Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

SCANDAL URIAȘ pentru DATA ISTORICĂ la SUBVENȚIA APIA BOVINE!

Publicat: 06 martie 2019 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOTIFICARE COMISIA EUROPEANĂ! Scandal de proporții declanșat de data istorică pentru subvenția APIA la bovine de carne! După ce Comisia Europeană a avertizat România că a schimbat în lege data istorică, fără să anunțe la Bruxelles și ne obligă să abrogăm articolul de lege, în al doisprezecelea ceas, ce trebuia să facă Ministerul Agriculturii, a făcut președintele Comisiei pentru agricultură. A notificat Comisia Europeană.

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a anunțat că a notificat Comisia Europeană în legătură cu data istorică pentru acordarea subvenției APIA la bovinele de carne. Data istorică la bovine este o decizie aberantă prin care subvențiile de la APIA ajung în buzunarele unora care nu mai dețin vaci din anul 2013. Pe de altă parte, crescătorii de animale care dețin acum vaci de carne, cumpărate ulterior datei istorice, nu pot să încaseze această subvenție. E nedrept și aberant!

31 ianuarie 2013 este data istorică, prevăzută în regulamentele europene, pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovine, sector carne. Fermierii și nu numai care au deținut vaci la această dată și solicită acum, în 2019, subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt eligibili pentru plată chiar dacă vacile nu mai există. Au fost vândute, au murit sau au fost sacrificate.

AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.

La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată. DETALII AICI: ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Comisia Europeană a avertizat imediat România că încalcă regulamentele europene.  Astfel, în ședința din 19 februarie 2019 a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților s-a votat abrogarea articolului cu pricina din Legea subvențiilor.  

Săptămâna trecută, pe 26 februarie, din pricina numeroaselor dezbateri din spațiul public pe marginea acestei date istorice, a nemulțumirilor crescătorilor români de animale, președintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu a propus să fie amânat votul din Parlament pentru abrogarea acestui articol din Ordonanța subvențiilor APIA până când Comisia Europeană va trimite României un punct de vedere  oficial la notificarea făcută.

S-a creat un pic de scandal legat de această dată de referință la bovine. Din păcate, noi am avut doar discuții verbale cu cei de la Comisia Europeană, cu Reprezentanța noastră de la Bruxelles, și am înțeles că, totuși, există o infogramă la Ministerul Agriculturii. Săptămâna trecută, după ce am votat-o în plenul Comisiei, am făcut o notificare către Comisia Europeană să avem un punct de vedere oficial legat de acest lucru. Și pentru chestiunea aceasta, v-aș propune să mai amânăm Ordonanța 3 până când vom avea un punct oficial de la Comisia Europeană, a spus Stănescu, în ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019.

Din informațiile pe care le am eu și din discuțiile purtate cu dumneavoastră, dar și la Comisie, la Comisia Europeană, există o infogramă, transmisă de Comisia Europeană, în care ni se spune clar care este anul de referință. Eu nu aș vrea să facem strict referire la acea infogramă, care, totuși, este un document oficial al Comisiei Europene.

Să așteptăm, totuși, să vină un punct de vedere oficial la solicitarea dumneavoastră cu privire la anul de referință, pentru că, așa este, într-adevăr, în spațiul public sunt dezbateri foarte aprinse cu privire la modalitatea practică de finanțare a sprijinului pentru bovine. Dar eu încă o dată spun că există această infogramă și pentru noi, membrii Comisiei pentru agricultură, ar fi fost foarte important ca această infogramă să ne fie adusă la cunoștință, pentru că aveam un prim punct de vedere al Comisiei Europene referitor la acest aspect.

Nu e mai puțin adevărat, și îmi pare că trebuie să spun acest lucru, Ministerul Agriculturii știe, anul 2016 a fost luat în cosiderare și agreat de Comisia Europeană, urmare a discuțiilor și înțelegerilor făcute cu cei de la Comisie. Mă așteptam ca dumneavoastră, Ministerul Agriculturii, Guvernul să repete procedura și să obțină o înțelegere similară lui 2016. Altfel, mi-e teamă că o să ne reîntoarcem în Comisia de agricultură și o să impunem procedura pe care am impus-o și celor de piscicultură, acvacultură, când am fost obligați să le luăm banii înapoi oamenilor, ei nefiind vinovați de ceea ce se întâmplă, a spus deputatul Gheorghe Tinel, membru în Comisia pentru agricultură.

Secretarul de stat MADR, Sorin Roșu Mareș, prezent la ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019 a fost întrebat de deputatul Gheorghe Tinel dacă crescătorii de bovine care au avut vaci de carne în anul 2016 încasează ajutorul național tranzitoriu pentru aceste animale.

În anul 2016, Guvernul de atunci a obținut de la Comisia Europeană, tacit, ca pentru cei care înființează (ferme n.r.) cu anul de referință 2016 pot obține ANT. Eu vă întreb acum: le dați sau nu le dați? Pentru că dacă nu le dați, e o mare problemă în teritoriu, că vă duceți la 2013, i-a spus deputatul Tinel secretarului de stat.

Cam depășit de situație, secretarul de stat a spus doar că APIA ține seama la acordarea subvențiilor de anul de referință 2013.

Pentru o astfel de situație, APIA transmite în momentul de față, în teritoriu, răspunsul la această solicitare și toată lumea o să știe modul în care vor lua această subvenție, a spus secretarul de stat MADR.

Un răspuns mai de lemn decât al dumneavoastră, din care nu înțelege nimeni nimic, decât că APIA o să răspundă și o să vadă ei cum o să facă, nu am înțeles. Sunteți secretar de stat și în Comisie ne spuneți: dați sau nu dați pentru 2016? S-a revoltat deputatul Tinel.

Domnule deputat, cum v-am spus, noi, în momentul de față, respectăm atât legislația europeană, cât și legislația națională, a răspuns Sorin Roșu Mareș.

În concluzie, deputații au votat amânarea abrogării articolului din Legea subvențiilor, Legea 146/2018, care stabilește o altă dată de referință pentru ajutorul național tranzitoriu acordat bovinelor de carne. Parlamentarii români așteaptă răspunsul Comisiei Europene.
 

Vizualizat: 10738 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

04 august 2020 - 17:13

DOUĂ SCHEME NOI DE AJUTOR! Ministerul Agriculturii pregătește împreună cu Ministerul Fondurilor Europene două scheme noi de sprijin. Banii vor fi acordați sub forma unor subvenții directe, iar sumele încep de la 350 de euro și ajung la 750 de euro și vor fi acordate angajatorilor din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. A anunțat astăzi, 4 august 2020, ministrul agriculturii Adrian Oros.

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

AVANS SUBVENȚII APIA! CÂND ÎNCEPE PLATA!

04 august 2020 - 16:29

SUBVENȚII APIA 2020! Toți fermierii români așteaptă plata avansului la subvențiile agricole care li se cuvin pentru anul 2020. Anul trecut, în 2019, plata avansului la subvenții a fost demarat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe data de 16 octombrie. Când va începe APIA plata avansului la subvențiile agricole din acest an? Anunțul e făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

FISCUL PROMITE CĂ IARTĂ FERMIERII! BĂNCILE PROMIT CĂ AMÂNĂ RATELE!

04 august 2020 - 15:23

DECLARAȚIE MINISTRUL AGRICULTURII. Runde de întâlniri la Ministerul Agriculturii, mediate de conducerea instituției, între fermieri și reprezentanții băncilor și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în urma cărora, reprezentanții ANAF au convenit că nu vor amenda fermierii pentru producțiile mici la hectar și nici pentru hectarele cultivate, dar distruse de secetă. La rândul lor, reprezentanții băncilor promit să amâne ratele la împrumuturile făcute de fermierii care au pierderi de pe urma secetei.

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

VESTE BUNĂ ANUNȚATĂ ASTĂZI! PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

04 august 2020 - 13:44

AVANS SUBVENȚII APIA 2020! Plata avansului la subvențiile APIA, aferente acestui an, nu depinde de finalizarea verificărilor pe care le desfășoară, în această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Toți fermieriiâ, și cei din eșantionul de control, vor intra pe listele de plată avans APIA. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros.

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

ANUNȚUL DE ULTIMĂ ORĂ AL MINISTRULUI OROS: SUBVENȚIA APIA, ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

04 august 2020 - 13:27

VIN BANII! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în urmă cu puțin timp, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi, 4 august 2020, în conturile fermierilor, ajutorul de stat la motorina folosită în agricultură, aferentă trimestrului I al anului 2020.

COMUNA APICOLĂ BÂRNOVA, UNIFICAREA MIȘCĂRII CLUSTERELOR BIO!

COMUNA APICOLĂ BÂRNOVA, UNIFICAREA MIȘCĂRII CLUSTERELOR BIO!

04 august 2020 - 11:13

COMUNICAT. Familia clusterelor axate pe produse ecologice a semnat pe 31 iulie 2020, la Primăria Bârnova, un acord de creare a consorțiului de clustere specializat tematic pe domeniul agriculturii ecologice și procesării produselor certificate ecologic, informează un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALS INTERNATIONAL: OPRIȚI EXPORTUL DE ANIMALE VII PE TIMPUL VERII!

ANIMALS INTERNATIONAL: OPRIȚI EXPORTUL DE ANIMALE VII PE TIMPUL VERII!

04 august 2020 - 10:27

ANIMALS INTERNATIONAL REACȚIE DURĂ LA LEGE! Animals International avertizează că valul de caniculă face ca animalele exportate din portul Midia către Orientul Mijlociu să îndure suferințe extreme și inutile. Organizația a transmis un mesaj către AGROINFO. Noua lege permite tortura și este nevoie ca premierul Orban să intervină imediat cu un OUG pentru a rezolva problema specifică a stresului termic pe durata verii, cere Animals International.

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 13!

MINISTRUL AGRICULTURII, DECLARAȚII ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 13!

04 august 2020 - 08:25

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 4 august 2020, o conferință de presă la sediul MADR. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct, de la ora 13, pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO PE FERMĂ în UNGARIA!

03 august 2020 - 20:26

DOCUMENT COMISIA EUROPEANĂ. Ungaria a notificat la Comisia Europeană și a obținut aprobare pentru o listă lungă de ajutoare pentru întreprinderi mici, mijlocii, mari, inclusiv exploatații agricole. Ajutorul acordat unei ferme din țara vecină este de maxim 100.000 de euro, confirmă un document al Comisiei Europene pus la dispoziția AGROINFO. În timp ce vecinii noștri au notificat la CE o serie de subvenții directe, România are o listă scurtă de ajutoare și sume mult mai mici decât Ungaria.

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

UN MILION DE HECTARE CULTIVAT ÎN PRIMĂVARĂ, DISTRUS DE SECETĂ!

03 august 2020 - 18:08

FERMIERII CER AMÂNAREA RATELOR LA CREDITE. Agricultorii români au fost astăzi la Ministerul Agriculturii, la o ședință cu reprezentanții băncilor.  Fermierii solicită amânarea ratelor la credite. La suprafața de peste un milion de hectare cu culturi de toamnă, distrusă de secetă, se adaugă încă un  milion de hectare cu culturi de primăvară grav afectate de lipsa apei din sol. Solicitarea fermierilor ajunge pe masa prim-ministrului României și a guvernatorului BNR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii