Adama
Vinasa Rompak

SCRAPIA - o boală NETRANSMISIBILĂ LA OM, dar care PUNE PIEDICI MARI în comerţul cu rumegătoare mici

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 11:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dr. Mary Pană - medic veterinar şi preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) a trimis AGROINFO următoarele precizări cu privire la apariţia SCRAPIEI pe teritoriul României:

Cazurile de animale afectate de scrapie într-o exploataţie sunt puţine, chiar singulare. Boala se manifestă în jurul vârstei de 2-5 ani, dar nu este exclusă nici posibilitatea apariţiei bolii la animalele care nu au împlinit un an sau la cele care au trecut de 5 ani.
Cazurile de scrapie sunt mai uşor de identificat toamna la montă sau înainte de fătare.
Scrapia este o boala specifica ovinelor şi caprinelor iar materialul de risc provenind de la ovine şi caprine în vârstă de peste 18 luni este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală.
Prevederile Regulamentului 999/2001 impun României testarea, prin examene de laborator, a unui anumit număr de ovine şi caprine sacrificate pentru consumul uman, pe probe de creier. Acelaşi regulament impune testarea, prin examene de laborator, a unui număr de rumegătoare mici moarte sau suspecte, în vârstă de peste 18 luni, din ferme sau gospodării individuale.
Trebuie menţionat că proprietarii primesc despăgubiri pentru animalele sacrificate ca urmare a unei forme de boală suspicionată sau confirmată oficial.
Monitorizarea este continuă, conform programului de eradicare a scrapiei.
Exportul este interzis din judeţele afectate, dar nu din zonele în care nu există cazuri de scrapie.
Posibilitatea difuzării endemice a bolii nu cunoaştem să fie reliefată în lucrări ştiinţifice consacrate. În schimb, alertele venite în momente de linişte epidemiologică sau de suspiciune neconfirmată de un laborator, pot afecta pentru o perioadă îndelungată exportul de rumegătoare al ţării.
Din informaţiile noastre, ultimele cazuri au fost confirmate în luna august în trei gospodării din judeţul Botoşani. În alte judeţe NU AVEM CONFIRMĂRI.
Din acest motiv trebuie să fim circumspecţi în afirmaţii, pentru că nu fermierul afectat suferă - acesta este despăgubit pentru toate animalele - ci suferă întreaga structură implicată în monitorizarea bolii şi în comerţul cu ovine şi caprine. Riscăm să pierdem ce a fost construit prin muncă şi cheltuieli de către serviciile veterinare şi fermieri, începând cu anul 2002, când a fost confirmată prima dată boala în România. Riscăm să pierdem toate pieţele la export...
Descărcaţi de AICI ghidul „SCRAPIE ŞI ALTE FORME DE ENCEFALOPATII” SPONGIFORME TRANSMISIBILE (EST) la micile rumegătoare”.
 
Dr. Mary Pană - medic veterinar şi preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP)

turma-oi_b

Vizualizat: 4920 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MILIOANE de EURO pentru OAIA LUI DAEA ȘI OILE MOR pe CAPETE de SCRAPIE!

MILIOANE de EURO pentru OAIA LUI DAEA ȘI OILE MOR pe CAPETE de SCRAPIE!

ALEGE OAIA ȘI O REALITATE CRUDĂ DESPRE CARE NU SE SPUNE NIMIC! Campania Alege Oaia e în plină desfășurare! Este inițiată și promovată de Ministerul Agriculturii și nu spunem că este rău, este bine ca românul să mănânce carne sau preparate din oaie. Ministrul agriculturii a anunțat sâmbătă și suma care se va investi în această campanie. Dincolo de această campanie, fermele de ovine din România sunt în mare pericol!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii