România se situează pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, iar în acest an va exporta numai din judeţul Sibiu 400.000 de miei, adică 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe.
Cu toate acestea, oierii sibieni sunt nemulţumiţi că autorităţile române nu îi ajută să exporte în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel, unde producătorii români speră de ani de zile „să dea lovitura”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.
„De la noi din judeţ, vor fi 500.000 de miei, din care vor pleca la export 400.000. (...) Nemţii au devenit consumatori de carne de miei, iar noi ţintim piaţa germană, pentru că suntem pe locul doi în Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piaţa europeană, ci şi pe cea arabă. Noi trimitem spre Bulgaria şi Iordania, dar nu putem exporta în Turcia. În Turcia, mieii din România nu pot nici să tranziteze, decât pe calea aerului. Medicii sunt stat în stat. Ar fi o piaţă foarte bună pentru noi, Turcia”, a precizat Marcel Andrei.
Acesta spune că cei 400.000 de miei sunt exportaţi de marii producători de miei din judeţul Sibiu, de nevoie, pentru că românii consumă carnea de miel doar de Paşte, şi consumul este în scădere, proporţional cu puterea de cumpărare.
Dacă străinii vor consuma 80% din mieii din judeţul Sibiu, sibienii, bucureştenii şi piteştenii se vor bucura de restul de 100.000 de miei, proveniţi de la micii producători.
Sursa: Agerpres