Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

OIER TÂNĂR: DIN CAUZA SAMSARILOR SCADE VERTIGINOS PREȚUL LA MIEI!

Publicat: 07 iulie 2019 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SAMSARII AU STRICAT PIAȚA! Prețurile la mieii în viu au scăzut la jumătate din cauza intermediarilor care vor, probabil, să obțină profituri grase de pe urma crescătorilor de ovine din România. Fermierii se lovesc încă de birocrație când solicită subvențiile din agricultură. Oile reformă nu se vând. Origine nu poți să faci din pricina scrapiei. Sunt o parte dintre necazurile cu care se luptă zilnic un tânăr crescător de ovine. Și nu doar el.

Prețul pe kilogramul de carne de miel în viu a căzut în cap după Paște. Oierii au ajuns să-și vândă mieii cu un preț de batjocură, 5 lei - 6 lei pe kilogram. Tânărul crescător de ovine Nicolae Râpeanu, din Rotbav, județul Brașov, spune că intermediarii au stricat prețurile. Din pricina acestor samsari care se interpun între oier și cumpărător, prețul care ajunge la crescător este atât de mic încât acesta nu-și scoate nici pe departe cheltuiala cu îngrijirea și hrănirea ovinelor.

Prețurile s-au dus în cap după Paște. O să bag berbecii mai repede anul acesta ca să am mieii mai mari, dar nu am certitudinea că vor fi prețuri mai mari sau că o să am clienți, cui să vând mieii la un preț corect. Că la export nu se știe, prețurile au scăzut mult, este o scădere de 50%. Între 2014 și 2016, a fost prețul la 10 lei pe kilogramul de miel în viu, iar acum a scăzut la 5 lei - 6 lei pe kilogramul în viu. În alți ani, veneau direct cei care cumpărau, macedonieni, arabi,  etc. iar acum vin intermediarii. Ăsta cred că este motivul scăderii prețurilor. Intermediarii, spune crescătorul de ovine.

Eliminarea samsarilor din veriga de comercializare ar aduce profit și o oarecare siguranță crescătorilor de ovine din România. Situația ar fi alta în fermele de ovine. Pe lângă prețurile mici practicate de samsari, sunt între aceștia și unii, nu puțini, care încarcă marfa în camioane și uită să o mai plătească sau în cel mai bun caz crescătorul își primește banii după vreo 2-3 luni, după multe insistențe.

Prețul mic la miei este unul dintre necazurile care apasă fermele de ovine, crede oierul Nicolae Râpeanu.  Și dacă la miei, crescătorii merg în pierdere, la oile reformă e o altă problemă spinoasă. Nu se vând, spune tânărul oier. Nu avem cui să le dăm toamna și îmbătrânesc aici pe noi dacă nu le tăiem. Așa că le folosim noi, familia, spune Râpeanu.

Mieii au preț de nimic, oile reformă nu se vând, lâna nici așa. Tânărul oier spune că are un centru de colectare la Sibiu. Prea departe ca să merite să ducă lâna celor 200 de oi, câte are în turmă. În plus, subvenția la lână adunată cu prețul pe care-l dă centrul de colectare pe kilogram, maxim 80 de bani, abia acoperă tunsul unei oi. 5 lei a plătit oierul tunsul unei oi. Deci, profit zero.

Tânăr fermier și cu ambiții mari, crescătorul brașovean intenționează să aibă ovine cu origine, înscrise în registrul genealogic al rasei. Deocamdată, a reușit să le înscrie în controlul oficial al performanțelor, dar după ce a trecut prin experiența neplăcută a căutării disperate a berbecilor cu origine. Am găsit berbeci din rasa Țigaie la Arad însă am avut probleme când am vrut să-i transport din cauza screpiei care e în țară, spune oierul. Scrapia este o boală fără leac, mortală pentru ovine. Efectivele în care este depistat un caz de scrapie ajung, de cele mai multe ori, să fie sacrificate în întregime. Atât animalele bolnave, cât și cele sănătoase.

