine şi păsări, la care lipseşte această enzimă. Fitazele utilizate în hrana animalelor monogastrice diminuează cu peste 30% conţinutul în fosfor al dejecţiilor de la porcine şi păsări.