Plata integrală a SUBVENȚIILOR trebuia să înceapă pe 1 februarie 2016! Fermierii nu au bani pentru campania de primăvară, nu au bani să-și achite dările. Sunt zeci de fermieri români care nu au primit până la această oră nici măcar un euro, acuză Daniel Constantin. Fostul ministru al agriculturii susține că a lăsat moștenire un calendar al plăților către fermieri care nu s-a respectat.
Plata subvențiilor a început cu o întârziere nejustificată. Vă mărturisesc că în momentul în care am predat mandatul de ministru al agriculturii, calendarul spunea foarte clar: plățile integrale trebuie să înceapă cel târziu la 1 februarie. Sfârșitul lunii ianuarie, cel târziu data de 1 februarie. Faptul că nu s-a dat comandat pentru modulul informatic decât foarte târziu. Am făcut chiar o interpelare ministrului agriculturii care ne duce în zona de comedie. Am întrebat foarte clar: când s-a dat comanda pentru modul? Răspunsul a fost un citat din regulamentul european, că plățile trebuie făcute între 1 decembrie și 30 iunie.
Noi am întrebat foarte clar: când s-a dat comanda? Din punctul nostru de vedere, comanda trebuia dată în decembrie. Iar plățile puteau să înceapă chiar de la 1 februarie. Așadar, lucrurile sunt destul de grave pe această zonă pentru cei care lucrează în sectorul vegetal, pentru cei care au de primit în acest an o subvenție, plăți directe, mult mai numeroase decât anul trecut.
1,6 miliarde de euro, bani care nu au intrat în economie. Banii care erau cheltuiți, în anii trecuți, în primul trimestru, bani care însemnau, pentru consum, pentru cheltuieli în campania de primăvară, un ajutor extraordinar. Astăzi, mulți dintre ei (fermieri n.r.) sunt în impsobilitatea de a-și plăti dările la stat, de a începe campania de primăvară, de a trăi, cum se spune, în activitatea agricolă. Nu mai pun la socoteală că sunt zeci de mii de fermieri care lucrează în sectorul zootehnic și nu au primit până la acest moment nici măcar un euro. Nu s-a făcut nicio plată și nu există nicio perspectivă clară a momentului când încep plățile, spune Daniel Constantin, vicepreședinte ALDE și fost ministru al agriculturii.
Fostul ministru al agriculturii consideră că nu are nicio vină în contractarea tardivă a modulului cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru efectuarea plăților directe. Acest modul a fost mereu considerat motivul întârzierii subvențiilor.
Exista un acord cadru din anul 2013 pe care APIA l-a semnat cu dezvoltatorul de soft (SIVECO-Teamnet). Pentru fiecare modul trebuia semnat un contract subsecvent. Toate modulele și toate etapele erau stabilite în luna noiembrie. Când am plecat de acolo (de la Ministerul Agriculturii n.r.) se negociau modulele pentru plăți și modulele pentru zootehnie.
Erau semnate actele, dar de la momentul la care se semnează, și i-am transmis asta ministrului când am predat mandatul, din momentul în care se semnează durează 2 luni de zile. Dacă se dădea comanda cel târziu la 1 decembrie, la 1 februarie trebuia să înceapă plățile. Nu din cauza reglementărilor europene nu s-au făcut plățile, ci din cauza faptului că aceste reglementări nu au fost transpuse în modulul informatic, adaugă fostul șef de la Agricultură.
Vicepreședintele ALDE a susținut, miercuri, 11 mai 2016, o conferință de presă la sediul formațiunii politice, cu scopul de a prezenta pe larg textul moțiunii simple, cu titlul Achim Irimescu – Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada postdecembristă.
Moțiunea simplă va fi dezbătută luni, ora 16, în Camera Deputaților.