Adama
Vinasa Rompak

PANICĂ în ESTUL ţării! PESTA PORCINĂ e la 10 km de GRANIŢĂ! Ce face ANSVSA?

Publicat: 14 iunie 2016 - 19:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vicepreşedintele Autorităţii Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Laszlo Nagy Csutak a cerut marţi, 14 iunie, tuturor medicilor veterinari din opt judeţe aflate la graniţa cu Ucraina şi Rep. Moldova să adopte măsuri stricte pentru prevenirea apariţiei în România a pestei porcine africane, după ce Ucraina a anunţat, săptămâna trecută, apariţia unui nou focar de boală la o fermă de porci situată la 10 kilometri de graniţa cu România. Ce măsuri a luat ANSVSA şi ce trebuie să facă fermierii care cresc porci?

Ca judeţ, Botoşaniul este cel mai afectat, având în vedere situaţia epidemiologică apărută în ultima vreme. După cum cunoaşteţi, cam de o săptămână am fost informaţi că s-a depistat un focar de pestă porcină la o distanţă de 20 km de graniţa României şi care, având în vedere situaţia dată, ne-a pus în alertă maximă, a afirmat Csutak, aflat la Botoşani, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele ANSVSA a cerut un control mai riguros la frontieră cu privire la importurile de animale şi de produse de origine animală, dar şi o monitorizare atentă a efectivelor de animale din judeţele vecine Ucrainei şi Republicii Moldova.

Controale stricte la frontieră! Nimeni nu intră cu mâncare în portbagaj!

Imediat după ce Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui nou focar de pestă porcină africană la o fermă de porci în Dovzhok, Novoselztskiy, Chernovtsy, zonă foarte apropiată de nordul României, la 10 km de graniţă, conducerea ANSVSA a dispus către DSVSA Botoşani covocarea unei şedinţe a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor.

În cadrul şedinţei de la sediul Prefecturii Botoşani au fost stabilite măsurile care vor fi aplicate în această situaţie:

Interzicerea circulaţiei porcinelor din gospodăriile populaţiei, de la şi către târgurile de animale;
Supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populaţiei în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri la porcine;
Activarea Unităţilor Locale de Combatere a Bolilor din toate comunele judeţului Botoşani;
Supravegherea circulaţiei porcinelor prin controale în trafic, efectuate de către IPJ, DSVSA, în vederea evitării comerţului ilegal de porcine;
Notificarea Punctelor de Inspecţie la Frontieră: Stânca - Costeşti şi Rădăuţi - Prut privind interdicţia intrării în România a bagajelor care conţin carne sau preparate din carne de porc din Ucraina şi Republica Moldova;
•Continuarea acţiunilor de informare a cetăţenilor şi de distribuire a afişelor informative pentru populaţie privind măsurile care se întreprind în cazul pestei porcine africane;
Închiderea tuturor târgurilor de animale şi a aglomerărilor de animale din judeţul Botoşani;
Informarea gestionarilor fondurilor de vânătoare despre evoluţia focarului de PPA şi interzicerea vânătorilor cu gonaci la porcii mistreţi şi asupra obligativităţii de a comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreţi sau mortalităţi;
Medicii veterinari din comunele de frontieră vor inspecta periodic exploataţiile cu porcine, vor identifica porcii existenţi şi vor comunica proprietarului restricţiile stabilite pentru aceasta perioadă şi vor raporta zilnic către DSVSA acţiunile şi măsurile întreprinse;
Toate controalele în trafic efectuate de reprezentanţii IPJ vor fi comunicate şi DSVSA, iar poliţia de frontieră va comunica DSVSA despre toate cazurile de porci mistreţi bolnavi sau morţi depistaţi în timpul activităţii zilnice desfăşurate.

ANSVSA precizează că specialişti ai Autorităţii au participat la şedinţa organizată de Comisia Europeană care a avut ca temă controalele veterinare, unde s-a pus accent pe întărirea controalelor la frontieră de către statele membre care au graniţă cu cele trei ţări terţe în care evolueză pesta porcină africană (Rusia, Belarus şi Ucraina).

Discuţiile s-au axat pe intensificarea măsurilor şi controalelor pentru vehiculele care transportă animele vii, sosite în UE din cele trei ţări terţe, controalele privind prezenţa produselor de origine animală în bagajele personale ale călătorilor şi confiscarea acestora.

ANSVSA reaminteşte crescătorilor de porcine faptul că pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală NU există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase, precizează ANSVSA.

Agroinfo v-a informat deja ce reguli trebuie să respectaţi ca să preveniţi apariţia bolii la porcii din gospodărie!

Vizualizat: 1472 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Pesta porcină africană bate la poarta ţării noastre. Ce ne recomandă ANSVSA?

Pesta porcină africană bate la poarta ţării noastre. Ce ne recomandă ANSVSA?

De la apropierea virusului Pesta Porcină Africană (PPA) de graniţele naţionale, prin notificarea focarelor din Ucraina de la Odessa şi Nicolayv, în 28 octombrie 2015, autorităţile veterinare din România sunt într-o permanentă alertă şi încearcă să ţină virusul la distanţă de graniţele naţionale. 

ANSVSA: În România nu există pestă porcină: nici africană, nici clasică

ANSVSA: În România nu există pestă porcină: nici africană, nici clasică

România nu se confruntă cu pesta porcină, nici africană şi nici clasică, iar ţara noastră nu a exportat produse din carne de porc în Elveţia din 2013 şi până în prezent, a precizat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii