CENTRE DE COLECTARE, SPĂLARE ȘI PRELUCRARE A LÂNII! Proiectul de lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ pe 28 decembrie 2017. Proiectul se află în dezbatere, la Senatul României, până la data de 21 ianuarie 2018. Câți bani sunt puși la dispoziția fermierilor și câte centre de colectare a lânii vor fi înființate?
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii din zona montană vizează realizarea de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în localitățile din județele care au incidentă asupra zonei montane.
MODUL DE FINANȚARE ȘI DE ACCESARE PROGRAM
Se instituie o schemă de finanțare prin care beneficiarii primesc până la 40% din valoarea investiției în vederea realizării de centre de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană.
Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu câte 20 de puncte procentuale din costul standard, fără a depăși 90 de puncte procentuale din valoarea investiției pentru:
- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004, cu modificările și completările ulterioare.
Sprijinul se acordă o singură dată pentru un beneficiar și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
BENEFICIARII
Beneficiarii programului sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperației agricole 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, cu modificările și completările ulterioare, și persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societățile comerciale, republicată cu modificările și completările ulterioare, care desfășoară activități în agricultură și/sau în industrie alimentară.
Sumele necesare pentru finanțarea acestei scheme se asigură de la Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții/bugetul de stat, puse la dispoziție, anual, Ministerului Agriculturii, în acest scop.
Valoarea anuală a schemei, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile și modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii.
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor prin proiectele tip puse la dispoziție de către Agenția Zonei Montane.
Valoarea totală a programului este de 5 milioane de euro pentru un număr maxim de 8 centre și se asigură de la bugetul de stat.
Centrele de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană realizate de beneficiarii privați pot fi puse la dispoziție și altor producători agricoli sau crescători de animale care desfășoară activități agricole în principalele bazine tradiționale ale județului, în mod transparent, pe bază de contracte de prestări-servicii.
12.533.670 DE OVINE ÎN ROMÂNIA!
Veniturile agricultorilor din zona montană, în urma valorificării produselor vegetale sau animaliere pe care le obțin în gospodărie, sunt foarte mici și unele dintre produsele obținute în fermă nu pot fi valorificate, de exemplu lâna și pieile, din cauza lipsei unei rețele de colectare și valorificare a acestor produse. Conform datelor preluate din Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, SNIIA, la începutul anului 2017, în județele cu zonă montană, situația privind efectivele de animale se prezenta astfel:
Bovine - dintr-un număr de 2.288.015 bovine, înregistrate la nivel de țară, 653.069 bovine se regăsesc în zona montană, reprezentând 28,54% din efectivul total.
Ovine - din totalul de 12.533.670 ovine, raportate la nivel de țară, un număr de 2.753.399 capete ovine se regăsesc în zona montană, ceea ce reprezintă 21,97% din numărul total.
Caprine - în zona montană, efectivele de caprine reprezintă 13,4% din total țară (1.906.644 caprine), respectiv 255.572 caprine.
Având în vedere aceste aspecte, zona montană trebuie să beneficieze de o politică specifică distinctă, definită conform principiilor dezvoltării durabile, care să vizeze reducerea dezechilibrului între zonele mai favorizate și cele montane, se arată în Expunerea de motive la proiectul acestei legi.
IMPORTANT! Acesta este un proiect de lege, iar prevederile lui se aplică odată cu intrarea în vigoare!