Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Publicat: 10 aprilie 2022 - 23:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„România, înainte de 2017, când s-a manifestat primul focar de pestă porcină africană, producea aproximativ 80 la sută din necesarul de carne de porc din România. Faptul că aceste focare au afectat fermele comerciale a dus la scăderea capacităţii de producţie. În 2021 au fost sacrificaţi preventiv şi îngropaţi sau incineraţi 771.000 de capete de porci. 92 de milioane de kilograme de carne de porc au fost neutralizate”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, într-o emisiune la B1TV, pentru a explica modul cum a ajuns România în situaţia de a produce, în prezent, doar 20% din necesarul intern de consum de carne de porc.

„Gestionarea situaţiei pestei porcine africane nu este în sarcina Ministerului Agriculturii. Ministerul Agriculturii are politicile în zootehnie, trebuie să asigure producţia produselor agricole”, a precizat Chesnoiu.

Acesta a mai spus că importăm carne de porc din UE, statele mari producătoare fiind Germania şi Spania.

Potrivit datelor ANSVSA, România a avut, în 2021, 1.660 de focare de pestă porcină africană (PPA) confirmate la porci domestici, din care 15 focare mai erau încă active pe 10 martie 2022. Din 2017 până în martie 2022, în România au fost confrimate, în total, 5714 focare de PPA. Pe 10 martie 2022 erau active 77 de focare de PPA, dintre care 15 focare în exploataţii comerciale de porcine, fiind afectate 168.521 de porcine (animale afectate din focarele active).

De asemenea, de la începutul epidemiei de PPA în România, au fost confirmate 6.541 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe.

porci-01_b

Vizualizat: 1057 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APCPR: ÎN 2021, 281 NOI FOCARE PPA DIN CARE 97% SUNT ÎN GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI!

APCPR: ÎN 2021, 281 NOI FOCARE PPA DIN CARE 97% SUNT ÎN GOSPODĂRIILE POPULAȚIEI!

COMUNICAT. Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) susține că de la începutul acestui an, au fost înregistrate 281 de focare noi de pestă porcină africană din care 97% sunt în gospodăriile țărănești. APCPR a transmis astăzi un comunicat către AGROINFO prin care salută proiectul de ordonanță de urgență ANSVSA care stabilește reguli exigente pentru creșterea porcului. Organizația marilor crescători de porci solicită adoptarea în regim de a actului normativ.

Un mistreţ cu PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) blochează exporturile germane de CARNE de PORC!

Un mistreţ cu PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ (PPA) blochează exporturile germane de CARNE de PORC!

Pe 10 septembrie, ministrul federal al Alimentației și Agriculturii din Germania a anunțat că Laboratorul Național de Referință al Institului Friedrich-Löffler (FLI) din Riems a confirmat un caz de PPA la un mistreț găsit în apropierea frontierei germano-poloneze, satul Sembtem, districtul Spree-Neiße. Apariţia acestui prim caz de pestă porcină africană din Germania era doar o chestiune de timp, având în vedere recenta creștere a cazurilor în vestul Poloniei.

Acest prim caz confirmat de PPA poate avea un efect devastator pentru sectorul german de carne de porc şi pune o presiune suplimentară celei create de criza COVID-19 care a dus inclusiv la întreruperile ale fluxurilor în unităţile de sacrificare, scăderea consumului și reducerea preţurilor.

Progrese în direcţia dezvoltării vaccinului împotriva PPA

Progrese în direcţia dezvoltării vaccinului împotriva PPA

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Pirbright (Marea Britanie) sunt cu un pas mai aproape în cursa pentru a dezvolta un vaccin vital împotriva pestei porcine africane (PPA).

Alte articole in aceasta categorie

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

Pesta porcină africană - noi MUTAŢII confirmate în China

05 martie 2021 - 12:50

Concluziile unor studii efectuate de cercetătorii de la Harbin Veterinary Research Institute şi publicate în revista Life Sciences (publicație a Science China) urmăresc mutațiile virusului ASF (African Swine Fever / Pesta porcină africană) care au apărut în China. În total au fost izolaţi și caracterizaţi 22 de viruși aparținând genotipului II ASFv, toţi având mutaţii, pierderi sau înlocuiri de secvenţe genice în comparație cu „HLJ / 18”, cel mai vechi virus izolat din China.

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

22 ianuarie 2021 - 14:01

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii