Adama
Vinasa Rompak

Crescătorii de porci ameninţă cu proteste

Publicat: 04 martie 2016 - 08:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) acuză Ministerul Finanţelor Publice că amână aprobarea Hotărârii de Guvern privind alocarea ajutorului european de criză pentru crescătorii de porci şi ameninţă cu proteste în stradă, dacă autorităţile responsabile nu vin cu măsuri concrete pentru salvarea sectorului de creştere a porcilor.

Proiectul de HG privind alocarea ajutorului european de criză pentru crescătorii de porci a fost publicat de Ministerul Agriculturii pe data de 1 februarie 2016 pentru consultare publică. De două săptămâni, Ministerul Finanţelor Publice plimbă proiectul de act normativ, cere tot felul de explicaţii şi modificări puerile, când cel mai simplu era să se întâlnească elaboratorii din personalul de execuţie şi să rezolve problema într-o singură zi, se arată într-o scrisoare deschisă a membrilor APCPR către Guvernul României.

Ajutorul UE pentru sectoarele lapte şi carne de porc, aprobat prin Reg. Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 este de 11,1 milioane euro, din care MADR a decis să aloce 2,3 milioane euro pentru sectorul cărnii de porc.

Reprezentanţii APCPR susţin că sectorul de creştere a porcilor din România se află într-o situaţie disperată, fără precedent. Importul de carne de porc a crescut cu 9,5% în 2014, comparativ cu 2013 şi cu 11% în 2015, faţă de 2013, piaţa românească fiind sufocată de oferta de carne la preţuri foarte mici din comerţul intracomunitar.

Producătorii de porci au fost constrânşi să scadă preţul de vânzare a porcilor, vând în pierdere şi sunt vulnerabili în toate planurile: credite neachitate, încălcarea termenelor de plată la datoriile bugetare şi a regulilor de vânzare la nivelul costurilor, neachitarea furnizorilor, nerespectarea programelor de producţie la investiţiile din fonduri europene, nerespectarea angajamentelor privind aplicarea standardelor superioare de bunăstare, toate împingând către faliment, susţine conducerea APCPR.

ferma-de-porcine_b

Potrivit APCPR, măsura de stocare privată nu a ajutat producătorii români care nu dispun de capacităţi de depozitare a cărnii congelate. În acelaşi timp, producătorii români de porcine nu pot face nici export pe alte pieţe din cauza restricţiilor sanitare - veterinare, deşi cazuri de pestă porcină clasică nu au mai fost în România de şapte ani şi condiţiile tehnice sunt îndeplinite.

În timp ce fermierii români sunt disperaţi şi nu ştiu ce să mai facă, autorităţile europene încearcă să mai găsească şi alte soluţii, iar alte state membre au acordat crescătorilor de porci ajutoare naţionale. Ministerul Finanţelor Publice din România este calm, orb şi surd. Fermierii s-au săturat de declaraţii de bune intenţii când porcii nu au ce mânca, nu poţi arunca purceii fătaţi pe drum, executorii sunt la uşă şi toate autorităţile dau din umeri şi vin în control, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor de Consiliul Director al APCPR.

În acest context, reprezentanţii crescătorilor de porci cer public ca autorităţile responsabile să comunice, cu termene concrete, ce măsuri au prevăzut pentru salvarea sectorului de creştere a porcilor din România, avertizând totdată că, în absenţa unor răspunsuri concrete vom fi obligaţi să ieşim în stradă şi să pichetăm instituţiile publice responsabile până când acestea se vor trezi şi vor conştientiza situaţia disperată a fermierilor români crescători de porcine.

Ministrul Achim Irimescu s-a întâlnit la finalul lunii februarie cu reprezentanţii crescătorilor de porcine şi le-a promis acestora că va încerca să găsească fonduri pentru susţinerea crescătorilor de porci printr-un ajutor de minimis, care ar urma să fie acordat din bugetul de stat.

Vizualizat: 2255 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

„Mulţumiţi-i lui Merkel!” De ce rămân fermierii fără bani?

„Mulţumiţi-i lui Merkel!” De ce rămân fermierii fără bani?

Producătorii români de lapte nu mai pot spera la un pachet suplimentar de ajutor din partea Comisiei Europene! Vor rămâne cu cât au primit anul acesta, undeva în jur de 8 milioane de euro. Vecinii noștri, cum e Polonia, au cerut deja ca ajutorul să fie acordat şi în 2016.

UE: Carnea de porc rămâne ieftină

UE: Carnea de porc rămâne ieftină

În pofida așteptărilor, Asociația Producătorilor din Domeniul Creșterii Animalelor din Europa a stabilit miercuri, 4 februarie a.c., ca prețul porcilor destinaţi sacrificării să rămână neschimbat. 

APIA le dă bani crescătorilor de porci!

APIA le dă bani crescătorilor de porci!

Din ajutorul de 11,1 milioane de euro trimis României de Comisia Europeană, 2.372.804 euro revin sectorului de creștere a porcinelor. Fermierii care vor să beneficieze de ajutor au termen limită de depunere a cererilor 15 martie 2016. Cum se împart banii?

CE a suspendat depunerea cererilor privind ajutorul pentru depozitarea privată a cărnii de porc

CE a suspendat depunerea cererilor privind ajutorul pentru depozitarea privată a cărnii de porc

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 17 din 26.01.2016, s-a publicat Regulamentul de punere în aplicare nr. 85/2016 de suspendare a depunerii cererilor de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de porc.

Subvenții suplimentare pentru crescătorii de bovine și de porci!

Subvenții suplimentare pentru crescătorii de bovine și de porci!

Subvenții suplimentare pentru crescătorii de vaci de lapte și crescătorii de porci! Banii provin din ajutorul de 11,1 milioane de euro alocat României pe 7 septembrie 2015 de Comisia Europeană. Inițial, a existat și ideea investirii unei părți din această sumă în promovare. Bruxelles a respins această idee, spune ministrul agriculturii.

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii