Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis tuturor direcţiilor veterinare judeţene un ghid ce curpinde măsurile generale ce trebuie aplicate pentru prevenirea introducerii şi răspândirii noului virus al gripei A-H1N1 („gripa porcină”) pe teritoriul României.
„Informaţiile despre măsurile de prevenire a acestei boli trebuie să ajungă la fiecare crescător de animale. Fiecare gospodar trebuie să ştie cum să-şi păzească animalele de boală şi propria sănătate. Este important ca fiecare caz de îmbolnăvire la animale să fie anunţat medicului veterinar.
Aceste măsuri, fac parte din componenta de prevenire dintre cele adoptate la reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a subliniat Marian Zlotea, preşedintele ANSVSA, în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului de Monitorizare a evoluţiei gripei porcine al ANSVSA, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Redăm mai jos conţinutul acestui ghid, care se găseşte în format electronic pe site-ul ANSVSA, www.ansv.ro, la modulul „Date Utile”.
Ghid referitor la măsuri generale pentru prevenirea introducerii şi difuzării noului virus al gripei A-H1N1 pe teritoriul României
Prezentul Ghid constă într-o serie de recomandări pentru cei implicaţi într-o formă sau alta în activităţi în care există un contact cu porcii vii.
Virusul gripei A H1N1 – Sfaturi pentru medicii veterinari, crescătorii de porci şi din industria cărnii de porc
Teste preliminare coordonate de serviciile de specialitate din Canada au indicat prezenţa virusului gripal A H1N1 într-o crescătorie de porci din Alberta. Porcii au fost expuşi la virus de un om recent întors din Mexic care a prezentat simptome de gripă. Semne de boală au fost apoi observate şi la porci. Toţi porcii s-au însănătoşit sau sunt pe cale de a se însănătoşi.
Ferma a fost pusă în carantină iar medicii veterinari împreună cu cei umani au cooperat pentru a determina cele mai bune măsuri care să asigure că publicul şi animalele sunt şi rămân protejate.
Investigaţiile pentru secvenţierea virusului identificat la porci continuă, nefiind confirmată prezenţa tipului de virus ce evoluează la oameni.
Autorităţile şi cercetătorii au cerut medicilor veterinari şi producătorilor să crească măsurile de biosecuritate pentru a limita riscurile privind sănătatea animalelor.
Siguranţa lanţului alimentar nu este afectată. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Organizaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie a Naţiunilor Unite (FAO), virusurile gripale nu afectează siguranţa cărnii de porc. Ca orice carne proaspătă, carnea de porc trebuie totdeauna să fie manipulată şi gătită corespunzător.
Ce este gripa porcină ? (a se înţelege gripa la porc)
Gripa porcină este o boală respiratorie, contagioasă a porcilor. Boala este comun întâlnită în America de Nord şi de Sud, Asia şi Europa. Boala este cauzată de Tipul A al virusurilor gripale, care de asemeni afectează o serie de alte animale, dar şi omul.
Virusurile gripale sunt descoperite la porci, care adesea devin infectaţi de către oameni, păsări sau alţi porci.
Transferul gripei de la porci la om este rar şi deobicei implică un contact apropiat cu animalele bolnave. Totuşi, în condiţiile actuale, pentru a reduce la maxim potenţialul risc pentru oameni şi animale, trebuie sporite măsurile de precauţie pentru medicii veterinari, fermieri, şi alţi operatori implicaţi în industria porcului.
Autorităţile veterinare trebuie să lucreze în cooperare cu autorităţile sanitare, autorităţile locale şi fermieri pentru a realiza o monitorizare a exploataţiilor de porcine şi să încurajeze producătorii să menţină măsuri stricte de prevenire a bolii.
Care sunt simptomele la porci ?
-febră;
-pierderea apetitului;
-pierderea greutăţii corporale;
-jetaj nazal;
-epiforă sau lăcrimări;
-dificultăţi în respiraţie;
-reducerea fertilităţii şi apariţia avorturilor.
Cum pot fi porcii protejaţi ?
Următoarele acţiuni pot preveni gripa porcină:
-vaccinarea animalelor (numai cu acordul autorităţilor)
-asigurarea menţinerii igienei de către muncitorii din ferme
-asigurarea unor reguli stricte de biosecuritate;
-asigurarea unei ventilaţii adecvate în adăposturi
-identificarea şi izolarea animalelor bolnave cât mai repede posibil
Ce precauţii trebuie să aplice fermierii pentru a limita riscul introducerii şi răspândirii bolii ?
Controlul traficului:
-nici o persoană care manifestă semne de boală respiratorie nu trebuie să vină în contact cu animalele.
-muncitorii din exploataţiile de porci care au fost expuşi la gripă sau au fost diagnosticaţi cu gripă nu trebuie să vină în contact cu animalele până ce nu sunt supuşi unui control medical
-evitaţi contactul cu alţi porci din afara exploataţiei unde acţionaţi în mod obişnuit
-controlaţi şi restricţionaţi accesul vizitatorilor în fermă
-cereţi tuturor vizitatorilor să poarte cizme curate şi echipamente de protecţie din stocul exploataţiei şi să-şi spele mâinile la intrarea şi ieşirea din fermă
-preveniţi contactul porcilor din exploataţie cu alte animale sau păsări
-înregistraţi mişcările oamenilor, animalelor şi echipamantelor în interiorul halelor şi în exteriorul acestora. Limitaţi la maxim mişcarea oamenilor, animalelor şi echipamentelor între hale şi alte facilităţi.
Izolarea:
-obţineţi porcine noi numai din surse sigure şi limitaţi introducerea de noi animale în fermă
-cazaţi separat animalele pe categorii de vârstă şi producţie
-respectaţi principiul totul plin totul gol
Sanitaţie:
-efectuaţi curăţenii şi dezinfecţii de rutină a clădirilor, adăposturilor, echipamentelor, hainelor şi încălţămintei de protecţie
-stabiliţi o zonă pentru dezinfecţia vehiculelor şi echipamentelor
-implementaţi un program de managent al dejecţiilor
-evitaţi intrarea de echipamente şi vehicule din alte ferme
Management pentru sănătatea efectivului de porci:
-monitorizaţi zilnic starea de sănătate a efectivului şi solicitaţi intervenţia serviciilor veterinare
-identificaţi toate animalele pentru trasabilitate
-izolaţi porcii bolnavi şi raportaţi imediat orice semn de boală serviciilor veterinare.
Menţinerea programului de biosecuritate:
-instruiţi personalul cu privire la programul dumneavoastră de biosecuritate şi monitorizaţi aplicarea lui efectivă
-informaţi-vă cu privire la evoluţia oricăror boli în zona dumneavoastră şi adaptaţi corespunzător programul de biosecuritate
-recomandaţi personalului dumneavoastră să contacteze medicii de familie pentru a solicita vaccinarea anuală contra gripei (vaccinarea oamenilor poate reduce presiunea virală a infecţiei cu virus uman a porcilor).
Ce precauţii trebuie să aplice medicii veterinari când investighează îmbolnăviri respiratorii la porci ?
-să pregătească şi să planifice vizita, contactând fermierul în avans
-să parcheze maşina în zonele stabilite sau cât mai departe posibil de ferma de animale
-să noteze permanent data şi perioada în care a vizitat fermele
-să deţină echipament de protecţie adecvat, cizme, mănuşi, pelerină impermeabilă, mască, ochelari
-să se spele pe mâini înainte şi după manipularea animalelor
-să cureţe şi să dezinfecteze echipamentele medicale la sosire şi plecare
-să asigure distrugerea sigură a echipamentelor de protecţie sau să le ducă la sediul propriu pentru curăţire şi dezinfectare, în containere speciale de materiale contaminate
-să prioritizeze vizita în fermă, începând munca de la animalele cu risc redus şi abia apoi la cele ce au indus îngrijorarea medicală
-să minimalizeze contactul cu depozitul de dejecţii, utilităţile de furajare şi sursele de apă
-până când se va şti mai bine cum afectează actualul virus starea de sănătate a porcilor, dacă suspectaţi gripa porcină – 48 de ore nu vizitaţi altă exploataţie de porcine.
Recomandări pentru persoanele ce au contact cu porcii (în general)
Până când se va şti mai mult despre actualele evenimente, autorităţile veterinare trebuie să rămână vigilente şi să investigheze bolile respiratorii ale porcilor raportate de fermieri. Autorităţile veterinare şi umane trebuie să ia în consideraţie posibila asociere a bolilor respiratorii la porci cu virusul gripal ce evoluează la om.
Precauţiile la manipularea porcilor potenţial infectaţi cu virusul gripei porcine sunt aceleaşi luate în cazul păsărilor potenţial infectate cu H5N1.
-Evitaţi creşterea porcilor în contact cu păsările domestice
-Evitaţi transportul porcilor în târguri de animale
-Nu cumpăraţi porci din surse nesigure şi fără documente sanitare veterinare
-Măsurile de igienă trebuie să fie aplicate în cazul manipulării, uciderii sau distrugerii porcilor bolnavi sau morţi
-Cazurile de gripă la persoanele ce au contact cu porcii trebuie imediat raportate medicilor umani
-Ustensilele folosite pentru activităţi legate de întreţinerea porcilor trebuie curăţate şi dezinfectate în mod regulat.
Carnea sau organele provenite de la porcii bolnavi nu vor fi procesate sau folosite pentru consumul uman sau al altor animale în nici o circumstanţă.
Comitetul de Monitorizare al ANSVSA este compus din:
Preşedinte – Marian Zlotea – Preşedinte ANSVSA
Vicepreşedinte – Mihai Puia - Vicepreşedinte ANSVSA
Vicepreşedinte – Cătălin Teodorescu - Vicepreşedinte ANSVSA
Membrii:
Stelian Caramitru – Secretar General - ANSVSA
Directori ai structurilor de specialitate din cadrul ANSVSA
Directori ai Institutelor Naţionale de Referinţă
Membrii ai Consiliului Ştiinţific: Prof. Univ. Dr. Nicolae Manolescu, Prof. Univ. Dr. Ludovic Păun, Prof. Univ. Dr. Olga Dorobăţ, Prof. Dr. Alexandru-Ioan Baba, Prof. Univ. Dr. Constantin Ştirbu
Reprezentant al Patronatului Român al Cărnii: Tudor Stanca
Reprezentant al Asociaţiei Române a Cărnii: Mihai Vişan
Invitaţi:
Reprezentant al Colegiului Medicilor Veterinari din România
Reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Dir. Cristinel Şonea, Gabriela Dincă