Adama
Vinasa Rompak

Preţurile cerealelor au crescut între 50 şi 100%, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare decât anul trecut

Publicat: 01 august 2012 - 15:06
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten
Creşterea preţurilor la cereale va scumpi carnea de porc

Carnea de porc se va scumpi în perioada următoare, pe fondul creşterii preţurilor la cereale, estimează specialiştii din domeniu.

„Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât inputurile sunt pe un trend agresiv crescător, inevitabil ori creşti preţul, ori intri în faliment - şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial. Atunci când inputurile cresc foarte mult, trebuie să creşti, pentru că altfel dai faliment”, a declarat, Gabriel Ionescu, coordonator consultanţă AgroManager, citat de Agerpres, la masa rotundă cu tema „Creşterea porcinelor - oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească”.

Acesta nu a putut să facă o estimare privind procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul preţului furajelor în costul de producţie poate ajunge până la 70%. „Mi-e greu să estimez. Sunt atât de mulţi factori implicaţi... Aici s-a spus că impactul mâncării poate merge până la 70% - poate mai puţin, 50 - 60%, dar este un impact major. Mâncarea decide evoluţia preţului. Mâncarea se regăseşte şi în preţul purceluşului care este cumpărat de fermele de îngrăşare, dar se regăseşte şi în îngrăşarea propriu-zisă. Preţul cerealelor a crescut cu 50%, chiar cu 100% în unele cazuri, deci, inevitabil, se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc”, a explicat Gabriel Ionescu.

Porci la îngrăşat_b

Potrivit specialistului AgroManager, preţul cărnii de porc în viu este, în prezent, 6 lei/kilogram, în condiţiile în care în urmă cu câteva săptămâni era de 6,4 lei/kilogram. „Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa, preţul ar trebui să fie undeva pe la 7 lei/kilogram. Este o inerţie care nu este în regulă, dar sperăm să-şi revină”, a adăugat acesta.

Preţurile cerealelor au crescut între 50 şi 100%, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut

Mugurel Ilie, proprietarul fermei Matador, din judeţul Brăila, prezent la masa rotundă pe tema creşteii porcinelor, a arătat că preţul unui kilogram de carne de porc în viu ar trebui să fie de 7,1 - 7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat. În opinia acestuia, preţul nutreţului combinat va creşte până la toamnă şi va ajunge să fie cu 20% mai mare comparativ cu cel din primăvara lui 2012.

„Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei, anul trecut, la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut”, a spus Mugurel Ilie, citat de Agerpres.

Mazărea, o alternativă mai ieftină la soia în hrana porcilor

Fermierul a adăugat că a început să cultive mazăre pentru a o introduce în hrana porcilor, deoarece a anticipat creşterea preţului la soia. „Am anticipat că dependenţa asta de soia va costa foarte mult, iar acum, când şrotul de soia a crescut cu 100% faţă de 2011, noi am introdus în cultură mazărea”, a precizat Mugurel Ilie.

Vizualizat: 3435 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Citeste si:

Creşterea porcilor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească

Creşterea porcilor, oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească

Echipa de management a proiectului „AgroManager” dedicat fermierilor şi managerilor de fermă din Romania, manageri de ferme de creştere porcine şi consultanţi în agribusiness au participat vineri la o masă rotundă cu tema „Creşterea porcinelor - oportunitate de dezvoltare pentru agricultura românească”. 

Crescătorii de porcine pot depune cereri pentru Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor”

Crescătorii de porcine pot depune cereri pentru Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor”

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat sesiunea de primire a cererilor de ajutor pentru Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor” – pentru sectorul porcine, începând cu data de 16 iulie 2012. 

RGA 2010: Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu peste 30% în opt ani

RGA 2010: Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu peste 30% în opt ani

Efectivele de bovine şi porcine au scăzut cu 30,7%, respectiv cu 35,3%, în 2010, în timp ce la ovine şi caprine s-a înregistrat o creştere cu 16,2%, respectiv cu 66,8% procente faţă de datele culese la Recensământul General Agricol (RGA) din 2002, relevă rezultatele finale ale RGA 2010, publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

INS: Numărul bovinelor şi porcinelor sacrificate a scăzut în martie

INS: Numărul bovinelor şi porcinelor sacrificate a scăzut în martie

Numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate în luna martie a acestui an, precum şi greutatea lor în carcasă au scăzut la bovine şi porcine, dar a crescut la ovine, caprine şi păsări, comparativ cu luna precedentă conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Guvernul a aprobat plăţi suplimentare pentru bunăstarea păsărilor şi porcinelor

Guvernul a aprobat plăţi suplimentare pentru bunăstarea păsărilor şi porcinelor

Guvernul a aprobat Hotărârea de modificare a HG nr. 975/2011 prin care se alocă sume suplimentare în favoarea bunăstării păsărilor şi bunăstării şi protecţiei porcinelor.

ANSVSA face publice noi norme pentru bunăstarea porcinelor

ANSVSA face publice noi norme pentru bunăstarea porcinelor

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a transpus prevederile Directivei Consiliului nr. 91/630/CEE, codificată şi înlocuită de Directiva Consiliului 120/2008/CEE de stabilire a normelor minime de protecţie a porcilor prin Ordinul ANSVSA nr. 202/2006, a anunţat Agenţia Sanitar Veterinară (ANSVSA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii