Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
agroinfo_ro_header_big_homepage_728x90
Reclama header after big part 3

Sprijinul cuplat dezbină crescătorii de ovine! Cum este implicat ministrul Agriculturii?

Publicat: 29 ianuarie 2016 - 13:15
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Crescătorilor de Oi și Capre „Păstorul” din jud. Bihor anunță că se retrage din Federația Romovis, decizie însoțită de acuzații grave la adresa conducerii Federației. Totodată, crescătorii de ovine bihoreni îi cer ministrului Achim Irimescu să intervină, astfel încât MADR să renunțe la condiționarea sprijinului cuplat la ovine/caprine de obligativitatea înscrierii animalelor în Registrul Genalogic.

„Odată cu această scrisoare deschisă către Ministrul Irimescu, anunţăm oficial şi retragerea noastră din Federaţia Romovis, datorită nerespectării tuturor deciziilor luate împreună la Adunările Generale ale Federaţiei şi consemnate în procesele verbale de şedinţă! Toţi aceşti domni nu ne mai pot reprezenta interesele în faţa forurilor executive ale României! Dânşii şi-au creat un grup personal de interese. Acest grup luptă deja pe faţă împotriva intereselor masei mari de crescători! Mai mult, încearcă să ne manipuleze cu un adevărat şi veritabil talent de politicieni!”, susţine preşedintele ACOC „Păstorul”, Mihai Demian.

Redăm mai jos, integral, scrisoarea adresată ministrului Agriculturii Achim Irimescu:

Asociaţia Crescătorilor de Oi şi Capre „Păstorul

Către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
În atenţia Domnului Ministru Achim Irimescu

Domnule Ministru, reprezint o asociaţie din Bihor care are 1168 de membri crescători de oi şi capre, într-un număr total de 270.000 capete!

În numele acestor crescători, care în marea lor majoritate au turme de 50 - 250 capete, vă cerem să se renunţe la condiţionarea ajutorului cuplat la ovine/caprine de obligativitatea de a se efectua Controlul Oficial al Producţiei, respectiv de a se înscrie în „aşa-zisul” Registru Genalogic. Cerem să luaţi acceasta decizie deoarece:

1. De 26 de ani se aloca bani publici pentru pentru COP şi rezultatul nu este nicăieri, din contră, la cate fonduri au fost alocate acestei activităţi, zootehnia a regresat puternic! Câte ovine/caprine cu pedigee a exportat România în ultimii 26 de ani? Vă spun eu: nici un animal din aceste specii!
Motivul pentru care rezultatul este zero se găseşte în neseriozitatea celor care au făcut şi fac acest control şi, totodată, a instituţiei care nu este controlată de nimeni cum cheltuie banul public! Vă rog să nu confundaţi controlul hârtiilor cu cel al faptelor!
Cosider că printre cei care au condus această situaţie se află „specialişti" în zootehnie care în continuare facjocuri de culise şi sunt convins că „adună” procente din fondurile alocate aşa-zisei activităţi se selecţie a performanţei animalelor, în cazul nostru ovine şi caprine . Cele mai „enigmatice” personaje se află în Ministerul Agriculturii - ei sunt artizani al „împărţirii” fondurilor publice care se dau cu atâta largheţe pentru cauze fără efect. Îi ştim foarte bine, domnule Ministru!

NU SE POATE FACE SELECŢIE GENETICĂ PE HÂRTIE! Da, domnule Ministru: în România, selecţia animalelor se face pe hârtie! Doar nu credeţi altceva?! În condiţiile în care se dau banii pentru „Controlul Oficial”, fără să se ceară buletine de analiză a sănătăţii a animalelor intrate în selecţie pentru boli cum ar fi SCREPIA, MAEDI-VISNA, chiar şi banală Bruceloză. Uitaţi-vă, vă rog frumos, la ce condiţii de export ni se impun de către state unde dorim să vindem tineret ovin! Israelul, de exemplu, nu cumpără masculi de oaie sau capră decât castraţi - oare de ce?, iar numărul de analize la 100% din efectivul pentru export este bulversant! Iar noi alocăm bani bugetari - mulţi - pentru selecţia genetică. Oare cei care folosesc aceste cuvinte şi au pretenţie de ingineri zootehnişti ştiu ce implică cuvântul GENETICĂ? Este simplu de demonstrat ceea ce susţin, foarte simplu!

Dacă până acum, banii pentru aceste activităţi veneau doar de la Bugetul României, din 2015, vin fonduri şi de la Bugetul Uniunii Europene pentru subvenţia numită „sprijin cuplat". În numele celor 1168 de crescători din asociaţia noastră, vă rugăm să judecaţi asupra acestei probleme şi să împărţiţi aceşti bani aşa cum au fost în anul 2015, cu amendamentul că plata cuplată să înceapă de la 100 de capete ovine cu vârsta sub 8 ani, până la 600 capete ovine cu vârsta sub 8 ani, vârsta împlinită în anul depunerii cererii. Sunt foarte multe motive pentru care aceşti bani trebuie să se împartă la fel ca în anul 2015. Vă rog să mă credeţi că nu există nici o diferenţă în a face selecţie între un fermier cu 150 oi de la Pianu Mare şi un fermier „specialist”, care face selecţie pe hârtie.

La această dată, selecţia nu se poate face şi nici nu se pot da bani pentru acesta activitate, în condiţiile în care pe animalele aflate în COP nu fac analize pentru boli care nu sunt eradicate în România: SCREPIE, MAEDI-VISNA etc..Tot la acesta dată, nu este permis să subventionam de la nici un buget achiziţia de berbeci şi mioare cu pedigre din producţia internă - fără un control strict al bolilor cu transmitere genetică şi nu numai! Dacă tot ne dorim să facem corect selecţie, atunci haideţi să începem cu începutul şi să eradicăm SCREPIA printr-un program naţional! Haideţi să impunem o conduită profesională celor care recoltează sânge masculilor reproducători şi să-i eliminăm pe cei cu probleme!

2. De când ne-am organizat în Asociaţii ale crescătorilor şi în Federaţii, avem o singură performanţă în ceea ce priveşte selecţia: Unii dintre noi s-au selecţionat atât de tare încât numai ei ştiu drumul Bucureştiului, numai ei ştiu să deschidă uşa Ministerului Agriculturii şi numai ei sunt „folosiţi” la împărţirea bugetelor!

Este dur ceea ce vă spun, de accea am să vă exemplific foarte punctual:
- cele două campanii anterioare de cumpărare de berbeci reproducători şi de mioare s-au făcut doar de unii. Asociaţia „Păstorul” Arad a împărţit pe bandă rulantă certificate de origine fermierilor model care, cică, au vândut berbeci şi mioare cu origini. În majoritatea cazurilor, s-au împărţit hârtii şi crotalii la „prieteni”, iar când au intrat banii în contul cumpărătorilor - 1.500 lei s-au întors la vânzătorul de animal cu pedigee şi 1.000 lei au
rămas la aşa zisul cumpărător! „Cunoscătorii” spun că de sprijin au beneficiat şi funcţionarii care au pus şi pun umărul la construcţia unor asemenea legi! Dacă cineva îi ia la întrebări pe cumpărători, aceştia vor „ciripi”, aşa cum au făcut-o prin baruri, cârciumi şi alte locuri.

- În 2010, când au fost date acele credite subvenţionate de Ministerul Agriculturii, a fost cea mai mare cacialma pe care noi, ceilalţi fermieri crescători de oi, am luat-o vreodată! De atunci „ai noştri” au fost învăţaţi la „oala cu smântână” a Bugetului şi în fiecare an au avut grijă reptezentanții Direcţiei de Zootehnie din minister să împartă Bugetul oilor!
Sigur, aşa a scăzut încet, încet, valoarea subvenţiilor pe cap de ovină! De opt ani nu a existat nici un interes să se controleze corect numărul oilor avute de mulţi crescători şi acesta este un alt motiv pentru care amărâta de subvenţie a scăzut în fiecare an tot mai mult! S-a ajuns până acolo încât, până şi banii de cotizaţie a membrilor Federaţiei au fost fraudaţi exact de cei care au făcut „cărare” la Ministerul Agriculturii şi fac în continuare!
Întrebaţi-i de câte ori ne informează pe noi, ceilalţi preşedinţi de asociaţii, că merg - în numele nostru - la Ministerul Agriculturii şi tratează diverse probleme, chipurile pentru binele crescătorilor - de fapt aceasta-i umbrela - ei fac tot felul de înţelegeri pe sub masă şi semnează în numele nostru documente care ne fac rău!

Domnule Ministru, cu regret, vă declar că Federaţia Romovis şi Federaţia Proovis s-au transformat, de fapt, într-un grup de interese, dar nu în interesul crescătorilor care i-au mandatat să-i reprezinte, ci doar pentru propriul lor interes. Pe lângă ambiţiile financiare tot mai mari, încep să aibă şi ambiţii politice! Se doreşte unirea tuturor federaţiilor ale crescătorilor de ovine!

Domnule Ministru, noi împreună ştim ce înseamnă totalitarismul! Democraţia este un proces lung şi costisitor, aşa că noi vă rugăm să primiţi şi alte formaţiuni, decât cele consacrate, la negocieri pe probleme care ne privesc pe noi, fermierii! În încheiere, vă rugăm să judecaţi corect împărţirea subvenţiilor şi ajutoarelor pentru crescătorii de oi, deoarece toţi suntem plătitori de taxe şi impozite, toţi avem foarte mare nevoie de subvenţii!

Şi tot în încheiere, doresc să reflectaţi la următoarea întrebare: prin ce facilităţi ne ajutaţi în acest moment să ne desfacem producţia - în principal tineretul ovin, laptele şi lână?!
Această întrebare vine pe fondul situaţiei economice actuale, situaţie în care România s-a transformat într-o veritabilă piaţă de desfacere a produselor altor ţări, în condiţiile în care noi producem tot ce ne trebuie şi cantitativ şi calitativ!

Vă asigur de tot respectul şi vă stau la dispoziţie pentru orice lămurire a afirmaţiilor făcute în prezenta scrisoare, aşteptând, totodată, să fim invitaţi la o discuţie cu dumneavoastră, pe larg, despre toate aceste probleme.

Preşedinte ACOC PĂSTORUL
jurist Mihai Dan Demian

Vizualizat: 2840 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
președinte asociație
|
01. 30, 2016. Saturday 08:43

Această femeie vorbește în numele crescătorilor de oi din Bihor dar nimeni nu știe cum a cheltuit banii din cotizație.În activitatea mea din județul Bihor, nu am întâlnit-o decât în față la APIA cu ocazia depunerilor dosarelor pt subvenție. Știu că Federația a ajutat-o să obțină acreditare dar a rămas cu ea în sertar și a trebuit să umblăm pe la vecini care aveau acreditare COP ca să intrăm în rândul oierilor ce dețin animale cu performanță cunoscută prin producții controlate și binențeles după criterii bine stabilite . Propun Feerației să acționeze în instanță pe această femeie, poate așa aflăm cât de profesionist este soțul jurist

3.
Emil George
|
01. 29, 2016. Friday 22:09

Buna ziua, in mare parte cele declarate in scrisoare sunt adevaruri pe care le stim cu toti,insa nu toti fac ceia ce declarati.Ministerul a impus niste reguli pentru a beneficia de sprijin cuplat si trebuie sa incepem odata pentru todeauna sa respectam legile pentru ca altfel batem pasul pe loc.Ceia ce semnalati Domnule presedinte de asociatie tine tot de respectarea legilor si cred ca ati trimis gresit scrisoarea catre Madr, problema tine de procuratura,de DNA.Degeaba europa ne da o caciula de bani sa facem performanta si noi gasim mereu ocolisuri,asa nu vom ajunge nicaieri si singurii pierdanti pe termen lung suntem noi ca ne bucuram ca luam banii de subventii insa la nivelul fermelor si la nivelul genetici nu investim nimic,luam banii ne cumparam masini si tot felul de lucruri care nu au nici o legatura cu zootehnia. Vai de mama noastra de tara,in loc sa fim mai uniti ne dusmanim din ce in ce mai mult,adevar graieste balada Miorita!

2.
misu
|
01. 29, 2016. Friday 14:11

Buna ziua !! Daca este asa de usor de facut COP cum afirma Doamna Anca Demian, noi o intrebam..??? De ce nu l-a facut si dumneaei ca vorba aia are asociatie foarte mare si ar fi trebuit sa o intereseze binele crescatorilor din asociatia păstorul..!!???
Asa să arati cu degetul spre altii este foarte usor ..mai bine sa ne vedem bîrna din ochi si dupa aia gunoiul din ochiul celuilalt...

1.
misu
|
01. 29, 2016. Friday 14:06

Buna ziua !! Daca este asa de usor de facut COP cum afirma Doamna Anca Demian, noi o intrebam..??? De ce nu l-a facut si dumneaei ca vorba aia are asociatie foarte mare si ar fi trebuit sa o intereseze binele crescatorilor din asociatia păstorul..!!???
Asa să arati cu degetul spre altii este foarte usor ..mai bine sa ne vedem bîrna din ochi si dupa aia gunoiul din ochiul celuilalt...nu stim cine este acest Domn Jurist care a semnat plingerea..!! locul lui este la tribunal nu la oi si capre !!?!?!

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

Titan Machinery la Agromalim 2017

Titan Machinery la Agromalim 2017

În standul de la Agromalim 2017 Titan Machinery a prezenta fermierilor o gamă reprezentativă de utilaje agricole, în frunte cu vedeta Quadtrac 620 – tractorul şenilat articulat Case IH. Titan Machinery România este distribuitor exclusiv pentru utilajele agricole CASE IH, Väderstad şi utilajele de construcții CASE Construction, precum şi distribuitor pentru mărcile Maschio-Gaspardo, Great Plains, Sulky, Gregoire Besson, Stoll, Annaburger, Tecnoma și MacDon.
Interviu cu Răzvan Tomescu - Marketing Manager - Titan Machinery România şi Bogdan Constantin - PR & Communication Specialist - Titan Machinery România;
Reporter Agroinfo: Gheorghe Ghişe;
Operator imagine: Claudiu Borobei;

Utilaje Väderstad la Agromalim 2017 CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017 Rapiţa, cultura anului în Arad!

Bancul zilei

Explicaţie...

Explicaţie...
De ce cârâie cioara când zboară? Detalii