Adama
Vinasa Rompak

Primele semne de Bluetongue fac şi primele victime. Ce spun crescătorii despre vaccinarea obligatorie?

Publicat: 14 septembrie 2015 - 19:57
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Reapariţia Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în România loveşte dur în crescătorii de animale, mai ales în cei de ovine, care se bazează pe exportul de animale. Deocamdată au fost confirmate doar două focare, izolat, în estul ţării, la graniţa cu Republica Moldova, iar DSV şi crescătorii de animale din zonă au luat măsuri să ţină situaţia sub control, în linişte. Fermierii români se opun în continuare vaccinării obligatorii a tuturor efectivelor de animale, aşa cum au propus autorităţile.

Veterinarii din România au confirmat,până în 7 septembrie 2015, patru cazuri de infestare cu serotipul 4 al virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) la patru bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani, iar alte 2 cazuri au fost confirmate tot la bovine în 11 septembrie, dintr-un total de 13 animale suspectate, fiind notificată de către ANSVSA Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE). Potrivit alertei OIE, cazurile depistate sunt la bovine din gospodării, nu din ferme şi au fost deja dispuse măsuri de desinsecţie şi de control al animalelor.

„Nu e nici o gravitate din punct de vedere al riscului pentru oameni. Nu se transmite de la om la om, nu se transmite de la bovină la bovină, nu se transmite de la specie receptivă la specie receptivă şi aici ne referim la bovine, ovine, caprine. E o boală produsă de musculiţele numite culicoizi, cu o morbiditate destul de acută, dar din fericire în Bobuleşti nu avem nici un caz de mortalitate”, a declarat luni, 14 septembrie a.c., Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, citată de Agerpres.

Din fericire, la ovine încă nu este, este doar la bovine, dar asta nu ne scuteşte nici pe noi. Nu este într-o fermă, este în gospodăriile oamenilor”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, care este din jud. Botoşani. Potrivit lui Nechifor, crescătorii de animale din judeţ au fost informaţi de către DSV Botoşani de apariţia cazurilor de Bluetongue, pentru a luă măsuri preventive în propriile exploataţii şi pentru a ţine sub control răspândirea bolii.

Oficialii DSVSA recomandă crescătorilor de animale să facă dezinsecţii în grajduri pentru a preveni apariţia bolii. De asemenea, fermierii sunt sfătuiţi să anunţe imediat medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire, mai ales atunci când constată scăderea producţiei de lapte la bovine.

Cioranu (Romovis): Iordania nu mai importă ovine din România de lunea trecută

Directorul DSV Botoşani susţine că în cazul acestei boli singurele pierderi sunt de „natură economică”. Crescătorii de animale ştiu prea bine acest lucru. Reapariţia Bluetongue pe teritoriul ţării noastre îi deja loveşte pe crescătorii de ovine care se bazau pe export, chiar dacă virusul a fost confirmat doar la bovine.

Potrivit lui Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, Iordania nu mai importă ovine din România de la începutul săptămânii trecute. „Cumpărătorul, când s-a auzit că a apărut iarăşi boala, nu mai vrea să cumpere. Libia a cumpărat doar în primăvară”, ne-a declarat Cioranu, săptămâna trecută, când prezenţa virusului fusese deja confirmată de DSV, însă crescătorii de ovine au încercat să nu propage informaţia, astfel încât să nu creeze panică pe piaţă şi să nu dea motive în plus samsarilor de animale care deja au scăzut preţurile la animalele vândute în viu până la 5 lei/kg.
„Suntem nişte nenorociţi, noi cu noi. Dacă este Limbă Albastră, nu trebuia spus că este, că nu afectează omul. Ce afectează? Animalele? Ce vorbim? Câte animale au murit de Limbă Albastră în România şi câte mor de anaerobioză?”, a adăugat, supărat, Cioranu.

Rasa de ovine Charollais_b

„Trebuie să prevenim, nu să vaccinăm!”, spun crescătorii de animale

Noi focare de Bluetongue pe teritoriul României ar putea fi un motiv suficient de bun pe care autorităţile să îl invoce pentru a impune vaccinarea obligatorie a tuturor bovinelor şi ovinelor. Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, declara, în aprilie 2015, că România poate controla şi elimina Boala Limbii Albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor pe o perioadă de trei ani.

Gheorghe Neaţă, director zootehnie în Ministerul Agriculturii, susţine în continuare vaccinarea obligatorie „fără discuţie, pentru tot”. Spune că nu este târziu nici acum să se facă vaccinarea „dar nu se pot trage concluziile, citirea se face după 60 de zile, sunt probleme deja.”

„De la UE sunt 10 milioane de euro, din 60 milioane de euro care sunt necesari pe trei ani. Cei 10 milioane de euro ar fi pentru achiziţia vaccinului, iar vaccinarea s-ar face gratuit de către medicii veterinari”, a completat Neaţă. sumele despre care vorbeţte sunt prevăzute în proiectul de HG elaborat de ANSVSA în primăvara acestui an, proiect contestat de toţi crescătorii de animale, care susţin doar vaccinarea voluntară. Documentul elaborat de ANSVSA prevede vaccinarea a peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine în următorii trei ani. Despre proiectul ANSVSA, Neaţă ne-a mai spus că nu se ocupă special de treaba asta, aşa că nu poate da mai multe detalii.

Preşedintele Romovis, Nicolae Cioranu, mai spune că la Consiliul Consultativ al ANSVSA, în 20 august 2015, toţi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale prezenţi au spus că nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. Dar, atunci nu se ştia încă nimic de reapariţia Bluetongue în România.

Vizualizat: 2045 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

2.
Play Bluetongue falimenteaza oierii

Bluetongue falimenteaza oierii

15 septembrie 2014

Citeste si:

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Veterinarii din România au confirmat, săptămâna aceasta, prezenţa virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în ţara noastră, la şase bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani. Alte cazuri de Bluetongue au fost confirmate de veterinari în ultimele două zile în ferme din Ungaria şi din Franţa, potrivit alertelor transmise de Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE).

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Consiliul Consultativ al ANSVSA din care fac parte liderii fermierilor a dezbătut timp de două zile, luni și marți, vaccinarea împotriva bluetongue. Discuțiile nu au ajuns la un numitor comun. Programul de vaccinare a rămas în coadă de pește.

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor se opun vehement proiectului de lege conceput de ANSVSA privind vaccinarea obligatorie împotriva bluetongue. Reprezentanții crescătorilor de animale cer să fie consultați!

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni şi din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a rumegătoarelor domestice, potrivit proiectului de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Vaccinarea contra Bluetongue are iz de scandal. Iată poziţia PRO AGRO cu privire la declaraţia preşedintelui ANSVSA!

Vaccinarea contra Bluetongue are iz de scandal. Iată poziţia PRO AGRO cu privire la declaraţia preşedintelui ANSVSA!

În urmă cu doar câteva zile, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu a declarat că singura posibilitate de rezolvare a situaţiei actuale privind Bluetongue este vaccinarea, lucru recomandat inclusiv de specialiştii Comisiei Europene.

Au fost ridicate restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre (Bluetongue)

Au fost ridicate restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre (Bluetongue)

ANSVSA a dispus ca 2 decembrie 2014 să fie declarată dată de debut a perioadei libere de vectori care transmit virusul bolii Bluetongue. Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene (Regulamentul (CE) nr. 1266/2007).

Dezbateri la ANSVSA privind vaccinarea împotriva Bluetongue. Iată propunerile crescătorilor de animale!

Dezbateri la ANSVSA privind vaccinarea împotriva Bluetongue. Iată propunerile crescătorilor de animale!

Pe 20 noiembrie, conducerea ANSVSA a convocat Consiliul Consultativ pentru a analiza oportunitatea demarării la nivel naţional a vaccinării ovinelor/caprinelor şi bovinelor împotriva bolii limbii albastre (Bluetongue).

Fermierii refuză vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue)

Fermierii refuză vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue)

Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din România, membri ai Federaţiei PRO AGRO, nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor din ferme împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue). Aceştia avertizează cu privire la urmările distructive ireversibile asupra exporturilor.

ANSVSA: Bluetongue (Boala limbii albastre), în 22 de judeţe. Care sunt cele mai afectate judeţe şi câte animale au murit?

ANSVSA: Bluetongue (Boala limbii albastre), în 22 de judeţe. Care sunt cele mai afectate judeţe şi câte animale au murit?

757 de animale din 22 de judeţe au fost diagnosticate cu Bluetongue (Boala limbii albastre), iar numărul animalelor moarte a ajuns la 132, în mai puţin de o lună de la diagnosticarea primului caz în România, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA a diagnosticat primul caz de Bluetongue în România

ANSVSA a diagnosticat primul caz de Bluetongue în România

Pe data de 28 august a fost diagnosticat primul caz de 'Boala limbii albastre'(Bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii