Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCANDAL URIAȘ pentru DATA ISTORICĂ la SUBVENȚIA APIA BOVINE!

Publicat: 06 martie 2019 - 12:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NOTIFICARE COMISIA EUROPEANĂ! Scandal de proporții declanșat de data istorică pentru subvenția APIA la bovine de carne! După ce Comisia Europeană a avertizat România că a schimbat în lege data istorică, fără să anunțe la Bruxelles și ne obligă să abrogăm articolul de lege, în al doisprezecelea ceas, ce trebuia să facă Ministerul Agriculturii, a făcut președintele Comisiei pentru agricultură. A notificat Comisia Europeană.

Președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a anunțat că a notificat Comisia Europeană în legătură cu data istorică pentru acordarea subvenției APIA la bovinele de carne. Data istorică la bovine este o decizie aberantă prin care subvențiile de la APIA ajung în buzunarele unora care nu mai dețin vaci din anul 2013. Pe de altă parte, crescătorii de animale care dețin acum vaci de carne, cumpărate ulterior datei istorice, nu pot să încaseze această subvenție. E nedrept și aberant!

31 ianuarie 2013 este data istorică, prevăzută în regulamentele europene, pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru bovine, sector carne. Fermierii și nu numai care au deținut vaci la această dată și solicită acum, în 2019, subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt eligibili pentru plată chiar dacă vacile nu mai există. Au fost vândute, au murit sau au fost sacrificate.

AGROINFO v-a informat deja că anul trecut Ministerul Agriculturii a modificat Ordonanța subvențiilor, Ordonanța 3/2015, și a șters vechea dată istorică, stabilind una nouă. Și anume, ajutorul național tranzitoriu să fie acordat fermierilor care dețin vaci, înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor, la data de 1 ianuarie a anului de cerere.

La articolul 12 din Ordonanța subvențiilor a fost introdus un nou alineat 4 în care se spune: Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic se acordă pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne. Modificarea aceasta din OUG 3/2015, dar și altele, au fost aprobate printr-o lege, Legea 146/2018. În vigoare la această dată. DETALII AICI: ROMÂNIA, AMENINȚATĂ CU SUSPENDAREA PLĂȚILOR APIA! ORDONANȚA SUBVENȚIILOR, MODIFICATĂ URGENT!

Comisia Europeană a avertizat imediat România că încalcă regulamentele europene.  Astfel, în ședința din 19 februarie 2019 a Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților s-a votat abrogarea articolului cu pricina din Legea subvențiilor.  

Săptămâna trecută, pe 26 februarie, din pricina numeroaselor dezbateri din spațiul public pe marginea acestei date istorice, a nemulțumirilor crescătorilor români de animale, președintele Comisiei pentru agricultură, deputatul Alexandru Stănescu a propus să fie amânat votul din Parlament pentru abrogarea acestui articol din Ordonanța subvențiilor APIA până când Comisia Europeană va trimite României un punct de vedere  oficial la notificarea făcută.

S-a creat un pic de scandal legat de această dată de referință la bovine. Din păcate, noi am avut doar discuții verbale cu cei de la Comisia Europeană, cu Reprezentanța noastră de la Bruxelles, și am înțeles că, totuși, există o infogramă la Ministerul Agriculturii. Săptămâna trecută, după ce am votat-o în plenul Comisiei, am făcut o notificare către Comisia Europeană să avem un punct de vedere oficial legat de acest lucru. Și pentru chestiunea aceasta, v-aș propune să mai amânăm Ordonanța 3 până când vom avea un punct oficial de la Comisia Europeană, a spus Stănescu, în ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019.

Din informațiile pe care le am eu și din discuțiile purtate cu dumneavoastră, dar și la Comisie, la Comisia Europeană, există o infogramă, transmisă de Comisia Europeană, în care ni se spune clar care este anul de referință. Eu nu aș vrea să facem strict referire la acea infogramă, care, totuși, este un document oficial al Comisiei Europene.

Să așteptăm, totuși, să vină un punct de vedere oficial la solicitarea dumneavoastră cu privire la anul de referință, pentru că, așa este, într-adevăr, în spațiul public sunt dezbateri foarte aprinse cu privire la modalitatea practică de finanțare a sprijinului pentru bovine. Dar eu încă o dată spun că există această infogramă și pentru noi, membrii Comisiei pentru agricultură, ar fi fost foarte important ca această infogramă să ne fie adusă la cunoștință, pentru că aveam un prim punct de vedere al Comisiei Europene referitor la acest aspect.

Nu e mai puțin adevărat, și îmi pare că trebuie să spun acest lucru, Ministerul Agriculturii știe, anul 2016 a fost luat în cosiderare și agreat de Comisia Europeană, urmare a discuțiilor și înțelegerilor făcute cu cei de la Comisie. Mă așteptam ca dumneavoastră, Ministerul Agriculturii, Guvernul să repete procedura și să obțină o înțelegere similară lui 2016. Altfel, mi-e teamă că o să ne reîntoarcem în Comisia de agricultură și o să impunem procedura pe care am impus-o și celor de piscicultură, acvacultură, când am fost obligați să le luăm banii înapoi oamenilor, ei nefiind vinovați de ceea ce se întâmplă, a spus deputatul Gheorghe Tinel, membru în Comisia pentru agricultură.

Secretarul de stat MADR, Sorin Roșu Mareș, prezent la ședința Comisiei pentru agricultură din data de 26 februarie 2019 a fost întrebat de deputatul Gheorghe Tinel dacă crescătorii de bovine care au avut vaci de carne în anul 2016 încasează ajutorul național tranzitoriu pentru aceste animale.

În anul 2016, Guvernul de atunci a obținut de la Comisia Europeană, tacit, ca pentru cei care înființează (ferme n.r.) cu anul de referință 2016 pot obține ANT. Eu vă întreb acum: le dați sau nu le dați? Pentru că dacă nu le dați, e o mare problemă în teritoriu, că vă duceți la 2013, i-a spus deputatul Tinel secretarului de stat.

Cam depășit de situație, secretarul de stat a spus doar că APIA ține seama la acordarea subvențiilor de anul de referință 2013.

Pentru o astfel de situație, APIA transmite în momentul de față, în teritoriu, răspunsul la această solicitare și toată lumea o să știe modul în care vor lua această subvenție, a spus secretarul de stat MADR.

Un răspuns mai de lemn decât al dumneavoastră, din care nu înțelege nimeni nimic, decât că APIA o să răspundă și o să vadă ei cum o să facă, nu am înțeles. Sunteți secretar de stat și în Comisie ne spuneți: dați sau nu dați pentru 2016? S-a revoltat deputatul Tinel.

Domnule deputat, cum v-am spus, noi, în momentul de față, respectăm atât legislația europeană, cât și legislația națională, a răspuns Sorin Roșu Mareș.

În concluzie, deputații au votat amânarea abrogării articolului din Legea subvențiilor, Legea 146/2018, care stabilește o altă dată de referință pentru ajutorul național tranzitoriu acordat bovinelor de carne. Parlamentarii români așteaptă răspunsul Comisiei Europene.
 

Vizualizat: 10936 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

ASOCIAȚIE DIN ZOOTEHNIE, PEDEPSITĂ PENTRU SUBVENȚII APIA ÎNCASATE PE ACTE ȘI DECLARAȚII FALSE!

08 aprilie 2021 - 07:47

COMUNICAT DNA. Asociația Agro-zootehnica Nemira din Bacău și alte două persoane au recunoscut în fața procurorilor DNA că au încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pe suprafață și plăți compensatorii pentru zona montană în valoare de 800.000 de lei, circa 170.000 de euro.

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

ANSVSA: INTERZISĂ VÂNZAREA CĂRNII DE LA MIEII SACRIFICAȚI ÎN GOSPODĂRIE!

07 aprilie 2021 - 20:03

OFICIAL! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță, într-un comunicat transmis acum pentru AGROINFO, că este interzisă vânzarea cărnii de la mieii sacrificați în gospodăriile țărănești, stâne. Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii