Ploile abundente şi aerul răcoros şi umed din ultimele săptămâni au îngreunat recolta la floarea de salcâm, dar şi polifloră, afectând serios producţia de miere de albine, susţin apicultorii din Maramureş.
Potrivit acestora, scăderea producţiei de miere ar putea determina creşterea preţului pe piaţa liberă şi organizată. „Ploile frecvente, vântul dar şi temperaturile uşor scăzute au compromis recolta de miere de salcâm. Au existat flori din abundenţă, însă nectarul a fost spălat de ploi. Am reuşit să colectăm o cantitate infimă în raport cu solicitările pieţei. Mierea de salcâm e cel mai solicitat ca şi produs din partea persoanelor care urmează anumite tratamente medicale, a copiilor care fac alergie la mierea polifloră cât şi pentru consum. O recoltă scăzută va duce negreşit spre o majorarea a preţului de desfacere”, a declarat preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din Maramureş, Gabriel Bălan.
Preţul mierii: 18-25 lei/kg
În această perioadă, majoritatea apicultorilor se află cu albinele în pastoral pentru a strânge recolta de miere din flora polifloră, tei şi alte plante. Un kilogram de miere de salcâm, vrac se vinde pe piaţa liberă şi în farmaciile naturiste din municipiul Baia Mare cu 25 de lei, iar mierea polifloră cu 18-20 de lei. Preţul mierii de salcâm ar putea să fie majorat cu 2 lei.
Apicultorii maramureşeni obişnuiesc să recolteze mierea de albine din zonă alpină a judeţului, departe de orice potenţială sursă de poluare, dar şi din zonele de şes din apropierea pădurilor de salcâm, lanurilor de floarea soarelui şi fâneţelor. Industria panificaţiei şi patiseriile sunt cei mai importanţi utilizatori de miere de albină în prepararea produselor. De asemenea, farmaciile naturiste comercializează o gamă diversificată de miere de albină.
În judeţul Maramureş există peste 300 de apicultori autorizaţi. Sursa: Agerpres