Adama
Vinasa Rompak

ȘEFUL ANZ: CERTIFICATELE DE ORIGINE pentru ANIMALELE DE RASĂ VOR FI SECURIZATE!

Publicat: 31 ianuarie 2019 - 19:50
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

EXCLUSIV AGROINFO! Certificatul de origine sau certificatul zootehnic pentru animalele de rasă sunt importante pentru fermieri, pentru că înseamnă implicit subvenții europene mai mari. Regulamentul european 1012/2016, devenit obligatoriu pentru crescătorii români de animale de la data de 1 noiembrie 2018, stabilește și regimul acestor acte. Concret, certificatele de origine vor avea un alt format, iar noutatea mare este că vor fi securizate cu scopul de a împiedica falsificarea lor.

Lelior Iacob, directorul general al Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), a acceptat să dezvăluie, în exclusivitate pentru AGROINFO, din discuțiile pe care le-a avut timp de două zile cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de bovine și ai asociațiilor crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor respective.

Miercuri, 30 ianuarie, la ședința ANZ au fost reprezentanții asociațiilor crescătorilor de bovine, iar discuțiile s-au prelungit până seara târziu. Astăzi, joi, 31 ianuarie, a fost rândul reprezentanților asociațiilor crescătorilor de ovine care dețin cărțile de rasă și aici debutul ședinței s-a soldat cu scandal. La discuții au vrut să participe și oierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, și Dan Petrescu, oierul din Argeș căruia, anul trecut, o mână criminală, cum a consemnat procesul-verbal al poliției, i-a dat foc furajelor pentru oi.

Amândoi au acuzat neregulile din oierit, în repetate rânduri, au protestat și au formulat mai multe memorii la Guvern, Președinte și plângeri la Parchet, inclusiv la Direcția Națională Anticorupție. Una dintre acuze vizează certificatele zootehnice pentru berbecii de rasă, suspectate a fi falsificate. Astăzi, cei doi bănuiau că la ANZ se va discuta despre certificate, ameliorare rasă, genotipare etc. Prezența lor însă la ședința de la ANZ nu ar fi fost acceptată de liderii asociațiilor crescătorilor de ovine. Chiar dacă cei doi oieri, cunoscuți pentru lupta lor, au avut o delegație eliberată, la rugămintea lor, de Federația PRO AGRO. DETALII AICI: VIDEO! GHIȚĂ CIOBANUL ȘI DAN PETRESCU, DAȚI AFARĂ DE LA ȘEDINȚA ANZ DE LIDERII REGISTRELOR GENEALOGICE!

Despre incidentul iscat prin prezența celor doi oieri, Lelior Iacob ne-a spus că reacția vehementă a venit din partea liderilor de asociații prezenți acolo. Bineînțeles că lucram la ce ne-am propus astăzi și în momentul în care cei doi au venit în sală a fost o reacție  un pic mai dură din partea asociațiilor când i-a văzut, în sensul că avem probleme de discutat aici, să nu le perturbe activitatea. Ei (Ghiță Ciobanul și Dan Petrescu n.r.) au spus că au delegație de la ministru. Dar, contrar celor afirmate, aveau delegație de la Emil Dumitru (președintele Federației PRO AGRO n.r.). Nu aveau delegație de la ministru, aveau una semnată de PRO AGRO, a declarat Lelior Iacob.

Șeful ANZ dezvăluie că un subiect îndelung dezbătut astăzi cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine, dar și ieri cu cei ai asociațiilor crescătorilor de bovine, privește certificatele de origine. Aceste acte stârnesc dezbateri aprinse între oieri, pentru că există suspiciunea că multe dintre ele ar fi fost fabricate cu scopul de a da origine, doar pe hârtie, unor animale, în acest caz berbeci, care numai de rasă nu sunt, dar de pe urma cărora băieții deștepți din oierit ar fi obținut profituri uriașe. Aceste acte vor fi schimbate tocmai cu scopul de a nu mai fi falsificate.

Este obligatoriu prin Regulamentul european 1012/2016. Alt formular, alte informații și, în plus, marea noutate este că vor fi securizate. Vor fi modificări și în ceea ce privește transferul de proprietate.

Legea europeană spune clar că în certificatul de origine nu se mai poate interveni odată ce a fost eliberat. Când un animal de rasă este vândut, are un nou proprietar, pe certificatul de origine nu se  mai poate schimba proprietarul. Automat trebuie intervenit cu un alt document alăturat certificatului de origine ca să nu creezi suspiciuni. În momentul în care a fost emis de o autoritate, de o societate de ameliorare nu se mai poate interveni, după noile norme. Domle, s-a schimbat proprietarul, eu trebuie să adaug acum noul proprietar. Nu! Este un certificat care odată eliberat, nu se mai intervine cu absolut nimic.

Și aici era o neînțelegere: domle, dacă s-a schimbat proprietarul, nu trebuie să trec noul proprietar? Așa cum se făcea până acum. Nu! Uite, că noile reglementări nu mai dau voie. Nu te mai lasă sub nicio formă să mai intervii peste un format, peste un certificat emis de o unitate autorizată. La fel, am discutat problemele care privesc securizarea certificatului. Adică, o societate de ameliorare, o autoritate competentă, în momentul în care a emis un certificat își asumă și îl securizează, astfel încât el să nu poată suferi modificări, să nu poată fi falsificat, a declarat șeful ANZ, pentru AGROINFO.

Noile formulare vor fi diferite de cele existente acum pe piață.

Noi intrăm pe formularistica regulamentului european și automat trebuie să ne familiarizăm cu așa ceva. Și asociațiile trebuie să știe din start. Domle, ne consultăm împreună că nici noi nu suntem atotștiutori. Pentru că ei (asociațiile n.r.), deocamdată, dețin registrele genealogice, ei sunt responsabili cu emiterea certificatelor de origine, ei trebuie să aibă o bază de date și un soft actualizat ca să poată emite treaba asta și, împreună cu noi, să vedem să se facă lucrurile astea după lege, corect. Împreună să găsim soluțiile să nu greșim și ne întâlnim ori de câte ori este nevoie să ne punem de acord. Am demarat, anul trecut, tatuarea ovinelor și se desfășoară în continuare. Și măsura tatuării la ovine, tot noi am luat-o ca să nu permitem vreo suspiciune de genul ăsta: domle, s-a falsificat, s-a înlocuit un animal cu altul. Noi căutăm soluții prin care să se ne asigurăm că ăla e animalul, ăsta e certificatul și că nu există niciun dubiu cu privire la un reproducător sau altul, a adăugat Lelior Iacob.

Noile certificate zootehnice vor fi securizate.

Cu privire la securizare, sunt discuții, unii (dintre reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice n.r.) vor să folosească un timbru special, unii vor să folosească acea presă cum este pe actele notariale. Lucrurile astea le-am luat în discuție, fiecare a avut câte o idee, și trebuie să alegem soluția cea mai bună încât să avem garanția că lucrurile sunt corecte. Toate asociațiile care dețin registrele genealogice vor folosi același element de securizare pentru certificate, a explicat șeful ANZ.

Ce spune  despre certificatele zootehnice REGULAMENTUL (UE) 2016/1012 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 8 iunie 2016 privind condițiile zootehnice și genealogice aplicabile ameliorării animalelor de reproducție de rasă pură, a porcilor de reproducție hibrizi și a materialului germinativ provenit de la acestea, comerțului cu acestea și introducerii lor în Uniune și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 652/2014 și a Directivelor 89/608/CEE și 90/425/CEE ale Consiliului, precum și de abrogare a anumitor acte în sectorul ameliorării animalelor („Regulamentul privind ameliorarea animalelor”)? Este regulamentul obligatoriu de respectat de crescătorii români de animale. Atât ANZ, cât și asociațiile crescătorilor de animale care dețin cărțile de rasă vor trebui să se ghideze după acest regulament.

Certificatele zootehnice pentru animalele de reproducție de rasă pură conțin următoarele informații:

(a) numele societății de ameliorare emitente sau, în cazul introducerii în Uniune a animalului de reproducție de rasă pură, numele organismului de ameliorare emitent și, dacă este cazul, o trimitere la site-ul de internet al societății de ameliorare sau al organismului de ameliorare în cauză; certificate-zo_b

(b) numele registrului genealogic;

(c) clasa din secțiunea principală în care este înscris animalul de reproducției de rasă pură, după caz;

(d) numele rasei animalului de reproducție de rasă pură; (e) sexul animalului de reproducție de rasă pură;

(f) numărul de înscriere în registrul genealogic („nr. din registrul genealogic”) al animalului de reproducție de rasă pură;

(g) sistemul de identificare și numărul individual de identificare acordat animalului de reproducție de rasă pură în conformitate cu:

(i) legislația Uniunii în domeniul sănătății animalelor referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor din speciile în cauză;
(ii) în absența legislației Uniunii în domeniul sănătății animalelor referitoare la identificarea și înregistrarea animalelor care necesită un număr individual de identificare, cu normele stabilite în programul de ameliorare aprobat în conformitate cu articolul 8 alineatul (3) și, după caz, cu articolul 12; sau
(iii) în cazul introducerii în Uniune a animalului de reproducție de rasă pură, în conformitate cu legislația țării terțe; 

(h) în cazul în care acest lucru este necesar în conformitate cu articolul 22 alineatele (1) și (2), metoda utilizată pentru verificarea identității animalelor de rasă pură utilizate pentru colectarea de material seminal, ovule și embrioni și rezultatele verificării identității respective;

(i) data și țara nașterii animalului de reproducție de rasă pură;

(j)numele, adresa și, dacă este cazul, adresa de e-mail a crescătorului (locul nașterii animalului de reproducție de rasă pură);

(k) numele și adresa și, dacă este cazul, adresa de e-mail a proprietarului;

(l) pedigriul:

pedigri-rasa_b


(m) dacă sunt disponibile, rezultatele testării performanțelor și rezultatele actualizate ale evaluării genetice, menționându-se data efectuării evaluării și defectele genetice și particularitățile genetice legate de programul de ameliorare, care afectează însuși animalul de reproducție de rasă pură;

(n) în cazul femelelor gestante, data inseminării sau a montei și identificarea masculului folosit pentru fertilizare, care poate fi menționat într-un document separat;

(o) data și locul eliberării certificatului zootehnic și numele, funcția și semnătura persoanei fizice autorizate de societatea de ameliorare emitentă să semneze certificatul respectiv, sau, în cazul introducerii în Uniune a animalului de reproducție de rasă pură, de organismul de ameliorare; persoana respectivă este un reprezentant al societății de ameliorare sau al organismului de ameliorare în cauză sau un reprezentant al unei autorități competente menționate la articolul 30 alineatul (2) litera (b).

În cazul în care sunt emise certificate zootehnice pentru un grup de animale de reproducție de rasă pură din specia porcină, informațiile menționate la punctul 1 din prezentul capitol pot fi cuprinse într-un certificat zootehnic unic, cu condiția ca animalele de reproducție de rasă pură în cauză să aibă aceeași vârstă și aceiași părinți genetici.

Vizualizat: 7611 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ADY
|
01. 31, 2019. Thursday 22:12
NU ESTE CORECT SA DATI REGISTRELE PE MANA UNOR ESCROCI CARE AU ASA ZISE ASOCIATII, IN MOLDOVA AM AVUT O ASOCIATIE PENTRU RASA ANGUS SI ATI INLATURATO CA SA FACETI LOC DE MANEVRA CELOR DE LA SIBIU. CUM RAMANE CU NOI ,CEI DE BUNA CREDINTA ,CARE AM SEMNAT CONTRACTE SI AM INCEPUT DE LA ZERO SI ACUM CEI DE LA SIBIU SE FAC CA NU NE CUNOSC.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii