Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

OIER TÂNĂR: DIN CAUZA SAMSARILOR SCADE VERTIGINOS PREȚUL LA MIEI!

Publicat: 07 iulie 2019 - 11:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SAMSARII AU STRICAT PIAȚA! Prețurile la mieii în viu au scăzut la jumătate din cauza intermediarilor care vor, probabil, să obțină profituri grase de pe urma crescătorilor de ovine din România. Fermierii se lovesc încă de birocrație când solicită subvențiile din agricultură. Oile reformă nu se vând. Origine nu poți să faci din pricina scrapiei. Sunt o parte dintre necazurile cu care se luptă zilnic un tânăr crescător de ovine. Și nu doar el.

Prețul pe kilogramul de carne de miel în viu a căzut în cap după Paște. Oierii au ajuns să-și vândă mieii cu un preț de batjocură, 5 lei - 6 lei pe kilogram. Tânărul crescător de ovine Nicolae Râpeanu, din Rotbav, județul Brașov, spune că intermediarii au stricat prețurile. Din pricina acestor samsari care se interpun între oier și cumpărător, prețul care ajunge la crescător este atât de mic încât acesta nu-și scoate nici pe departe cheltuiala cu îngrijirea și hrănirea ovinelor.

Prețurile s-au dus în cap după Paște. O să bag berbecii mai repede anul acesta ca să am mieii mai mari, dar nu am certitudinea că vor fi prețuri mai mari sau că o să am clienți, cui să vând mieii la un preț corect. Că la export nu se știe, prețurile au scăzut mult, este o scădere de 50%. Între 2014 și 2016, a fost prețul la 10 lei pe kilogramul de miel în viu, iar acum a scăzut la 5 lei - 6 lei pe kilogramul în viu. În alți ani, veneau direct cei care cumpărau, macedonieni, arabi,  etc. iar acum vin intermediarii. Ăsta cred că este motivul scăderii prețurilor. Intermediarii, spune crescătorul de ovine.

Eliminarea samsarilor din veriga de comercializare ar aduce profit și o oarecare siguranță crescătorilor de ovine din România. Situația ar fi alta în fermele de ovine. Pe lângă prețurile mici practicate de samsari, sunt între aceștia și unii, nu puțini, care încarcă marfa în camioane și uită să o mai plătească sau în cel mai bun caz crescătorul își primește banii după vreo 2-3 luni, după multe insistențe.

Prețul mic la miei este unul dintre necazurile care apasă fermele de ovine, crede oierul Nicolae Râpeanu.  Și dacă la miei, crescătorii merg în pierdere, la oile reformă e o altă problemă spinoasă. Nu se vând, spune tânărul oier. Nu avem cui să le dăm toamna și îmbătrânesc aici pe noi dacă nu le tăiem. Așa că le folosim noi, familia, spune Râpeanu.

Mieii au preț de nimic, oile reformă nu se vând, lâna nici așa. Tânărul oier spune că are un centru de colectare la Sibiu. Prea departe ca să merite să ducă lâna celor 200 de oi, câte are în turmă. În plus, subvenția la lână adunată cu prețul pe care-l dă centrul de colectare pe kilogram, maxim 80 de bani, abia acoperă tunsul unei oi. 5 lei a plătit oierul tunsul unei oi. Deci, profit zero.

Tânăr fermier și cu ambiții mari, crescătorul brașovean intenționează să aibă ovine cu origine, înscrise în registrul genealogic al rasei. Deocamdată, a reușit să le înscrie în controlul oficial al performanțelor, dar după ce a trecut prin experiența neplăcută a căutării disperate a berbecilor cu origine. Am găsit berbeci din rasa Țigaie la Arad însă am avut probleme când am vrut să-i transport din cauza screpiei care e în țară, spune oierul. Scrapia este o boală fără leac, mortală pentru ovine. Efectivele în care este depistat un caz de scrapie ajung, de cele mai multe ori, să fie sacrificate în întregime. Atât animalele bolnave, cât și cele sănătoase.

Tânărul oier din Rotbav crede că este o proastă coordonare și gestionare la nivelul Ministerului Agriculturii și a instituțiilor subordonate.  Ferma de ovine a lui Nicolae Râpeanu,  chiar dacă numără doar 200 de capete de ovine, este fiscalizată. Crescătorul are un proiect pentru instalare tânăr fermier, în valoare de 40.000 de euro, derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Crescătorul de ovine încearcă cu greu să-și dezvolte ferme. Subvențiile nu-l prea ajută. Pe lângă că sunt mici, oierul spune că s-a izbit și de birocrația de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Funcționarii APIA l-au chemat de două ori cu aceleași documente. Am făcut cerere pentru ajutorul de stat la motorină și chiar dacă le-am dus actele, peste două zile m-au chemat să le ducă exact aceleași acte. Am fost nevoit să le mai cer o dată la primărie și acolo aproape că au refuzat să mi le dea. Mi-au spus cei de la primărie că am mai fost după acele acte în urmă cu două zile, spune fermierul. El crede că subvențiile APIA sunt binevenite, dar nu te poți baza pe ele. Ca să faci un împrumut la bancă și să-ți dezvolți ferma ai nevoie de o stabilitate, de o siguranță a prețurilor și pieței.

Aș vrea să se facă cumva să ajungă prețul la miel la 10 lei ca să ne putem și noi baza pe ceva, să pot lua un împrumut, spune tânărul crescător.

Sursa: Viața Satului, TVR 1

Vizualizat: 3059 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

GATA CU BERBECII CU ORIGINEA DOAR PE HÂRTIE!

04 iunie 2020 - 17:52

ÎNCEPE GENOTIPAREA LA OVINE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, într-o conferință, că nu se va mai elibera niciun certificat de origine pentru berbeci fără efectuarea genotipării. Testele arată apartenența berbecilor la rasă, filiația, dar și rezistența acestora la scrapie, boală mortală pentru ovine, fără leac.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

OIERUL DAN PETRESCU, APC: PREȚUL PE KILOGRAMUL DE MIEL S-A TRIPLAT!

04 iunie 2020 - 15:42

VESTE BUNĂ PENTRU OIERI! Crescătorul de ovine Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), prezent la conferința de presă organizată astăzi de ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, pentru AGROINFO, că prețul în viu al kilogramului de miel aproape că s-a triplat. Creșterea prețului la mieii pentru export, spune oierul, este datorată negocierilor făcute de ministrul agriculturii cu țările arabe. Exportatorii plătesc mai mult pe kilogramul de miel în viu.

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

MINISTRUL OROS: EXPORT DE CARCASE DE OVINE ÎN QATAR!

04 iunie 2020 - 14:51

EXCLUSIV! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, pentru AGROINFO, că a obținut acceptul autorităților din Qatar pentru exportul de carcasă proaspătă de ovine.

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

OFICIAL APIA! PLATA AJUTORULUI pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iunie 2020 - 14:07

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând de astăzi, 03 iunie 2020, efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile de plată depuse în luna aprilie, aferente serviciilor prestate în luna martie si trimestrul I al anului 2020.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La pescuit

La pescuit
- De două zile tot pescuiesc şi nu am prins nimic. Detalii