RISC EXTREM! Pesta porcină africană a ajuns la 50 de kilometri de graniţa României! Autorităţile veterinare sunt în alertă. Se vor închide frontierele! Ce măsuri au luat autorităţile până acum şi ce trebuie să ştie crescătorii de animale?
Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat duminică, 25 septembrie 2016, în Republica Moldova, în satul Mosana din raionul Doduşeni, la 53 de kilometri de cea mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din judeţul Botoşani.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a cerut tuturor proprietarilor de exploataţii cu porcine să anunţe autorităţile sanitar- veterinare cu privire la orice eventual semn de boală la animale. De asemenea, au fost impuse restricţii ferme în ceea ce priveşte importurile de carne şi preparate din carne prin punctele de trecere a frontierei de la Stânca şi Rădăuţi Prut, dar şi în ceea ce priveşte mişcarea liberă a porcinelor pe raza judeţului Botoşani.
Toate aceste măsuri sunt măsuri preventive. Nu avem focar de pestă porcină în România şi nici nu ne dorim acest lucru, dar suntem înconjuraţi de focare în cele două ţări vecine, Ucraina (un focar confirmat în luna mai 2016) şi Republica Moldova, a declarat, pe 26 septembrie, directorul DSVSA Botoşani, Minodora Vasiliu, citată de Agerpres.
Şi la Iaşi, Prefectul Marian Grigoraş a convocat o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iaşi (CLCB). Măsurile dispuse în luna mai rămân în vigoare. Se menţine interdicţia cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate şi în aglomerările temporare de animale. Până acum boala nu a fost confirmată în România. Sunt luate măsuri care să prevină răspândirea virusului pe teritoriul ţării. S-au trimis informări către toate primăriile şi fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente şi măsurile care trebuie implementate. Comparativ cu situaţia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judeţul Iaşi. Am solicitat o atenţie sporită în această perioadă de la toţi cei implicaţi, a declarat Grigoraş, citat de Agerpres.
Potrivit prefectului, planul de măsuri aprobat în cadrul CLCB cuprinde şi o serie de acţiuni care trebuie întreprinse de medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, dar şi de deţinătorii de porcine.
Medicii veterinari trebuie să identifice toate porcinele din exploataţiile nonprofesionale, să realizeze inspecţii clinice la porcinele din aceste exploataţii, să acorde atenţie sporită îmbolnăvirilor apărute în populaţia deporcine. Deţinătorii de porcine trebuie să anunţe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate în efectivul de porcine, să limiteze circulaţia persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu spălături provenite de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodărie. Măsurile vor fi menţinute în vigoare până la eliminarea riscului pentru apariţia şi difuzarea pestei porcine africane pe teritoriul României, a mai spus Marian Grigoraş.
Problema e atât de gravă încât Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a convocat pe 27 septembrie, la ora 15.00, conducerea MADR şi a ANSVSA pentru a discuta situaţia bolilor ce reprezintă ameninţări epidemiologice majore - pesta procină africană şi dermatoza nodulară contagioasă a bovinelor.
Au fost invitaţi la discuţii ministrul Agriculturii, şeful ANSVSA, reprezentanţi ai Ministerul Mediului, Ministerul Finanţelor, ANAF, Poliţiei de Frontieră, Ministerului Afacerilor Interne, Colegiului Medicilor Veterinari şi Direcţiei Generale a Vămilor, precum şi reprezentanţii fermierilor Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) şi Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Pro Agro.
Avem o problemă care trebuie discutată şi trebuie găsită o strategie privind pesta porcină africană. La Ministerul Mediului nu găsim acelaşi dialog cum am găsit la ANSVSA. Eu cred că este foarte important să gestionăm pesta porcină africană, pentru că nu mai târziu de azi dimineaţă a apărut o ştire că în Republica Moldova s-a depistat un nou caz de pestă porcină africană, a spus Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, înainte de întâlnirea de la Comisia de Agricultură.
Convocarea am făcut-o pentru că în urmă cu două săptămâni am constatat că nu există o coordonare eficientă între instituţii, a precizat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură.
Irimescu (MADR): Pagubele pot ajunge la miliarde de euro!
Sunt două elemente „extrem de importante” care trebuie avute în vedere - avertizarea cetăţenilor faţă de riscul acestei boli şi prevenirea efectivă a bolii, împotriva căreia nu există vaccin, a precizat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Este necesar, pe de o parte, ca cetăţenii să fie avizaţi de riscul acestei boli, pentru că cetăţenii pot contribui esenţial la propagarea şi la intrarea acestei boli în ţară prin importul de produse de origine animală prin alte căi, să spunem aşa, şi este, repet, esenţial ca cetăţenii de o parte şi de alta a frontierei să înţeleagă acest lucru. Pe de altă parte, instituţiile abilitate să-şi facă datoria. Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate împreună cu colegii din Republica Moldova pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz, dacă nu două, de pestă porcină africană în Moldova (n.r. - Republica Moldova) şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că, de fapt, noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate - MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni, a explicat Irimescu.
Acesta spune că pagubele pe care această boală le-ar putea produce ar fi „de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde”. Această experienţă nefastă din alte state membre a demonstrat că cifrele pot fi „spectaculoase” şi ar fi un dezastru pentru România ca maladia să pătrundă şi să afecteze populaţia de porcine. Nu există vaccin şi singura soluţie este uciderea porcilor şi, în plus, distrugerea cadavrelor, deci ar fi probleme enorme, în care practic o mare parte a economiei s-ar concentra să contracareze această boală, a mai spus ministrul Agriculturii.
Roatiş (ANSVSA): Noi NU avem pestă porcină!
Noi nu avem pestă porcină clasică, noi nu avem pestă porcină africană, nu avem dermatroză nodulară, dar acest efort trebuie să fie conjugat, cu implicarea tuturor instituţiilor statului, de la colegii noştri de la frontieră, de la MAI, de la sănătate şi în special de la mediu - care ne oferă soluţii. Doamne fereşte în cazul apariţiei bolii! (...) Lupta cu această boală nu va fi o lună, o zi sau două luni. Polonia este infestată, Lituania, Letonia şi sunt ţări care au făcut şi ele eforturi considerabile. Noi suplimentăm şi încercăm să fim extraordinar de drastici. Am solicitat ANAF-ului să închidă posturile de trecere la frontieră. Vom solicita măsurile care trebuie şi facem apel la populaţie să le înţeleagă - vorbim de un efort unitar pentru a salva România, a spus şeful ANSVSA, la Comisia de Agricultură.
În urma discuţiilor, Comisia de Agricultură se va adresa în scris instituţiilor implicate în prevenirea unei epidemii în ţara noastră, precum şi prim-ministrului, notează Agerpres.