Tânărul oier din Rotbav crede că este o proastă coordonare și gestionare la nivelul Ministerului Agriculturii și a instituțiilor subordonate.  Ferma de ovine a lui Nicolae Râpeanu,  chiar dacă numără doar 200 de capete de ovine, este fiscalizată. Crescătorul are un proiect pentru instalare tânăr fermier, în valoare de 40.000 de euro, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Crescătorul de ovine încearcă cu greu să-și dezvolte ferme. Subvențiile nu-l prea ajută. Pe lângă că sunt mici, oierul spune că s-a izbit și de birocrația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Funcționarii APIA l-au chemat de două ori cu aceleași documente. Am făcut cerere pentru ajutorul de stat la motorină și chiar dacă le-am dus actele, peste două zile m-au chemat să le ducă exact aceleași acte. Am fost nevoit să le mai cer o dată la primărie și acolo aproape că au refuzat să mi le dea. Mi-au spus cei de la primărie că am mai fost după acele acte în urmă cu două zile, spune fermierul. El crede că subvențiile APIA sunt binevenite, dar nu te poți baza pe ele. Ca să faci un împrumut la bancă și să-ți dezvolți ferma ai nevoie de o stabilitate, de o siguranță a prețurilor și pieței.

Aș vrea să se facă cumva să ajungă prețul la miel la 10 lei ca să ne putem și noi baza pe ceva, să pot lua un împrumut, spune tânărul crescător.

Sursa: Viața Satului, TVR 1

Vizualizat: 3160 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

SUMELE PENTRU PLATA AJUTORULUI DE STAT PENTRU CREȘTEREA ANIMALELOR!

18 septembrie 2020 - 14:53

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat astăzi pe site-ul oficial, sumele pentru plata ajutorului de stat, pentru anul 2020, pentru creșterea animalelor. Proiectul modifică Hotărârea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor.

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

INVESTIȚIE DE 1,2 MILIOANE LEI FĂCUTĂ DE ANSVSA!

17 septembrie 2020 - 20:08

COMUNICAT ANSVSA. Dr. Robert Chioveanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a inaugurat astăzi, 17 septembrie 2020. noua secție de biologie moleculară și analiză genetică din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș (DSVSA).

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

MINISTRUL OROS ANUNȚĂ ASTĂZI: DE MÂINE ÎNCEP PLĂȚILE APIA!

17 septembrie 2020 - 16:11

CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIRILOR? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că de mâine, 18 septembrie 2020, începe plata ajutorului de stat pentru fermierii ale căror culturi agricole au fost afectate de secetă.

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

ȚĂRANUL ROMÂN E CĂUTAT ȘI-I SUNT ASCULTATE NECAZURILE DOAR ÎN CAMPANIE ELECTORALĂ!

17 septembrie 2020 - 15:51

OPINIE. Vin domnii de la oraș să-l caute pe țăranul român și să-i asculte necazurile, să-i vadă truda doar în campanie electorală. Atunci vor toți să-i arate țăranului cât de tare îl sprijină și cât de tare le pasă de soarta lui. Toți vor să se fotografieze și să se filmeze alături de țăranul român de parcă ar fi un exponat într-un muzeu. Pentru că asta va ajunge dacă i se vor da doar vorbe, nu și fapte.

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

SUNTEM O FAMILIE DE TINERI, MUNCIM ÎN CEHIA ȘI VREM SĂ NE ÎNTOARCEM ACASĂ, SĂ AVEM FERMA NOASTRĂ!

17 septembrie 2020 - 11:22

TINERI FERMIERI DIN DIASPORA. AGROINFO a primit o scrisoare de la o familie de tineri care muncește în Cehia. Cei doi soți și-ar dori să se întoarcă în România și să-și facă o fermă la ei acasă. Ne-au rugat să le spunem ce condiții trebuie să îndeplinească pentru ajutorul de 50.000 de euro pentru instalarea tinerilor fermieri, varianta pentru tinerii români din diaspora.

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

MINISTRUL AGRICULTURII, DISCUȚII ASTĂZI CU OIERII ȘI VĂCARII!

17 septembrie 2020 - 09:36

AGENDA ȘEFULUI MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, se află, în acest moment, la discuții cu crescătorii de oi și de vaci din localitatea Hida, județul Sălaj. Șeful MADR își publică zilnic agenda pe pagina sa oficială Facebook.

