Adama
Vinasa Rompak

Aproape 300.000 de PORCI UCIŞI! PESTA PORCINĂ AFRICANĂ LICHIDEAZĂ FERMELE din ROMÂNIA!

Publicat: 26 august 2018 - 01:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

IMPACTUL PROVIZORIU AL PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA): PESTE 200.000 DE PORCI OMORÂȚI ÎNTR-UN SINGUR JUDEŢ. 140.000 de animale sunt într-o singură fermă, TEBU Consult Brăila, cea mai mare din România şi a doua ca mărime din Europa, unde prezenţa virusului PPA a fost confirmată pe 25 august.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat existenţa virusului pestei porcine africane la TEBU Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 - 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis vineri dimineaţă probele la laboratorul naţional de referinţă şi rezultatele au confirmat existenţa virusului. De luni (27 august 2018 – n.red.), se va trece la eutanasierea porcilor din această fermă, a declarat directorul DSV Brăila, Gicu Drăgan, citat de Agerpres.

Potrivit şefului DSV Brăila, în judeţ mai sunt trei ferme în care a fost confirmat virusul PPA. Vineri, 24 august, pesta a fost confirmată la SC Romsoci din Tichileşti, care are 35.000 de porci, iar săptămâna trecută, în fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, cu 504 capete, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele două ferme fiind deja ucise.

BILANŢUL PROVIZORIU AL DEZASTRULUI PPA

Potrivit prefectului jud. Brăila, George Paladi, citat de Agerpres, până vineri 25 august, în judeţul Brăila fuseseră confirmate 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, fiind eutanasiaţi deja 29.726 de porci, mai notează Agerpres.

Pe 22 august 2018, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că, până la data respectivă, au fost confirmate 725 de focare de pestă porcină africană (PPA) la porci domestici, în 10 județe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi. Potrivit ANSVSA, până pe 22 august au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704: 70.036 de porci în exploataţiile comerciale şi 47.668 de porci în gospodăriile populaţiei. În toată ţara, doar 32 de mistreţi afectaţi de boală au fost identificaţi.

Detalii AICI: Aproape 120.000 de PORCI UCIŞI din cauza PESTEI PORCINE AFRICANE! Boala se EXTINDE în FERMELE COMERCIALE!

Adăugaţi la aceste cifre 140.000 de porci din fermele TEBU Consult Brăila şi 35.000 de porci de la Romsoci Tichileşti, care vor fi eutanasiaţi în săptămânile următoare, iar rezultatul arată dimensiunea dezastrului până în acest moment: aproape 293.000 de porci omorâţi în toată ţara, din care 245.000 de porci în exploataţii comerciale (toate, deocamdată, în doar două judeţe din sud-vestul ţării: Tulcea şi Brăila).

PESTA VINE PE APĂ!

Directorul DSV Brăila afirmă că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre: Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni, care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, 25 august, presa a lansat ideea că în Insula Mică a Brăilei, declarată rezervaţie naturală, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate însă de autorităţile sanitar-veterinare, deoarece acestea nu au competenţa de a pătrunde în zonă.

Noi avem informaţii legate de Insula Mică a Brăilei de la cei care administrează această zonă protejată, pentru că nu putem intra acolo. Acest parc naţional are acelaşi statut ca şi Delta Dunării. Am luat legătura cu cei de la Parcul Naţional şi au spus că vor încerca să caute cadavre şi, dacă le găsesc, ni le vor trimite spre analiză la noi, a precizat şeful DSVSA, Gicu Drăgan.

Vizualizat: 3052 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii