Reprezentanţii din industria cărnii vor ca experţii organizaţiilor implicate în campania de reducere a TVA la carne să participe la discuţiile cu misiunea Fondului Monetar Internaţional privind bugetul pe 2015.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Pro Agro, Alex Jurconi, reprezentanţii industriei ţin să le expună oficialilor FMI motivele oportunităţii acestei măsuri.Acesta susţine că, din informaţiile sale, reducerea este de până la 9% în proiectul de buget pe 2015, dar măsura urmează să fie discutată cu reprezentanţii FMI. „Ne-am dori să fim invitaţi şi noi pentru a ne prezenta punctele de vedere pentru că dincolo de regula de trei simplă a acestui act, respectiv cât încasează statul la 24%, cât ar încasa la 9% sau la 5%, există multe alte considerente pe care noi, organizaţiile profesionale, sindicale şi de consumatori la cunoaştem, la ştim, şi am dori să le prezentăm punctul nostru de vedere reprezentanţilor finanţatorilor internaţionali”, a precizat Alex Jurconi.
Acesta a precizat că statul colectează din cota de TVA de 24% la carne şi produse din carne aproximativ 450 - 500 de milioane de euro.
De la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne şi preparate din carne – aprilie 2014 şi până pe 1 decembrie 2014, aproape 200.000 de români au semnat deja petiţia de reducere a taxei de la 24% la 5%. Cei mai mulţi semnatari sunt din zona Bucureşti/Ilfov, urmaţi de arădeni şi braşoveni. Au fost trimise şi 45.255 de mailuri către parlamentari. Iată primele 15 judeţe care au semnat pentru reducerea TVA la carne şi la preparatele din carne la 5%: Bucureşti, Ilfov – 6785; Arad – 4446; Braşov – 4267; Buzău – 4107; Iaşi – 4089; Diaspora – 3928; Mureş – 3965; Cluj – 3940; Maramureş – 3915; Neamţ – 3905; Vrancea – 3839; Timiş – 3750; Bistriţa Năsăud – 3732; Constanţa – 3571; Vaslui – 3375.