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

UN FERMIER AUSTRIAC RISCĂ PUȘCĂRIE PENTRU CĂ LE-A DAT SALARII PREA MICI MUNCITORILOR ROMÂNI!

17 septembrie 2020 - 09:01

ANCHETAT CĂ-ȘI PLĂTEA PROST MUNCITORII. Un fermier austriac din Marchfeld riscă o amendă uriașă și chiar închisoarea, după ce autoritățile au aflat că îi plătea pe sezonierii din România și Serbia cu doar 4,20 euro pe oră, informează Digi24.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 17 - 23 SEPTEMBRIE 2020!

17 septembrie 2020 - 08:36

Caracteristici meteorologice. În primele zile va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o răcire treptată a vremii, la nivelul întregii țări.

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! CAZURI DE FORȚĂ MAJORĂ pentru FERMELE DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 18:49

ANUNȚAȚI APIA DE URGENȚĂ! Nu sunteți excluși de la plata subvențiilor APIA, aferente acestui an, dacă aveți dovada cu care să demonstrați că ați avut un caz de forță majoră în ferma de animale sau o circumstanță naturală. Care sunt actele de care aveți nevoie și-n cât timp trebuie să anunțați Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

ACTE OBLIGATORII pentru SUBVENȚIILE APIA ALE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE!

16 septembrie 2020 - 15:21

SUBVENȚII APIA 2020! Crescătorii de animale care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat, subvențiile APIA din zootehnie, trebuie să prezinte la controlul efectuat de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) mai multe acte obligatorii pentru încasarea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). AGROINFO vă pune la dispoziție lista cu acte.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

Combina MF Beta 7360 PLI pentru profesioniști - Testimonial Ionut Socaciu, Colina Harvesting.

#tehnodiesel #masseyferguson #masseyferguson7360

Combina aparţine firmei Colina Harvesting, specializată în activităţi de recoltat şi fondată în 2019 de către Ionuţ Socaciu și Grațian Ştefănuţ. Combina Massey Ferguson Beta 7360 PLI a fost prima mare achiziţie a companiei. „Ne-am bazat mult pe nevoile fermierilor, de aceea am și ales o combină de recoltat performantă, de pantă, fiindcă zona unde activăm noi şi, în special, județul Cluj este o zonă de deal/colină - de aceea şi firma se numește Colina - de la zona unde activăm și Harvesting/recoltat", ne-a declarat Ionuţ Socaciu.

Massey Ferguson Beta 7360 PLI este pregătită pentru lucru în pantă şi dispune de un sistem de reglare şi "orizontalizare" automată electro-hidraulică până la: 20% transversal, 30% longitudinal ascendent şi 10% longitudinal descendent. Deşi headerul PowerFlow de 5,6 m poate fi considerat mic, pentru zona de deal este suficient. Sistemul de alimentare PowerFlow cu benzi transportoare nu lasă materialul să se adune la cuţite şi îl dirijează spre melc, care îl conduce la pick-up şi în aparatul de treierat.

Cabina SKYLINE cu încălzire şi aer conditionat, scaun operator Maximo Evolution cu suspensie pneumatică, cotieră şi joystick multifuncțional PowerGrip şi computer de bord Tech Touch oferă confort şi condiţii ideale de lucru. „Nu am avut niciodată probleme, doar reviziile și întreţinerea curentă.

Nu avem angajați, lucrăm doar noi şi o îngrijim bine... trebuie să fii atent, să ai ureche muzicală. Întreținerea nu este costisitoare, facem de 2 ori/an revizie capitală (filtre de aer, uleiul de motor, ulei grupuri, ulei hidraulic) și întreținerea zilnică în campanie - în fiecare dimineață combina este «suflată» şi gresată", precizează Ionuţ Socaciu.

Află detalii despre oferta de utilaje Tehnodiesel de la reprezentanții companiei.• Dudeștii Noi, jud. Timiș - tel. 0256378003• Bonțida, jud. Cluj - tel. 0373 550 105

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii