Guvernul român a aprobat ieri principalele măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor unei posibile epidemii de gripă umană cu tulpină porcină în România.
Centrul European de Control a Bolilor Transmisibile a identificat tulpina de virus gripal ca fiind o tulpină recombinantă tip H1N1 de provenienţă porcină, confirmat, potrivit Ministrului Sănătăţii, Ion Bazac.
De asemenea, din cauza răspândirii epidemiei în mai multe ţări ale lumii, OMS a declarat în noaptea de 27 aprilie, trecerea în faza 4 de alertă, pe o scară până la 6, ce reprezintă transmitere verificată de la om la om a unui virus gripal capabil să producă epidemii la nivel de comunitate, a mai spus Bazac la sfârşitul şedinţei de Guvern de ieri.
În conformitate cu reglementările Uniunii Europene, există un set de măsuri pe care fiecare ţară membră trebuie să le aplice în această situaţie. Astfel, au fost implementate şi aprobate de către Guvern cinci categorii de măsuri:
1. În primul rând, sunt măsuri de supraveghere epidemiologică la nivel de maximă exigenţă;
2. Monitorizarea stării de sănătate a călătorilor dinspre şi înspre zonele de risc cunoscute actual, cu instalarea unor echipe medicale în punctele de frontieră. Începând de ieri, de la ora 10.00, în fiecare punct de frontieră a României, terestru, aerian şi naval există o echipă din care face parte şi cel puţin un asistent medical, care monitorizează starea călătorilor care vin din zonele endemice;
Referitor la monitorizarea călătorilor care vin din zonele de risc, România nu dispune de scanere termice care ar putea fi instalate în punctele de intrare în ţară, aşa cum au procedat majoritatea statelor europene, asfel încât controlul se bazează, mai exact, pe reacţia cetăţenilor la paranoia generalizată ce a cuprins întreaga lume în ultimele câteva zile.
„Fiecare dintre călătorii care intră în România vor primi, la punctul de intrare în ţară, un flyer în care sunt specificate foarte clar simptoamele bolii: cefalee, dureri, vomă, în special febră; dacă are una dintre aceste simptome, călătorul este obligat să se adreseze punctului de asistenţă medicală din interiorul punctului de frontieră. El va fi monitorizat atât de reţeaua epidemiologică a noastră, cât şi de poliţia de frontieră pentru a vedea exact unde se deplasează în interiorul ţării”, a precizat Bazac.
3. Organizarea reţelelor de supraveghere, prevenire şi terapie medicală pentru eventualele cazuri suspecte de gripă. În acest sens, toate ţările, inclusiv România, au dispus completarea rezervelor antiepidemice de terapie intensivă şi de medicaţie specifică necesare, Institutul Naţional „Matei Balş” fiind centrul de referinţă pentru izolarea posibililor suspecţi de gripă.
4. Întărirea capacităţii de diagnostic de laborator. Institutul Cantacuzino a fost identificat, în România, ca fiind centrul de referinţă pentru diagnosticul de laborator.
5. Informarea populaţiei prin toate mijloacele posibile, atât prin media corect informată, cât şi prin serviciile medico-sanitare, ca o cerinţă majoră în toate ţările Uniunii Europene.
În România, Comitetul Naţional de Coordonare, constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, a informat şi a alertat reţelele medicale din ţară şi a transmis primele informaţii spre media.
De asemenea, au fost revizuite stocurile de rezervă ale Ministerului Sănătăţii, precum şi capacităţile existente pentru prevenirea eventualelor cazuri de îmbolnăvire.
Centru Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile şi Biroul de Evenimente Speciale şi Alertă Precoce sunt în contact permanent cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile.
În al treilea rând, guvernul a aprobat absolut măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Toate ţările europene au implementat măsuri pentru a răspunde la limitarea răspândirii acestei infecţii în interiorul continentului. Coordonarea acestor măsuri realizându-se de Comisia Europeană. „Joi după-amiază este convocată la Luxemburg o întâlnire de urgenţă a miniştrilor Sănătăţii şi după această întâlnire vom veni cu noi informaţii în legătură cu măsurile coordonate pe care comisarul european pentru sănătate le va decide”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
Recomandări pentru populaţie
Gripa umană cu tulpină porcină NU se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic.
Măsuri de prevenţie
-intensificarea regulilor de igienă personală – în special spălatul pe mâini
-folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut
-evitarea automedicaţiei
-evitarea călătoriilor în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile, se recomandă respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală
Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite. Principalul simptom al acestei gripe este febra mai mare de 38 de grade.
-febră mare
-tuse
-durere de gât şi ochi
-respiraţie dificilă
-dureri de articulaţii şi muschi
-oboseală extremă
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile, se vor avea în vedere următorele:
-izolarea la domiciliu
-purtarea de mască care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu)
-anunţarea imediată a medicului de familie. În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase)
De asemenea, Ministerul Sănătăţii va posta pe site-ul www.ms.ro o serie de recomandări pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în regiunile afectate de gripă porcină.
Nu daţi vina pe porc!
Virusul gripei de origine porcină H1N1 se răspândeşte rapid. Numărul persoanelor infectate şi al ţărilor care au raportat prezenţa virusului sau cazuri suspecte creşte de la zi la zi. Virusul a ajuns până acum în 9 state de pe cinci continente, ultima ţară care a anunţat că a dignosticat boala la un suspect fiind Germania.
Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) nu a reuşit să identifice virusul la nici un animal, însă experţi internaţionali se află deja în Mexic, unde se presupune că a izbucnit focarul de gripă, încercând să determine cauza apariţiei acestui virus.
Oficiali ai Departamentului pentru Agricultură şi Alimentaţie din Organizaţia Naţiunilor Unite (FAO), au declarat că "pentru moment, se pare că virusul gripal se transmite doar de la om la om şi nimic nu arată că noua formă a virusului gripal a fost transmisă omului direct de la porci".
Executivul european a recomandat schimbarea denumirii de „gripă porcină„ în cea de „noua gripă”, pentru a evita astfel consecinţele economice dezastruoase pentru industria alimentară a cărnii de porc, care a înregistrat deja pierderi cauzate de reducerea consumului.
Consumul de carne de porc nu provoacă gripă
De asemenea, FAO a precizat că nu este vorba de o epidemie animală, ci de una la oameni şi că virusul nu se transmite prin consumul cărnii de porc procesate termic.
Deşi virusul se răspândeşte rapid, atât autorităţile internaţionale, cât şi cele europene au făcut recomandări pentru menţinerea liberei circulaţii a persoanelor, fără a impune nici un fel de restricţii, însă au fost luate măsuri pentru monitorizarea călătorilor.