Statele membre ale UE au sprijinit propunerea Comisiei Europene de a anula restricţiile privind importul de carne de pasăre proaspătă din Thailanda, începând cu data de 1 iulie 2012.
Autorităţile de la Bruxelles au interzis, la începutul anului 2004, orice importuri de carne de pasăre proaspătă şi alte produse derivate provenind din Thailanda, ca urmare a apariţiei focarelor de gripă aviară înalt patogenă de tipul H5N1.
Între timp, Thailanda a pus în aplicare o politică riguroasă de eradicare a virusului H5N1 de pe teritoriul ţării, urmărindu-se eliminarea rapidă a animalelor infectate şi supravegherea intensivă a efectivelor de păsări de curte.
La rândul ei, Comisia Europeană a adoptat mai multe măsuri de protecţie în scopul de a evita orice risc de introducere a virusului în efectivele de păsări de curte din Uniunea Europeană, şi a pune în pericol sănătatea umană.
În ultimii ani, experţii europeni au efectuat mai multe misiuni de inspecţie în Thailanda, iar rezultatele din martie 2011 au creat un climat favorabil ridicării acestei restricţii. La întâlnirea din 2 aprilie 2012 a Comitetului permanent pentru lanţul alimentar şi sănătatea animală (SCoFCAH), statele membre au susţinut propunerea Comisiei Europene privind reluarea importurilor de carne de pasăre din Thailanda, începând cu a doua jumătate a anului.
Epidemia H5N1 a izbucnit în Asia de Sud-Est la mijlocul anului 2003, iar virusul a ajuns ulterior şi în Europa, afectând peste 60 de state ale lumii. Gripa aviară se transmite greu la om, însă specialiştii în virusologie se tem că H5N1 ar putea suferi mutaţii care l-ar face uşor transmisibil de la om la om, iar efectul ar fi o veritabilă pandemie. Până în prezent, majoritatea cazurilor de infectare la om s-au produs după contactul direct cu păsările contaminate.