Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIER TÂNĂR: DIN CAUZA SAMSARILOR SCADE VERTIGINOS PREȚUL LA MIEI!

Publicat: 07 iulie 2019 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SAMSARII AU STRICAT PIAȚA! Prețurile la mieii în viu au scăzut la jumătate din cauza intermediarilor care vor, probabil, să obțină profituri grase de pe urma crescătorilor de ovine din România. Fermierii se lovesc încă de birocrație când solicită subvențiile din agricultură. Oile reformă nu se vând. Origine nu poți să faci din pricina scrapiei. Sunt o parte dintre necazurile cu care se luptă zilnic un tânăr crescător de ovine. Și nu doar el.

Prețul pe kilogramul de carne de miel în viu a căzut în cap după Paște. Oierii au ajuns să-și vândă mieii cu un preț de batjocură, 5 lei - 6 lei pe kilogram. Tânărul crescător de ovine Nicolae Râpeanu, din Rotbav, județul Brașov, spune că intermediarii au stricat prețurile. Din pricina acestor samsari care se interpun între oier și cumpărător, prețul care ajunge la crescător este atât de mic încât acesta nu-și scoate nici pe departe cheltuiala cu îngrijirea și hrănirea ovinelor.

Prețurile s-au dus în cap după Paște. O să bag berbecii mai repede anul acesta ca să am mieii mai mari, dar nu am certitudinea că vor fi prețuri mai mari sau că o să am clienți, cui să vând mieii la un preț corect. Că la export nu se știe, prețurile au scăzut mult, este o scădere de 50%. Între 2014 și 2016, a fost prețul la 10 lei pe kilogramul de miel în viu, iar acum a scăzut la 5 lei - 6 lei pe kilogramul în viu. În alți ani, veneau direct cei care cumpărau, macedonieni, arabi,  etc. iar acum vin intermediarii. Ăsta cred că este motivul scăderii prețurilor. Intermediarii, spune crescătorul de ovine.

Eliminarea samsarilor din veriga de comercializare ar aduce profit și o oarecare siguranță crescătorilor de ovine din România. Situația ar fi alta în fermele de ovine. Pe lângă prețurile mici practicate de samsari, sunt între aceștia și unii, nu puțini, care încarcă marfa în camioane și uită să o mai plătească sau în cel mai bun caz crescătorul își primește banii după vreo 2-3 luni, după multe insistențe.

Prețul mic la miei este unul dintre necazurile care apasă fermele de ovine, crede oierul Nicolae Râpeanu.  Și dacă la miei, crescătorii merg în pierdere, la oile reformă e o altă problemă spinoasă. Nu se vând, spune tânărul oier. Nu avem cui să le dăm toamna și îmbătrânesc aici pe noi dacă nu le tăiem. Așa că le folosim noi, familia, spune Râpeanu.

Mieii au preț de nimic, oile reformă nu se vând, lâna nici așa. Tânărul oier spune că are un centru de colectare la Sibiu. Prea departe ca să merite să ducă lâna celor 200 de oi, câte are în turmă. În plus, subvenția la lână adunată cu prețul pe care-l dă centrul de colectare pe kilogram, maxim 80 de bani, abia acoperă tunsul unei oi. 5 lei a plătit oierul tunsul unei oi. Deci, profit zero.

Tânăr fermier și cu ambiții mari, crescătorul brașovean intenționează să aibă ovine cu origine, înscrise în registrul genealogic al rasei. Deocamdată, a reușit să le înscrie în controlul oficial al performanțelor, dar după ce a trecut prin experiența neplăcută a căutării disperate a berbecilor cu origine. Am găsit berbeci din rasa Țigaie la Arad însă am avut probleme când am vrut să-i transport din cauza screpiei care e în țară, spune oierul. Scrapia este o boală fără leac, mortală pentru ovine. Efectivele în care este depistat un caz de scrapie ajung, de cele mai multe ori, să fie sacrificate în întregime. Atât animalele bolnave, cât și cele sănătoase.

Tânărul oier din Rotbav crede că este o proastă coordonare și gestionare la nivelul Ministerului Agriculturii și a instituțiilor subordonate.  Ferma de ovine a lui Nicolae Râpeanu,  chiar dacă numără doar 200 de capete de ovine, este fiscalizată. Crescătorul are un proiect pentru instalare tânăr fermier, în valoare de 40.000 de euro, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Crescătorul de ovine încearcă cu greu să-și dezvolte ferme. Subvențiile nu-l prea ajută. Pe lângă că sunt mici, oierul spune că s-a izbit și de birocrația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Funcționarii APIA l-au chemat de două ori cu aceleași documente. Am făcut cerere pentru ajutorul de stat la motorină și chiar dacă le-am dus actele, peste două zile m-au chemat să le ducă exact aceleași acte. Am fost nevoit să le mai cer o dată la primărie și acolo aproape că au refuzat să mi le dea. Mi-au spus cei de la primărie că am mai fost după acele acte în urmă cu două zile, spune fermierul. El crede că subvențiile APIA sunt binevenite, dar nu te poți baza pe ele. Ca să faci un împrumut la bancă și să-ți dezvolți ferma ai nevoie de o stabilitate, de o siguranță a prețurilor și pieței.

Aș vrea să se facă cumva să ajungă prețul la miel la 10 lei ca să ne putem și noi baza pe ceva, să pot lua un împrumut, spune tânărul crescător.

Sursa: Viața Satului, TVR 1

Vizualizat: 3182 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

SUBVENȚII APIA 2020! APIA ANUNȚĂ CĂ ÎNCEPE PLĂȚILE ÎN ACEASTĂ SĂPTĂMÂNĂ!

30 noiembrie 2020 - 10:54

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că din această săptămână, din data de 2 decembrie 2020, începe autorizarea la plata finală a fermierilor care au solicitat subvențiile agricole pentru anul 2020.

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

LACTATE ROMÂNEȘTI ARTESANA, CIFRĂ DE AFACERI ANUL ACESTA 3,7 MILIOANE DE EURO, VÂNDUTE ÎN 700 DE MAGAZINE!

30 noiembrie 2020 - 10:08

COMUNICAT. Iubitorii de lactate românești, realizate din lapte integral, neomogenizat și pasteurizat la temperatură joasă, vor găsi la rafturile marilor rețele de retail din România, produsele Artesana cu noile etichete. Cu o cifră de afaceri estimată pentru anul 2020 la 3,7 milioane de euro, Artesana se află pe piața românească din august 2012, iar în retail-ul modern din august 2013. Produsele Artesana se găsesc în peste 700 de magazine în toată țara.

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

O TÂNĂRĂ FERMIERIȚĂ ȘI FERMA DE PĂSĂRI PĂȘUNATE!

30 noiembrie 2020 - 09:48

TINERI FERMIERI. Programul Empowering Women in Agrifood, dezvoltat de EIT Food și implementat de Impact Hub Bucharest, și-a desemnat cele 2 câștigătoare care au primit finanțare totală de 15.000 de euro. Cea mai mare sumă, 10.000 de euro, a fost câștigată de  Cosmina Dinu, care este o tânără și frumoasă fermieriță și a pus pe picioare Ferma de păsări pășunate.

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

MINISTRUL OROS: 1,4 MILIARDE DE EURO PENTRU PLĂȚILE COMPENSATORII ALE FERMIERILOR!

29 noiembrie 2020 - 08:39

AJUTOARE PENTRU ZONA MONTANĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sunt alocate 1,4 miliarde de euro pentru plățile compensatorii pe hectar și pe cap de animale destinate fermierilor din zona montană. Suma este alocată pentru următorul exercițiu financiar, 2021-2027.

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

CUM DEVINE RENTABILĂ O FERMĂ CU 18 VACI!

29 noiembrie 2020 - 07:39

AFACERI AGRICULTURA. Un crescător de bovine din județul Suceava a reușit să-și transforme o fermă de 18 vaci de lapte într-o afacere rentabilă. Crescătorul și-a construit din bani europeni o făbricuță, organizată în trei containere modulare, unde produce brânzeturi, lapte acru, smântână, etc. Produsele lactate pot fi cumpărate direct de la făbricuță, iar în perioada următoare, fermierul va intra cu produsele lui într-un lanț de magazine cu produse tradiționale.

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

GUVERN: NOU SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI!

29 noiembrie 2020 - 06:38

OFICIAL. Guvernul a adoptat în ședința din 27 noiembrie 2020 o hotărâre prin care este instituit un nou ajutor financiar pentru fermieri, programul Agro Invest. Prin acest program de sprijin, fermierii pot să contracteze credite de la bănci cu garanții de stat și dobândă subvenționată.

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

ȘEFUL AFIR: PREFER SĂ DAU UN LEU ÎN PLUS PE UN PRODUS AUTOHTON CARE ARE GUST ȘI ESTE CURAT!

28 noiembrie 2020 - 08:26

BANI PENTRU FERMIERI. Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Mihai-Liviu Moraru, a anunțat suma care va fi la dispoziția fermierilor români pentru investițiile în ferme în următorii 7 ani. Totodată, șeful AFIR declară că este un susținător al produselor românești, provenite din fermele din România și militează pentru reducerea importurilor.

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

PRIMA SESIUNE ADS! UNUI SINGUR TÂNĂR FERMIER I S-AU ATRIBUIT FĂRĂ LICITAȚIE 50 HA DE TEREN!

27 noiembrie 2020 - 18:32

TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.

 

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU TOȚI FERMIERII!

27 noiembrie 2020 - 17:18

SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat Campania de plăți în avans pentru beneficiarii care au depus Cerere unică de plată în anul 2020.

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

FERMIERII ROMÂNI ÎNGENUNCHEAȚI DE DATORII ÎNCEP SĂ-ȘI VÂNDĂ TERENURILE ȘI UTILAJELE!

27 noiembrie 2020 - 09:49

DEZASTRU! Seceta și recoltele dezastruoase din Dobrogea îi forțează pe fermieri să își vândă utilajele și terenurile.Mulți nu mai au bani pentru salariile angajaților pe care i-au găsit foarte greu. Cornel Zamfir deţine peste 1300 de hectare în apropierea localităţii Cobadin, în Constanța. A scos la vânzare mai multe utilaje agricole ca să obţină banii pentru salariile angajaților. Dacă fermierii mari au probleme, cei mici nu vor rezista

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

Peste 8 tone de orz la hectar în ferma lui Călin Tomescu! Ce a făcut diferenţa dintre orz şi grâu?

#AgrolinTCI #CalinTomescu #productieorz #orz2020 #campanie2020

Anul acesta, deşi a fost secetă, Călin Tomescu a obţinut cea mai bună producţie la cultura de orz de toamnă: a recoltat peste 8.000 kg/ha. Orzul l-a semănat în 10 octombrie, când era deficit mare de apă. Pe 16 ha - Jup, de la Caussade, iar pe alte 6 ha - orz bază de la Gherla.

Cultura premergătoare a fost grâu, ceea ce „nu e foarte indicat”, recunoaşte tânărul fermier, dar spune că „dacă orzul merge pentru furajare, nu este o problemă foarte mare”.

Seceta de anul acesta l-a determinat să se gândească serios ca de anul viitor să aplice îngrăşăminte lichide, care au o absorbţie mai bună în sol.

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Căsnicie

Căsnicie
Soţul intră în cameră şi-i spune soţiei: Detalii