Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Primele semne de Bluetongue fac şi primele victime. Ce spun crescătorii despre vaccinarea obligatorie?

Publicat: 14 septembrie 2015 - 19:57
Comenteaza   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Reapariţia Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în România loveşte dur în crescătorii de animale, mai ales în cei de ovine, care se bazează pe exportul de animale. Deocamdată au fost confirmate doar două focare, izolat, în estul ţării, la graniţa cu Republica Moldova, iar DSV şi crescătorii de animale din zonă au luat măsuri să ţină situaţia sub control, în linişte. Fermierii români se opun în continuare vaccinării obligatorii a tuturor efectivelor de animale, aşa cum au propus autorităţile.

Veterinarii din România au confirmat,până în 7 septembrie 2015, patru cazuri de infestare cu serotipul 4 al virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) la patru bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani, iar alte 2 cazuri au fost confirmate tot la bovine în 11 septembrie, dintr-un total de 13 animale suspectate, fiind notificată de către ANSVSA Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE). Potrivit alertei OIE, cazurile depistate sunt la bovine din gospodării, nu din ferme şi au fost deja dispuse măsuri de desinsecţie şi de control al animalelor.

„Nu e nici o gravitate din punct de vedere al riscului pentru oameni. Nu se transmite de la om la om, nu se transmite de la bovină la bovină, nu se transmite de la specie receptivă la specie receptivă şi aici ne referim la bovine, ovine, caprine. E o boală produsă de musculiţele numite culicoizi, cu o morbiditate destul de acută, dar din fericire în Bobuleşti nu avem nici un caz de mortalitate”, a declarat luni, 14 septembrie a.c., Minodora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani, citată de Agerpres.

Din fericire, la ovine încă nu este, este doar la bovine, dar asta nu ne scuteşte nici pe noi. Nu este într-o fermă, este în gospodăriile oamenilor”, ne-a spus Ionică Nechifor, secretarul general al Federaţiei Romovis, care este din jud. Botoşani. Potrivit lui Nechifor, crescătorii de animale din judeţ au fost informaţi de către DSV Botoşani de apariţia cazurilor de Bluetongue, pentru a luă măsuri preventive în propriile exploataţii şi pentru a ţine sub control răspândirea bolii.

Oficialii DSVSA recomandă crescătorilor de animale să facă dezinsecţii în grajduri pentru a preveni apariţia bolii. De asemenea, fermierii sunt sfătuiţi să anunţe imediat medicul veterinar cu privire la orice caz de îmbolnăvire, mai ales atunci când constată scăderea producţiei de lapte la bovine.

Cioranu (Romovis): Iordania nu mai importă ovine din România de lunea trecută

Directorul DSV Botoşani susţine că în cazul acestei boli singurele pierderi sunt de „natură economică”. Crescătorii de animale ştiu prea bine acest lucru. Reapariţia Bluetongue pe teritoriul ţării noastre îi deja loveşte pe crescătorii de ovine care se bazau pe export, chiar dacă virusul a fost confirmat doar la bovine.

Potrivit lui Nicolae Cioranu, preşedintele Romovis, Iordania nu mai importă ovine din România de la începutul săptămânii trecute. „Cumpărătorul, când s-a auzit că a apărut iarăşi boala, nu mai vrea să cumpere. Libia a cumpărat doar în primăvară”, ne-a declarat Cioranu, săptămâna trecută, când prezenţa virusului fusese deja confirmată de DSV, însă crescătorii de ovine au încercat să nu propage informaţia, astfel încât să nu creeze panică pe piaţă şi să nu dea motive în plus samsarilor de animale care deja au scăzut preţurile la animalele vândute în viu până la 5 lei/kg.
„Suntem nişte nenorociţi, noi cu noi. Dacă este Limbă Albastră, nu trebuia spus că este, că nu afectează omul. Ce afectează? Animalele? Ce vorbim? Câte animale au murit de Limbă Albastră în România şi câte mor de anaerobioză?”, a adăugat, supărat, Cioranu.

Rasa de ovine Charollais_b

„Trebuie să prevenim, nu să vaccinăm!”, spun crescătorii de animale

Noi focare de Bluetongue pe teritoriul României ar putea fi un motiv suficient de bun pe care autorităţile să îl invoce pentru a impune vaccinarea obligatorie a tuturor bovinelor şi ovinelor. Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, declara, în aprilie 2015, că România poate controla şi elimina Boala Limbii Albastre numai prin vaccinarea tuturor rumegătoarelor pe o perioadă de trei ani.

Gheorghe Neaţă, director zootehnie în Ministerul Agriculturii, susţine în continuare vaccinarea obligatorie „fără discuţie, pentru tot”. Spune că nu este târziu nici acum să se facă vaccinarea „dar nu se pot trage concluziile, citirea se face după 60 de zile, sunt probleme deja.”

