Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SCANDAL URIAȘ pentru DATA ISTORICĂ la SUBVENȚIA APIA BOVINE!

Publicat: 06 martie 2019 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOTIFICARE COMISIA EUROPEANĂ! Scandal de proporții declanșat de data istorică pentru subvenția APIA la bovine de carne! După ce Comisia Europeană a avertizat România că a schimbat în lege data istorică, fără să anunțe la Bruxelles și ne obligă să abrogăm articolul de lege, în al doisprezecelea ceas, ce trebuia să facă Ministerul Agriculturii, a făcut președintele Comisiei pentru agricultură. A notificat Comisia Europeană.

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a anunțat că a notificat Comisia Europeană în legătură cu data istorică pentru acordarea subvenției APIA la bovinele de carne. Data istorică la bovine este o decizie aberantă prin care subvențiile de la APIA ajung în buzunarele unora care nu mai dețin vaci din anul 2013. Pe de altă parte, crescătorii de animale care dețin acum vaci de carne, cumpărate ulterior datei istorice, nu pot să încaseze această subvenție. E nedrept și aberant!

31 ianuarie 2013 este data istorică, prevăzută în regulamentele europene, pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovine, sector carne. Fermierii și nu numai care au deținut vaci la această dată și solicită acum, în 2019, subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt eligibili pentru plată chiar dacă vacile nu mai există. Au fost vândute, au murit sau au fost sacrificate.

AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.

La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată. DETALII AICI: ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Comisia Europeană a avertizat imediat România că încalcă regulamentele europene.  Astfel, în ședința din 19 februarie 2019 a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților s-a votat abrogarea articolului cu pricina din Legea subvențiilor.  

Săptămâna trecută, pe 26 februarie, din pricina numeroaselor dezbateri din spațiul public pe marginea acestei date istorice, a nemulțumirilor crescătorilor români de animale, președintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu a propus să fie amânat votul din Parlament pentru abrogarea acestui articol din Ordonanța subvențiilor APIA până când Comisia Europeană va trimite României un punct de vedere  oficial la notificarea făcută.

S-a creat un pic de scandal legat de această dată de referință la bovine. Din păcate, noi am avut doar discuții verbale cu cei de la Comisia Europeană, cu Reprezentanța noastră de la Bruxelles, și am înțeles că, totuși, există o infogramă la Ministerul Agriculturii. Săptămâna trecută, după ce am votat-o în plenul Comisiei, am făcut o notificare către Comisia Europeană să avem un punct de vedere oficial legat de acest lucru. Și pentru chestiunea aceasta, v-aș propune să mai amânăm Ordonanța 3 până când vom avea un punct oficial de la Comisia Europeană, a spus Stănescu, în ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019.

Din informațiile pe care le am eu și din discuțiile purtate cu dumneavoastră, dar și la Comisie, la Comisia Europeană, există o infogramă, transmisă de Comisia Europeană, în care ni se spune clar care este anul de referință. Eu nu aș vrea să facem strict referire la acea infogramă, care, totuși, este un document oficial al Comisiei Europene.

Să așteptăm, totuși, să vină un punct de vedere oficial la solicitarea dumneavoastră cu privire la anul de referință, pentru că, așa este, într-adevăr, în spațiul public sunt dezbateri foarte aprinse cu privire la modalitatea practică de finanțare a sprijinului pentru bovine. Dar eu încă o dată spun că există această infogramă și pentru noi, membrii Comisiei pentru agricultură, ar fi fost foarte important ca această infogramă să ne fie adusă la cunoștință, pentru că aveam un prim punct de vedere al Comisiei Europene referitor la acest aspect.

Nu e mai puțin adevărat, și îmi pare că trebuie să spun acest lucru, Ministerul Agriculturii știe, anul 2016 a fost luat în cosiderare și agreat de Comisia Europeană, urmare a discuțiilor și înțelegerilor făcute cu cei de la Comisie. Mă așteptam ca dumneavoastră, Ministerul Agriculturii, Guvernul să repete procedura și să obțină o înțelegere similară lui 2016. Altfel, mi-e teamă că o să ne reîntoarcem în Comisia de agricultură și o să impunem procedura pe care am impus-o și celor de piscicultură, acvacultură, când am fost obligați să le luăm banii înapoi oamenilor, ei nefiind vinovați de ceea ce se întâmplă, a spus deputatul Gheorghe Tinel, membru în Comisia pentru agricultură.

Secretarul de stat MADR, Sorin Roșu Mareș, prezent la ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019 a fost întrebat de deputatul Gheorghe Tinel dacă crescătorii de bovine care au avut vaci de carne în anul 2016 încasează ajutorul național tranzitoriu pentru aceste animale.

În anul 2016, Guvernul de atunci a obținut de la Comisia Europeană, tacit, ca pentru cei care înființează (ferme n.r.) cu anul de referință 2016 pot obține ANT. Eu vă întreb acum: le dați sau nu le dați? Pentru că dacă nu le dați, e o mare problemă în teritoriu, că vă duceți la 2013, i-a spus deputatul Tinel secretarului de stat.

Cam depășit de situație, secretarul de stat a spus doar că APIA ține seama la acordarea subvențiilor de anul de referință 2013.

Pentru o astfel de situație, APIA transmite în momentul de față, în teritoriu, răspunsul la această solicitare și toată lumea o să știe modul în care vor lua această subvenție, a spus secretarul de stat MADR.

Un răspuns mai de lemn decât al dumneavoastră, din care nu înțelege nimeni nimic, decât că APIA o să răspundă și o să vadă ei cum o să facă, nu am înțeles. Sunteți secretar de stat și în Comisie ne spuneți: dați sau nu dați pentru 2016? S-a revoltat deputatul Tinel.

Domnule deputat, cum v-am spus, noi, în momentul de față, respectăm atât legislația europeană, cât și legislația națională, a răspuns Sorin Roșu Mareș.

În concluzie, deputații au votat amânarea abrogării articolului din Legea subvențiilor, Legea 146/2018, care stabilește o altă dată de referință pentru ajutorul național tranzitoriu acordat bovinelor de carne. Parlamentarii români așteaptă răspunsul Comisiei Europene.
 

Vizualizat: 10844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

23 noiembrie 2020 - 20:02

PUNCT DE VEDERE. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeț, a transmis la redacția AGROINFO un punct de vedere legat de Ordinul nr.180 al Agenției Naționale pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, un ordin care a scindat, se pare, oieritul din România în două tabere. Sunt asociații ale crescătorilor de ovine care contestă acest Ordin referitor la genotiparea ovinelor, monta la animalele de fermă, etc. și asociații ale oierilor care-l susțin.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

23 noiembrie 2020 - 16:23

CĂPUȘELE, PERICULOASE PENTRU OM ȘI ANIMAL. Timp de doi ani de specialiștii parazitologi din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efctuat un studiu pe mii de căpușe. Studiul a fost coordonat de prof.dr. Andrei Daniel Mihalca, prorector USAMV Cluj. Concluziile studiului au fost comunicate de USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

23 noiembrie 2020 - 08:48

VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! Problema vânzării produselor românești din fermele din România, sprijinirea micilor fermieri să-și valorifice producția, ar urma să fie rezolvată printr-un program anunțat de ministrul agriculturii Adrian Oros. Sumele alocate pentru acest plan au fost anunțate de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 07:36

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! În următorul exercițiu financiar, 2021-2027, sunt alocate 550 de milioane de euro care vor fi direcționate sub forma subvențiilor pentru fermele din agricultura ecologică. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

23 noiembrie 2020 - 07:10

SUMĂ DUBLĂ! Suma acordată pentru un tânăr fermier român care se instalează ca șef de exploatație agricolă crește de la 50.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro. Decizia a fost luată la Bruxelles și este anunțată și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, și europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European.

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 06:27

PLATĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE! Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că, în perioada următoare, ferma de familie va fi subvenționată cu 200 de milioane de euro. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că ferma de familie va beneficia de o plată redistributivă.

GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, SCUTITĂ DE PLATA IMPOZITULUI PE TEREN ȘI CLĂDIRI!

GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, SCUTITĂ DE PLATA IMPOZITULUI PE TEREN ȘI CLĂDIRI!

22 noiembrie 2020 - 07:41

LEGE PROMULGATĂ! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 noiembrie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004. Astfel, noutatea mare este că gospodăria țărănească poate deveni membră în cooperativa agricolă și să beneficieze de aceleași facilități fiscale ca oricare alt membru, scutiri de la plata impozitului pe teren și clădiri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere climatic şi pentru Cramele Recaş.

Află cum au gestionat combaterea bolilor și dăunătorilor la vița-de-vie, schema de tratamente include produse sistemice, cât și de contact, cu soluții eficiente împotriva făinării, manei, acarienilor, moliei și putregaiului cenușiu. Gheorghe Iova, directorul general Cramele Recaș apreciază produsele pentru protecția plantelor de la Syngenta şi este mulțumit de eficiența produselor Affirm®, Switch® și Thiovit® Jet, iar anul acesta a remarcat poențialul noilor soluții fungicide Taegro® şi Orondis™ Ultra.

Reporter: Gheorghe Ghișe
Video: Zsolt Tamássy

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii