Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PLATA APIA SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC! CONDIȚIA OBLIGATORIE pentru FERMIERI!

Publicat: 24 noiembrie 2019 - 13:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM VĂ ÎNSCRIEȚI ANIMALELE ÎN REGISTRELE GENEALOGICE. Crescătorii de animale știu deja că plata sprijinului cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal, nu poate fi obținută de la APIA pentru animalele care nu au origine și nu sunt înscrise în registrele genealogice ale raselor respective. Ing. Roman Farca de la Asociația Crescătorilor de Taurine Hunedoreana vă explică tot ce trebuie să faceți.

Registrul genealogic reprezintă cartea de rasă pentru fiecare rasă în parte, Bălțată, Bălțată cu Negru, Holstein, Brună și fiecare Registru își pune condiții. Condițiile pentru înscrierea în Registru, indiferent de rasă, să fie rasă curată, Bălțată Românească sau Holstein, să aibă acte, deci, pașaportul, și să corespundă data din pașaport cu cea din evidențele pe care le are la reproducție și, în special, să corespundă rasa.

Orice înscriere în registrul genealogic se face după o verificare prealabilă la fața locului, verificînd rasa din pașaport cu animalul ce există în adăpost. Pe lângă asta, fiecare animal care are minim o fătare, fermierul trebuie să facă dovada însămânțării artificiale sau montă cu taur autorizat. Taur autorizat, repet, nu orice taur. Și să aibă actele respective, iar produsul respectiv, fătarea respectivă să fie înregistrată în baza de date ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor n.r.), deci în SNIIA, acel registru național al exploatațiilor. În continuare, ca să poată beneficia de ajutorul financiar (sprijin cuplat zootehnic n.r.), animalul respectiv trebuie să fie înscris în registrul în așa fel încât primul control al producției de lapte să se realizeze în maxim a 80 a zi de la fătare.

De ce spun asta? Pentru că după a 80 a zi nu se mai poate face calculul producției de lapte pentru că a apărut și acest lucru care-l pune registrul, condiția minimă de producție și aceasta este de minim 3.500 de litri de lapte pe lactație normală la Bălțată, minim 4000 de litri la Bălțată Românească cu Negru sau Holstein și minim 3000 la Brună. Spun și la Brună pentru că avem și Brună în județ, să zicem câteva exemplare, vreo 30 de exemplare înscrise în registru.Problema cea mai mare este că omul vine să solicite această înscriere doar în momentul în care crede că va solicita la APIA acest ajutor financiar. Se primește acest ajutor financiar în condițiile în care ești înscris în registrul genealogic, controlul oficial (COP n.r.) și îndeplinești condițiile. Dacă nu îndeplinește condițiile, nu. Și o altă condiție e cea referitoare la zonă. Zona montană care la noi, știm cu toții, sunt cele 49 de comune și zonă normală. Pentru zona defavorizată, condiția minimă este minim 5 capete și pentru zona normală, minim 10. Dar APIA, nu Registrul genealogic, pune condiția că ajutorul financiar îl primesc doar animalele (bovine n.r.) cu vârsta maximă de 10 ani, împlinită la termenul de referință care este 15 mai. Că mulți zic: a mea e născută în 14 mai. Nu. E condiție, știm că programul de pe calculator nu permite mișcări.

Ceea ce vreau să mai spun este că în urma înscrierii în registru, fermierii pot obține certificatele de origine și valoare productivă, acel pedigree, dar acel pedigree se obține, nu cum intri, îl și ai pentru vacă, mă refer la produșii lor care trebuie să aibă măcar două generații. Deci, mamă, tată, bunic, bunică și se merge și la a treia, străbunic, străbunică din partea tatălui și a mamei. La tată nu e problemă dacă e însămânțare artificială, e problemă la mamă. Fermierii să înțeleagă că produșii care se obțin din însămânțare artificială, ca valoare genetică discutăm, sunt mult superiori decât cei obținuți prin montă naturală. Și acest pedigree îi ajută. Cei care înțeleg să nu se aștepte că în doi-trei ani primesc acest pedigree.

Deci, produsul obținut din vaca respectivă, ne referim la produsul următor, ținând cont că intervalul de generație este undeva în jur de 4 ani și jumătate, să se gândească. Și încă ceva, într-o exploatație de bovine cea mai ieftină investiție e însămânțarea artificială. Cu cât valoarea taurului este mai bună, mai mare, cu atât și prețul materialului seminal este mare. Dar să o luăm ipotetic, la un taur valoros de la care s-a recoltat și s-a produs material seminal sexat, deci pentru vițele, prețul acestui material oscilează undeva în jurul valorii a 200 de lei. Eu zic că nu e mult, dar problema e la depistarea animalului în călduri, cum este mucusul și de tehnica efectuării însămânțării artificiale. Deci, în mare, astea sunt condițiile, a explicat ing. Roman Farca, Asociația Crescătorilor de Taurine Hunedoreana, județul Hunedoara, pentru Satul hunedorean.

Ing. Roman Farca a adăugat, pentru crescătorii de bovine interesați, că înscrierea la registrele genealogice se poate face în prima parte a anului și chiar de-a lungul anului până la 1 decembrie.

Toți au fătările în primăvară, cele 80 de zile au trecut și nu beneficiază, dar dacă așteptăm tot timpul asta, nu se vor înscrie niciodată. Registrul, ca să zic, nu prea ar avea nimic legat de această subvenție, doar pe fermierul îl ajută, indiferent cât ar fi de mică, e bine și să primești doi lei în plus. Ce vreau să le mai spun fermierilor, toți care sunt persoane juridice pot să opteze să-și conducă singuri baza de date printr-o solicitare scrisă la rețeaua veterinară, pot să-și comande crotaliile și doar pașaportul va fi eliberat de direcțiile sanitare veterinare, a mai spus acesta.

Vizualizat: 11932 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Intermediarii fac legea şi peste Prut

Podgoriile în Republica Moldova ocupă în prezent o suprafaţă totală de 135 mii de hectare. Conform estimărilor oficiale, anul acesta au fost recoltate peste 620 mii de tone de struguri, cu circa 5.000 tone în plus faţă de producţia obţinută în 2016. Dinte acestea, 110 mii de tone sunt soiuri de masă. Pentru producători, principala provocare rămâne desfacerea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Speranţa moare ultima...

Speranţa moare ultima...
Se desfiinţează FISCUL, strigă fericit Vasile. Detalii