De la începutul anului şi până în prezent, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău a identificat cinci mistreţi suferinzi de trichineloză, adică dublul numărului de cazuri înregistrate în aceeaşi perioadă a anilor 2010, 2011, 2012.
"Specialiştii noştri au examinat, până în prezent, 188 de porci mistreţi în fondurile de vânătoare Caşin, Corbasca, Gârleni, Zemeş şi Faraoani”, a declarat medicul Gheorghe Vlad, directorul DSVSA Bacău.
Acesta atrage atenţia asupra faptului că ,,în toate cazurile în care se organizează vânători trebuie anunţat şi medicul veterinar pentru a se recolta probe în vederea efectuării examenului pentru detectarea trichinei”.
,,Persoanele care consumă carne de vânat să nu cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate ori care prezintă semne de alterare, să nu achiziţioneze carne din sistemul de vânzare stradal, iar dacă decid să taie porci, chiar din gospodăria proprie, să anunţe medicul veterinar din zonă, pentru a efectua examenul specific, şi, ulterior, pe cel trichineloscopic. Omul se poate îmbolnăvi de trichineloză consumând carne infestată de porc, mistreţ sau urs, insuficient friptă ori fiartă, preparată crudă prin sărare ori afumare, deoarece aceste moduri de prepararea nu distrug larvele”, a precizat medicul Gheorghe Vlad. Sursa: Agerpres