„De la UE sunt 10 milioane de euro, din 60 milioane de euro care sunt necesari pe trei ani. Cei 10 milioane de euro ar fi pentru achiziţia vaccinului, iar vaccinarea s-ar face gratuit de către medicii veterinari”, a completat Neaţă. sumele despre care vorbeţte sunt prevăzute în proiectul de HG elaborat de ANSVSA în primăvara acestui an, proiect contestat de toţi crescătorii de animale, care susţin doar vaccinarea voluntară. Documentul elaborat de ANSVSA prevede vaccinarea a peste 2,5 mil. de bovine şi bubaline şi mai mult de 14,6 mil. de ovine şi caprine în următorii trei ani. Despre proiectul ANSVSA, Neaţă ne-a mai spus că nu se ocupă special de treaba asta, aşa că nu poate da mai multe detalii.

Preşedintele Romovis, Nicolae Cioranu, mai spune că la Consiliul Consultativ al ANSVSA, în 20 august 2015, toţi reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de animale prezenţi au spus că nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie. Dar, atunci nu se ştia încă nimic de reapariţia Bluetongue în România.

Vizualizat: 1675 | Video Video 1 2 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

2.
Play Bluetongue falimenteaza oierii

Bluetongue falimenteaza oierii

15 septembrie 2014

Citeste si:

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Bluetongue în România, Ungaria şi Franţa!

Veterinarii din România au confirmat, săptămâna aceasta, prezenţa virusului Bluetongue (Boala Limbii Albastre) în ţara noastră, la şase bovine din comuna Bobuleşti, jud. Botoşani. Alte cazuri de Bluetongue au fost confirmate de veterinari în ultimele două zile în ferme din Ungaria şi din Franţa, potrivit alertelor transmise de Organizaţia Internaţională de Epizootii (OIE).

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Ultima oră! Consiliul Consultativ ANSVSA: Liderii fermierilor s-au opus categoric vaccinării împotriva bluetongue

Consiliul Consultativ al ANSVSA din care fac parte liderii fermierilor a dezbătut timp de două zile, luni și marți, vaccinarea împotriva bluetongue. Discuțiile nu au ajuns la un numitor comun. Programul de vaccinare a rămas în coadă de pește.

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor despre vaccinarea împotriva bluetongue: ANSVSA să nu bifeze animalele noastre!

Liderii fermierilor se opun vehement proiectului de lege conceput de ANSVSA privind vaccinarea obligatorie împotriva bluetongue. Reprezentanții crescătorilor de animale cer să fie consultați!

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

ANSVSA: Peste 2,5 mil. bovine şi 14,6 mil. ovine şi caprine vor fi vaccinate obligatoriu împotriva Bluetongue

România va cheltui peste 100 mil. euro din bani europeni şi din bugetul de stat pentru vaccinarea obligatorie împotriva Bluetongue a rumegătoarelor domestice, potrivit proiectului de HG pentru aprobarea Programului de vaccinare împotriva virusului Bluetongue în România, elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Vaccinarea contra Bluetongue are iz de scandal. Iată poziţia PRO AGRO cu privire la declaraţia preşedintelui ANSVSA!

Vaccinarea contra Bluetongue are iz de scandal. Iată poziţia PRO AGRO cu privire la declaraţia preşedintelui ANSVSA!

În urmă cu doar câteva zile, noul preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu a declarat că singura posibilitate de rezolvare a situaţiei actuale privind Bluetongue este vaccinarea, lucru recomandat inclusiv de specialiştii Comisiei Europene.

Au fost ridicate restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre (Bluetongue)

Au fost ridicate restricţiile pentru circulaţia animalelor impuse de evoluţia bolii limbii albastre (Bluetongue)

ANSVSA a dispus ca 2 decembrie 2014 să fie declarată dată de debut a perioadei libere de vectori care transmit virusul bolii Bluetongue. Decizia a fost luată ca urmare a îndeplinirii criteriilor stabilite în reglementările europene (Regulamentul (CE) nr. 1266/2007).

Dezbateri la ANSVSA privind vaccinarea împotriva Bluetongue. Iată propunerile crescătorilor de animale!

Dezbateri la ANSVSA privind vaccinarea împotriva Bluetongue. Iată propunerile crescătorilor de animale!

Pe 20 noiembrie, conducerea ANSVSA a convocat Consiliul Consultativ pentru a analiza oportunitatea demarării la nivel naţional a vaccinării ovinelor/caprinelor şi bovinelor împotriva bolii limbii albastre (Bluetongue).

Fermierii refuză vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue)

Fermierii refuză vaccinarea animalelor împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue)

Crescătorii de bovine, ovine şi caprine din România, membri ai Federaţiei PRO AGRO, nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor din ferme împotriva Bolii limbii albastre (Bluetongue). Aceştia avertizează cu privire la urmările distructive ireversibile asupra exporturilor.

ANSVSA: Bluetongue (Boala limbii albastre), în 22 de judeţe. Care sunt cele mai afectate judeţe şi câte animale au murit?

ANSVSA: Bluetongue (Boala limbii albastre), în 22 de judeţe. Care sunt cele mai afectate judeţe şi câte animale au murit?

757 de animale din 22 de judeţe au fost diagnosticate cu Bluetongue (Boala limbii albastre), iar numărul animalelor moarte a ajuns la 132, în mai puţin de o lună de la diagnosticarea primului caz în România, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

ANSVSA a diagnosticat primul caz de Bluetongue în România

ANSVSA a diagnosticat primul caz de Bluetongue în România

Pe data de 28 august a fost diagnosticat primul caz de 'Boala limbii albastre'(Bluetongue) în România, boală care nu a evoluat pe teritoriul ţării noastre până în prezent.

Alte articole in aceasta categorie

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

NOU ORDIN MINISTRUL DE INTERNE: ÎNREGISTRAREA TRACTOARELOR!

13 august 2020 - 18:28

MODIFICĂRI LEGISLAȚIE. Ordinul MAI nr. 120 din 6 august 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului administrației și internelor nr. 1.501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii și eliberarea autorizației de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 11 august 2020 și este în vigoare. Care sunt modificările în ceea ce privește înregistrarea tractoarelor agricole și forestiere.

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

STATUL NU ARE BANI SĂ AJUTE FERMIERII CARE AU PROTESTAT! LE-A DESCHIS UN CONT pentru DONAȚII!

13 august 2020 - 17:46

EFECT PROTEST CU TRACTOARELE. Ce au obținut fermierii din Republica Moldova care au ieșit în stradă cu tractoarele în 10 raioane pentru a protesta că nu primesc suficiente despăgubiri pentru culturile arse de secetă? Un cont bancar în care să li se facă donații. Președintele Moldovei le-a transmis agricultorilor că statul nu mai are bani.

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

MESAJ URGENT APIA pentru FERMIERI!

13 august 2020 - 17:11

OFICIAL. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) reamintește că termenul limită până la care rentierii agricoli ori împuternicitul/mandatarul/curatorul, pot transmite documentele specifice privind acordarea rentei viagere agricolă este data de 31 august 2020.

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

ANUNȚ AFIR DE ASTĂZI: UN SINGUR GHID CU PREȚURI DE REFERINȚĂ!

13 august 2020 - 13:13

COMUNICAT. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță modificarea Ghidului bazei de date cu prețuri de referință ce va fi utilizat pentru achizițiile necesare proiectelor finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). Modificarea documentului s-a făcut prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 221 din 5 august 2020.

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

OIERII CUPRINȘI DE FURIE: VOI DISPREȚUIȚI ȚĂRANUL CARE VĂ PUNE PÂINEA ȘI BRÂNZA PE MASĂ!

13 august 2020 - 10:16

REVOLTĂ! Crescătorii români de ovine sunt cuprinși de furie și acuză Ministerul Agriculturii că-i disprețuiește și le aruncă resturi. Ministerul Agriculturii confundă oaia cu porumbelul! De ce la porc dați 100 de euro pe UVM?! Pentru că secretarul de stat MADR George Scarlat are fermă de porci?! Și-au revărsat oierii furia pe Facebook imediat ce au aflat de la AGROINFO că ajutorul de criză pentru sectorul ovin este stabilit la 5 lei/cap de ovină.

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

MADR ASTĂZI: CRESCĂTORII DE PĂSĂRI, AJUTOR DE 100 EURO/UVM!

12 august 2020 - 13:04

AJUTOR DE CRIZĂ. Crescătorii de păsări din România beneficiază de un ajutor de criză în cuantum de 100 de euro/UVM, anunță un proiect de ordonanță de urgență, publicat astăzi, 12 august 2020, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

OFICIAL MADR! AJUTOR DE 100 DE EURO/UVM pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

12 august 2020 - 12:16

AJUTOR DE CRIZĂ! Crescătorii de porci din România primesc un ajutor de criză de 100 de euro/UVM, anunță astăzi, 12 august 2020, un proiect de ordonanță de urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

NHR Agropartners la Agromalim 2019

NHR Agropartners la Agromalim 2019

Portofoliul NHR Agropartners de maşini şi utilaje agricole la Agromalim 2019 a cuprins combine şi tractoare Deutz-Fahr, încărcătoare telescopice JCB şi utilaje agricole Poettinger, Hardi, Bogballe şi Einboeck.
Interviu cu Florin Neacşu - director general adjunct NHR Agropartners.
Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La închisoare

La închisoare
Nevasta unui deţinut merge în audienţă la directorul închisorii. Detalii