Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SCRAPIA - o boală NETRANSMISIBILĂ LA OM, dar care PUNE PIEDICI MARI în comerţul cu rumegătoare mici

Publicat: 14 noiembrie 2017 - 11:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Dr. Mary Pană - medic veterinar şi preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP) a trimis AGROINFO următoarele precizări cu privire la apariţia SCRAPIEI pe teritoriul României:

Cazurile de animale afectate de scrapie într-o exploataţie sunt puţine, chiar singulare. Boala se manifestă în jurul vârstei de 2-5 ani, dar nu este exclusă nici posibilitatea apariţiei bolii la animalele care nu au împlinit un an sau la cele care au trecut de 5 ani.
Cazurile de scrapie sunt mai uşor de identificat toamna la montă sau înainte de fătare.
Scrapia este o boala specifica ovinelor şi caprinelor iar materialul de risc provenind de la ovine şi caprine în vârstă de peste 18 luni este reprezentat de encefal, ganglioni, coloană vertebrală.
Prevederile Regulamentului 999/2001 impun României testarea, prin examene de laborator, a unui anumit număr de ovine şi caprine sacrificate pentru consumul uman, pe probe de creier. Acelaşi regulament impune testarea, prin examene de laborator, a unui număr de rumegătoare mici moarte sau suspecte, în vârstă de peste 18 luni, din ferme sau gospodării individuale.
Trebuie menţionat că proprietarii primesc despăgubiri pentru animalele sacrificate ca urmare a unei forme de boală suspicionată sau confirmată oficial.
Monitorizarea este continuă, conform programului de eradicare a scrapiei.
Exportul este interzis din judeţele afectate, dar nu din zonele în care nu există cazuri de scrapie.
Posibilitatea difuzării endemice a bolii nu cunoaştem să fie reliefată în lucrări ştiinţifice consacrate. În schimb, alertele venite în momente de linişte epidemiologică sau de suspiciune neconfirmată de un laborator, pot afecta pentru o perioadă îndelungată exportul de rumegătoare al ţării.
Din informaţiile noastre, ultimele cazuri au fost confirmate în luna august în trei gospodării din judeţul Botoşani. În alte judeţe NU AVEM CONFIRMĂRI.
Din acest motiv trebuie să fim circumspecţi în afirmaţii, pentru că nu fermierul afectat suferă - acesta este despăgubit pentru toate animalele - ci suferă întreaga structură implicată în monitorizarea bolii şi în comerţul cu ovine şi caprine. Riscăm să pierdem ce a fost construit prin muncă şi cheltuieli de către serviciile veterinare şi fermieri, începând cu anul 2002, când a fost confirmată prima dată boala în România. Riscăm să pierdem toate pieţele la export...
Descărcaţi de AICI ghidul „SCRAPIE ŞI ALTE FORME DE ENCEFALOPATII” SPONGIFORME TRANSMISIBILE (EST) la micile rumegătoare”.
 
Dr. Mary Pană - medic veterinar şi preşedinte Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP)

turma-oi_b

Vizualizat: 2912 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019

Bancul zilei

Purceluşul isteric...

Purceluşul isteric...
Purceluşul isteric se duce la un bar. Detalii