O SUBVENȚIE ÎN PLUS PENTRU ANIMALELE DIN FERME! Crescătorii de animale câștigă de două ori la subvențiile din zootehnie dacă se decid să crească aceste rase de animale. Pentru două dintre rase, pe lângă subvenția de 176 de euro încasată, fermierii români beneficiază și de un ajutor de minimis, primesc gratuit purcei din aceste rase și le este asigurată vânzarea când porcii gata îngrășați sunt scoși pe piață. Cel puțin, așa a croit Ministerul Agriculturii acest program.
Până la beneficiile aduse de programul de ajutor de minimis, lansat de Ministerul Agriculturii, pentru rasele de porci Bazna și Mangalița, fermierii trebuie să știe că beneficiază de plăți compensatorii dacă se decid să crească rase locale de animale în pericol de abandon. Pe lângă ajutorul național tranzitoriu în zootehnie și sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum, crescătorii vor încasa anual de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în fiecare an, timp de 5 ani, și această plată.
Plata compensatorie pentru zootehnie face parte din Măsura 10 - Agromediu și climă, PNDR 2020. AGROINFO vă spune ce condiții trebuie să îndepliniți ca să beneficiați de acest pachet de ajutor și care sunt rasele, pentru fiecare specie, care vă aduc acești bani.
Pachetul 8 – Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon
Ovine – 87 euro/UVM,
Caprine – 40 euro/UVM,
Bovine (taurine şi bubaline) – 200 euro/UVM,
Ecvidee – 200 euro/UVM,
Porcine – 176 euro/UVM.
Cerinţe specifice:
Beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de ANZ în baza art. 5 lit. a) din HG nr. 1188/2014.
Beneficiarul se angajează să menţină pe o perioadă de 5 ani numărul de animale femele adulte de reproducție prevăzut la încheierea angajamentului, precum și descendenții femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului; dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica APIA și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional.
Beneficiarii acestor plăți sunt fermierii care cresc femele adulte de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prezentate mai jos, înscrise în Registrele genealogice ale raselor – secțiunea principală – conduse de asociații acreditate de Agenția Națională pentru Zootehnie – ANZ.
Rasele de animale locale eligibile, pe specii, sunt:
OVINE
Țigaie cu cap negru de Teleorman (Oaia cap negru de Teleorman), Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Țigaie – varietatea ruginie
CAPRINE
Carpatina, Alba de Banat
TAURINE
Sura de Stepă
BUBALINE
Bivolul românesc
ECVIDEE
Furioso North Star, Huțul, Gidran, Semigreul românesc, Shagya Arabă, Nonius, Lipițan
PORCINE
Bazna, Mangalița
Sursa: APIA