Adama
Vinasa Rompak

Ferma de porci a preşedintelui Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, amendată pentru nereguli de mediu

Publicat: 23 august 2011 - 20:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Complexul de porci Brăila, care aparţine preşedintelui Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, a avut anul acesta şase controale ale Gărzii de Mediu şi a primit amenzi de 125.000 de lei pentru nerespectarea normelor de protecţie a mediului, potrivit şefului Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (CJGNM) Brăila, Daniela Agache.

„Având în vedere interesul public deosebit pe care îl prezintă ferma de creştere a porcilor Baldovineşti, care aparţine SC Complexul de porci Brăila SA, precizăm că, în anul 2011, CJGNM Brăila a efectuat la această fermă şase controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 125.000 lei”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Daniela Agache, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, în urma controalelor s-a constatat că SC Complexul de porci Brăila SA nu a respectat măsurile şi termenele pentru realizarea investiţiilor din Planul de acţiuni şi Planul de etapizare asumate de societate, în vederea conformării activităţii la prevederile legale.

Garda de Mediu Brăila: Ferma Baldovineşti poluează cu ape uzate şi mirosuri urâte

Alte nereguli constatate au fost depăşirea limitelor admise cu derogări ale indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate din ferma Baldovineşti în Dunăre, dar şi faptul că nu se exploatează şi nu se întreţin regulamentar instalaţiile existente din staţia de epurare a apelor uzate, nu se gestionează legal deşeurile produse în cadrul fermei menţionate, respectiv nămolurile (dejecţiile) din staţia de epurare.

Inspectorii de mediu au mai constatat că, în urma unei spărturi a conductei de evacuare a apelor uzate, s-au deversat ape uzate pe sol şi că nu se aplică în mod coerent măsurile specifice stabilite de proiectanţi în vederea diminuării mirosurilor dezagreabile generate din fermă, care au un impact negativ puternic asupra cetăţenilor municipiului Brăila.

Prim-comisarul Daniela Agache a reaminitit că, în perioada 2007 - 2011, SC Complexul de porci Brăila SA a primit amenzi de 395.000 lei pentru deficienţe constatate în timpul activităţii de creştere a porcilor, şi i s-a solicitat, de mai multe ori, revizuirea autorizaţiei integrate de mediu a societăţii.

„Cu toate că CJGNM Brăila a impus ca măsură, în luna octombrie 2008, firmei în cauză să îşi revizuiască autorizaţia integrată de mediu pentru ferma Baldovineşti, datorită modificărilor apărute pe amplasament, emitentul autorizaţiei integrate de mediu nu a finalizat niciodată această procedură, returnând documentaţia tehnică. Prin această măsură stabilită de noi s-ar fi putut impune agentului economic, prin autorizaţia integrată de mediu revizuită, condiţii mai restrictive şi mai detaliate în ceea ce priveşte investiţiile pe care le are de făcut pentru conformarea la legislaţia de mediu şi pentru diminuarea impactului negativ generat asupra populaţiei de către mirosurile dezagreabile rezultate în urma activităţii fermei”, a mai spus Agache.

Aceasta a precizat că CJGNM Brăila nu a fost niciodată de acord cu acordarea de derogări SC Complexul de porci Brăila SA de la limitele admise ale indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate în Dunăre.

„Întrucât nu s-a ţinut cont de punctul de vedere al CJGNM Brăila în această speţă, comisarii CJGNM nu au mai participat în comisiile constituite de către AN Apele Române pentru acordarea derogărilor menţionate pentru fermele de creştere a porcilor Baldovineşti şi Tichileşti, neavând atribuţii de reglementare şi stabilire a unor astfel de limite şi parametri de funcţionare”, a completat Agache.

Inspectorii de mediu au stabilit că mirosul urât vine de la 4.200 tone de bălegar fermentat, care nu au mai fost ridicate din 2007

Şeful Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, este acuzat de brăileni, de mai mulţi ani, că poluează aerul din municipiu, iar comisarii Gărzii de Mediu Brăila au stabilit, vara trecută, că acest miros este provocat de 4.200 tone de resturi de bălegar în stadiu avansat de fermentare, care provin din exploatarea animalelor din Complexul de porci Brăila şi care nu au mai fost ridicate din 2007.

Resturile găsite sunt formate din nămolul scos din bazinele de decantare ale staţiei de epurare, nămol rezultat din bălegar, urină de porc şi ape uzate provenite de la spălarea halelor. În mod normal, acest nămol trebuie ţinut în aer liber maximum 13 luni, timp în care se transformă în compost propice utilizării ca îngrăşământ natural.

Autorizaţia de mediu eliberată pentru Complexul de porci prevede obligativitatea de a se realiza, o dată pe an, analize de laborator care să arate concentraţia de amoniac şi de hidrogen sulfurat, substanţe responsabile de producerea mirosului la nivelul halelor şi al platformei de depozitare a dejecţiilor animale.

Vizualizat: 4076 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii