Ca urmare a redresării puternice din ultimii doi ani, producţia de carne de porc a Uniunii Europene ar urma să intre într-o etapă de relativă stagnare în următorii zece ani, potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la piaţa agricolă intracomunitară.
Până în 2026 se aşteaptă o creştere de doar 1,3 la sută a producţiei de carne de porc la nivelul întregului bloc comunitar, datorită creşterii limitate a consumului. Conform analizei experţilor europeni, dezvoltarea capacităţii de producţie în anumite state UE şi costurile scăzute la furaje au determinat o creştere a producţiei în sectorul cărnii de porc, în pofida embargoului impus Rusiei, dar în acelaşi timp a pus presiune pe preţuri.
Preocupările sociale şi de mediu, care au condus, printre altele, la modificări legislative în mai multe state membre cu privire la gestionarea gunoiului de grajd, vor limita în bună măsură creşterea efectivelor de suine şi, implicit, cea a producţiei de carne de porc în următoarea decadă. Avem exemplul Danemarcei, ţară care s-a specializat pe producţia de purcei, în timp ce îngrăşarea se face pe teritoriul altor state UE. Pe de altă parte, există şi opţiunea tratării gunoiului de grajd sau transportul acestuia dintr-o regiune în alta, pentru a veni astfel în ajutorul zonelor vulnerabile la poluarea cu nitraţi, se mai arată în raportul Comisiei Europene.
Compromisurile dintre creşterea producţiei şi încărcarea costurilor de logistică, pe de o parte, respectiv relocarea operaţiunilor, inclusiv cele legate de lanţul de alimentare şi procesare, vor juca un rol important în deciziile privind noile investiţii. O altă modalitate de a face faţă marjelor în scădere sau pentru a spori competitivitatea este integrarea pe verticală, aşa cum se întâmplă în Spania şi nordul Italiei.
Dar în timp ce consumul intern al Uniunii Europene ar urma să se stabilizeze la un nivel comparabil cu cel actual, cererea mondială este prognozată să crească în continuare, favorizând suplimentarea exporturilor. Ţinând cont de aceste elemente, este de aşteptat ca producţia de carne de porc a UE să crească lent, atât în UE-15 cât şi UE-N13, cu numai 300.000 de tone în următorii zece ani.