Adama
Vinasa Rompak

ALERTĂ MAXIMĂ pentru FERMIERI! Ce fac AUTORITĂŢILE române?

Publicat: 27 septembrie 2016 - 18:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RISC EXTREM! Pesta porcină africană a ajuns la 50 de kilometri de graniţa României! Autorităţile veterinare sunt în alertă. Se vor închide frontierele! Ce măsuri au luat autorităţile până acum şi ce trebuie să ştie crescătorii de animale?

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat duminică, 25 septembrie 2016, în Republica Moldova, în satul Mosana din raionul Doduşeni, la 53 de kilometri de cea mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din judeţul Botoşani.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a cerut tuturor proprietarilor de exploataţii cu porcine să anunţe autorităţile sanitar- veterinare cu privire la orice eventual semn de boală la animale. De asemenea, au fost impuse restricţii ferme în ceea ce priveşte importurile de carne şi preparate din carne prin punctele de trecere a frontierei de la Stânca şi Rădăuţi Prut, dar şi în ceea ce priveşte mişcarea liberă a porcinelor pe raza judeţului Botoşani.

Toate aceste măsuri sunt măsuri preventive. Nu avem focar de pestă porcină în România şi nici nu ne dorim acest lucru, dar suntem înconjuraţi de focare în cele două ţări vecine, Ucraina (un focar confirmat în luna mai 2016) şi Republica Moldova, a declarat, pe 26 septembrie, directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu, citată de Agerpres.

Şi la Iaşi, Prefectul Marian Grigoraş a convocat o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iaşi (CLCB). Măsurile dispuse în luna mai rămân în vigoare. Se menţine interdicţia cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate şi în aglomerările temporare de animale. Până acum boala nu a fost confirmată în România. Sunt luate măsuri care să prevină răspândirea virusului pe teritoriul ţării. S-au trimis informări către toate primăriile şi fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente şi măsurile care trebuie implementate. Comparativ cu situaţia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judeţul Iaşi. Am solicitat o atenţie sporită în această perioadă de la toţi cei implicaţi, a declarat Grigoraş, citat de Agerpres.

Potrivit prefectului, planul de măsuri aprobat în cadrul CLCB cuprinde şi o serie de acţiuni care trebuie întreprinse de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, dar şi de deţinătorii de porcine.

Medicii veterinari trebuie să identifice toate porcinele din exploataţiile nonprofesionale, să realizeze inspecţii clinice la porcinele din aceste exploataţii, să acorde atenţie sporită îmbolnăvirilor apărute în populaţia deporcine. Deţinătorii de porcine trebuie să anunţe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate în efectivul de porcine, să limiteze circulaţia persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie. Măsurile vor fi menţinute în vigoare până la eliminarea riscului pentru apariţia şi difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul României, a mai spus Marian Grigoraş.

Problema e atât de gravă încât Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a convocat pe 27 septembrie, la ora 15.00, conducerea MADR şi a ANSVSA pentru a discuta situaţia bolilor ce reprezintă ameninţări epidemiologice majore - pesta procină africană şi dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor.

Au fost invitaţi la discuţii ministrul Agriculturii, şeful ANSVSA, reprezentanţi ai Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, ANAF, Poliţiei de Frontieră, Ministerului Afacerilor Interne, Colegiului Medicilor Veterinari şi Direcţiei Generale a Vămilor, precum şi reprezentanţii fermierilor Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro.

Avem o problemă care trebuie discutată şi trebuie găsită o strategie privind pesta porcină africană. La Ministerul Mediului nu găsim acelaşi dialog cum am găsit la ANSVSA. Eu cred că este foarte important să gestionăm pesta porcină africană, pentru că nu mai târziu de azi dimineaţă a apărut o ştire că în Republica Moldova s-a depistat un nou caz de pestă porcină africană, a spus Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, înainte de întâlnirea de la Comisia de Agricultură.

Convocarea am făcut-o pentru că în urmă cu două săptămâni am constatat că nu există o coordonare eficientă între instituţii, a precizat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură.

Irimescu (MADR): Pagubele pot ajunge la miliarde de euro!

Sunt două elemente „extrem de importante” care trebuie avute în vedere - avertizarea cetăţenilor faţă de riscul acestei boli şi prevenirea efectivă a bolii, împotriva căreia nu există vaccin, a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Este necesar, pe de o parte, ca cetăţenii să fie avizaţi de riscul acestei boli, pentru că cetăţenii pot contribui esenţial la propagarea şi la intrarea acestei boli în ţară prin importul de produse de origine animală prin alte căi, să spunem aşa, şi este, repet, esenţial ca cetăţenii de o parte şi de alta a frontierei să înţeleagă acest lucru. Pe de altă parte, instituţiile abilitate să-şi facă datoria. Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate împreună cu colegii din Republica Moldova pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova (n.r. - Republica Moldova) şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate - MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, a explicat Irimescu.

Acesta spune că pagubele pe care această boală le-ar putea produce ar fi „de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde”. Această experienţă nefastă din alte state membre a demonstrat că cifrele pot fi „spectaculoase” şi ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă şi să afecteze populaţia de porcine. Nu există vaccin şi singura soluţie este uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor, deci ar fi probleme enorme, în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra să contracareze această boală, a mai spus ministrul Agriculturii.

Roatiş (ANSVSA): Noi NU avem pestă porcină!

Noi nu avem pestă porcină clasică, noi nu avem pestă porcină africană, nu avem dermatroză nodulară, dar acest efort trebuie să fie conjugat, cu implicarea tuturor instituţiilor statului, de la colegii noştri de la frontieră, de la MAI, de la sănătate şi în special de la mediu - care ne oferă soluţii. Doamne fereşte în cazul apariţiei bolii! (...) Lupta cu această boală nu va fi o lună, o zi sau două luni. Polonia este infestată, Lituania, Letonia şi sunt ţări care au făcut şi ele eforturi considerabile. Noi suplimentăm şi încercăm să fim extraordinar de drastici. Am solicitat ANAF-ului să închidă posturile de trecere la frontieră. Vom solicita măsurile care trebuie şi facem apel la populaţie să le înţeleagă - vorbim de un efort unitar pentru a salva România, a spus şeful ANSVSA, la Comisia de Agricultură.

În urma discuţiilor, Comisia de Agricultură se va adresa în scris instituţiilor implicate în prevenirea unei epidemii în ţara noastră, precum şi prim-ministrului, notează Agerpres.

Vizualizat: 7878 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Pesta Porcină Africană: boala dezastrului e tot mai aproape de România

Pesta Porcină Africană: boala dezastrului e tot mai aproape de România

O ameninţare fără precedent se apropie zilnic de România, de lumea satului românesc, de pădurile noastre. Pesta Porcină Africană, boala dezastrului, atât pentru gospodăriile populaţiei sau ferme, cât şi pentru populaţia de mistreţi din fondurile de vânătoare. 

PANICĂ în ESTUL ţării! PESTA PORCINĂ e la 10 km de GRANIŢĂ! Ce face ANSVSA?

PANICĂ în ESTUL ţării! PESTA PORCINĂ e la 10 km de GRANIŢĂ! Ce face ANSVSA?

Vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Laszlo Nagy Csutak a cerut marţi, 14 iunie, tuturor medicilor veterinari din opt judeţe aflate la graniţa cu Ucraina şi Rep. Moldova să adopte măsuri stricte pentru prevenirea apariţiei în România a pestei porcine africane, după ce Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, apariţia unui nou focar de boală la o fermă de porci situată la 10 kilometri de graniţa cu România. Ce măsuri a luat ANSVSA şi ce trebuie să facă fermierii care cresc porci?

Pesta porcină africană bate la poarta ţării noastre. Ce ne recomandă ANSVSA?

Pesta porcină africană bate la poarta ţării noastre. Ce ne recomandă ANSVSA?

De la apropierea virusului Pesta Porcină Africană (PPA) de graniţele naţionale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa şi Nicolayv, în 28 octombrie 2015, autorităţile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă şi încearcă să ţină virusul la distanţă de graniţele naţionale. 

ANSVSA: În România nu există pestă porcină: nici africană, nici clasică

ANSVSA: În România nu există pestă porcină: nici africană, nici clasică

România nu se confruntă cu pesta porcină, nici africană şi nici clasică, iar ţara noastră nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia din 2013 şi până în prezent, a precizat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Alte articole in aceasta categorie

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

Ajutoare pentru fermierii români, APROBATE de Comisia Europeană!

11 februarie 2024 - 22:27

Comisia Europeană a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, în valoare de aproape 300 de milioane de euro, destinate fermierilor din România.

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

Fermier român: Un purcel de import costă 120 de euro bucata!

24 august 2023 - 23:39

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată ce fermele din județul Buzău care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor vor deveni operaționale.

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

Pestă porcină africană într-o fermă cu aproape 18.000 de porci!

18 mai 2023 - 15:46

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Cenei, județul Timiș.

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

Continuă să scadă producţia de carne de porc din statele UE

05 aprilie 2023 - 09:42

Prognozele UE pe termen scurt estimează o scădere cu încă 5% a producției de carne de porc în 2023, după ce în 2022 s-a înregistrat o scădere de 5,6% şi cea mai mică producție din ultimul deceniu. Acesta este, în principal, rezultatul scăderii efectivului de scroafe de reproducție. De asemenea, se presupune că situația PPA pe continent nu va cunoaşte o schimbare dramatică în 2023, dar va continua să declanșeze reacţii puternice din partea țărilor afectate și a partenerilor comerciali.

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

USDA prevede restructurarea industriei porcine a UE

19 martie 2023 - 10:13

Departamentul Agriculturii din Statele Unite (USDA) a emis o nouă prognoză pentru producția de carne de porc a Uniunii Europene în 2023, în care se vorbeşte despre restructurarea sectorului.

Renumitul

Renumitul "jamón ibérico" din Spania este amenințat de criza climatică

08 februarie 2023 - 10:35

Prețiosul "jamón ibérico bellota" din Spania este amenințat de criza climatică, deoarece temperaturile în creștere și precipitațiile scăzute pun în pericol un ingredient-cheie în alimentației porcilor - ghinda. Scăderea producţiei de ghindă, dar și a prețului jambonului au dus anul trecut la o reducere cu 20% a producției de "jamón ibérico" în regiunea Extremadura.

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

Pestă porcină la o fermă mare din vestul țării. Aproape 40.000 de porci, uciși!

11 octombrie 2022 - 17:05

Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Timiș a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în ferma Smithfield de la Parța, județul Timiș.

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

Ministrul Agriculturii: 771.000 de porci au fost ucişi din cauza pestei porcine africane, în 2021!

10 aprilie 2022 - 23:20

România a pierdut, în 2021, 771.000 de porci, respectiv 92 de milioane de kilograme de carne de porc, din cauza pestei porcine africane, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

ANSVSA: Aproape 100 de focare noi de pestă într-o săptămână! Peste 62.500 de porci afectaţi de PPA

22 august 2021 - 19:11

Aproape 100 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate de veterinari în ultima săptămână, în 19 judeţe. Mai mult de jumătate dintre noile focare de PPA sunt în două judeţe din sudul ţării.

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

Importurile Chinei de PORUMB din mai au atins un nivel istoric

21 iunie 2021 - 09:48

Importurile de porumb ale Chinei în luna mai au crescut cu 70,8% față de luna aprilie și au fost de patru ori mai mari față de aceeași lună din 2020, atingând astfel cel mai mare volum lunar şi un nou record istorc de 3,16 milioane de tone, au arătat datele furnizate de către Administrația Generală a Vămilor din China. Accelerarea ritmului achiziţiilor de furaje se datorează cererii venite din sectorul creşterii animalelor.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii