Fermierii români își fac calcule în legătură cu sumele din subvenții care le vor intra în conturile bancare. Calculele sunt bazate pe bugetul stabilit de Comisia Europeană pentru o schemă de plată sau alta. Pentru campania 2016, liderii oierilor propun o piramidă a subvențiilor.
Inițial, fermierii știau că pentru sprijinul cuplat la ovine și caprine pentru 2015 Comisia Europeană ar pune la bătaie aproximativ 24,5 de milioane de euro. Fermierii spun că suma ar fi fost rotunjită undeva la 28 de milioane de euro.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, pentru Agroinfo, că sunt 5 milioane de capete de ovine și caprine pentru care fermierii români cer această subvenție. Din acest număr, câte animale vor fi eligibile pentru sprijinul cuplat? APIA nu poate să spună în acest moment pentru că nu sunt finalizate controalele.
Dacă luăm în calcul că pentru 2015, crescătorii de ovine și caprine nu au obligativitatea înscrierii animalelor în Registrul genealogic și presupunem că toate animalele înscrise la APIA sunt eligibile, sprijinul cuplat pe care ar trebui să-l încaseze un fermier este de aproximativ 5,6 euro/cap de animal.
Pentru 2016, lucrurile se complică. Intervine condiția obligatorie ca ovinele și caprinele să fie înscrise în Registrul genealogic. Ce vor fermierii să facă pentru a nu pierde niciun euro?
Am propus o modificare de ordin (Ordinul MADR 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură n.r.) cu stratificarea fermelor. Să se facă o diferențiere a cuantumului sprijinului cuplat în funcție de performanța fermei și de efortul făcut de fermier. Fermele de elită să beneficieze de o subvenție mai mare, spune Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine din România, Romovis.
Sprijinul trebuie alocat piramidal. Sunt 700.000 de oi înscrise în Registrul genealogic (acestea ar reprezenta fermele de elită n.r.) și pe urmă vin ferme de înmulțire, ferme de producție și le dai mai puțin, este de părere și Gheorghe Neață, director în Ministerul Agriculturii.
Desenul făcut de Federația Romovis arată ca o piramidă. În vârf sunt fermele de elită, la mijlocul fermele de înmulțire și candidatele pentru elită, iar la bază ferme cu efective de producție. Adică, baza, fermele cu efective de producție ar primi o subvenție mai mică în timp ce fermele de elită ar fi încurajate cu sume mai mari. Propunerea a fost făcută ministrului agriculturii Achim Irimescu.
Toate cele patru federații ale crescătorilor de animale sunt de acord cu această propunere. Rămâne să așteptăm reacția ministrulu agriculturii, să vedem ce ne permite legislația europeană. Pe de altă parte, am cerut și amânarea cu un an a înscrierii animalelor în Registrul genealogic, să încaseze subvenția toată lumea, spune Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, Hunedoara.
Fermierul are în proprietate aproximativ 25.000 de oi și pentru 2015 va încasa sprijinul cuplat pentru 600 de oi, numărul maxim pentru care se plătește această subvenție.