Adama
Vinasa Rompak

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Publicat: 18 mai 2023 - 15:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Dacă virusul va fi confirmat și la laboratorul din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) de la București, cei aproape 18.000 de porci din fermă vor fi uciși.

Directorul DSVSA Timiș, Flavius Nicoară, a declarat, pentru televiziunea Tele Europa Nova, că probele prelucrate la Timișoara au confirmat prezența virusului PPA și probe suplimentare au fost trimise miercuri, 17 mai, la IDSA București. Acesta a precizat că, până acum, nu s-a întâmplat niciodată ca rezultatele analizelor să fie infirmate de IDSA, dar procedura prevede declararea focarului de pestă porcină africană abia după confirmarea din partea IDSA.

Șeful DSVSA Timiș a mai spus că în unitatea Smithfield de la Cenei, localitate aflată în vestul județului, aproape de granița cu Serbia, sunt 17.900 de porci.

Joi, 18 mai, o altă suspiciune de PPA a apărut într-o gospodărie din localitatea timișeană Opatița, în sudul județului.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în ultima săptămână au fost stinse 6 focare de pestă porcină africană (PPA), iar în data de 17 mai 2023 mai erau active 11 focare de PPA, toate focarele PPA active fiind în gospodăriile populației.

Datele ANSVSA arată că, din 2017 şi până în prezent, au fost stinse 6.003 de focare de pestă porcină africană. În 2023, au fost confirmate 70 de focare de PPA, din care au fost stinse, până acum, 59 de focare.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 7.214 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Vizualizat: 1840 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii