Adama
Vinasa Rompak

Fără miei de Paşte în pieţe!

Publicat: 27 martie 2014 - 11:30
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Invocând Regulamentele Europene, ANSVSA interzice sacrificarea mieilor de Paşte  în puncte special amenajate în pieţe şi autorizate sanitar-veterinar, impunându-le crescătorilor să taie mieii şi iezii doar în abatoare.

DSV-urile judeţene au anunţat deja autorităţile locale că intenţionează să interzică sacrificarea mieilor aşa cum s-a făcut în anii trecuţi, în puncte autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor în preajma Sărbătorilor Pascale. Autorităţile sanitar-veterinare uită însă că în fiecare an, la cererea statului membru, în cazul României prin ANSVSA, Comisia Europeană emite o derogare ce permite sacrificarea temporară a mieilor în locuri special amenajate.

Cum comentează reprezentanţii crescătorilor de animale această decizie a ANSVSA?
„Suntem în discuţii atât cu ANSVSA, cât şi cu Ministerul Agriculturii şi încercăm să convingem autorităţile române să solicite Comisiei Europene acea derogare pe care am primit-o în fiecare an în preajma Sărbătorilor de Paşte, pentru a putea tăia mieii în puncte de sacrificare autorizate temporar şi pentru a-i comercializa direct consumatorului. Şi în alte state europene, acolo unde se invocă tradiţia, cum este şi cazul nostru, sunt permise astfel de practici. În aceste puncte de sacrificare se poate asigura mai uşor trasabilitatea. Animalul pleacă din fermă cu acte în regulă şi cu certificat de sănătate, cu destinaţia SACRIFICARE. Aproape jumătate din crescătorii de ovine din România sacrifică miei de Paşte. Dacă ANSVSA continuă să interzică amenajarea acestor puncte de sacrificare, nu va fi bine deloc. Ce vom face? Vom sta cu mieii la coadă la puţinele abatoare care există în ţara noastră? Pot absorbi abatoarele atâţia miei? Poate există intenţia ca oierii să vândă abatoarelor mielul în viu cu 8-9 lei/kg, după care abatorul să-l vândă mai departe lanţului comercial cu adaosul propriu. Numai prestarea de serviciu costă 25 lei/cap! Cât va plăti consumatorul final?”, se întreabă Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis.

Redacţia Ferma a solicitat ANSVSA un punct de vedere oficial, cu care vom reveni atunci când îl vom primi.

LAPAR ia atitudine
În acest context, “Liga Asociaţiilor Producătorilor din România, doreşte găsirea unei soluţii în obţinerea autorizaţiilor temporare de sacrificare a ovinelor şi caprinelor cu ocazia Sărbătorilor Pascale”. Liga precizează că în ţară sunt judeţe în care există un singur abator autorizat pentru sacrificarea tuturor speciilor.
“Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, federaţie reprezentativă a producătorilor agricoli, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă că în ţară, regulile sanitar-veterinare impuse de Uniunea Europeană lovesc dur în proprietarii de ovine şi caprine, cărora nu li se vor mai acorda autorizaţii temporare pentru sacrificarea mieilor, animalele putând fi sacrificate doar în abatoare autorizate sau înregistrare sanitar-veterinar”, se arată în solicitarea LAPAR.

Vizualizat: 2524 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

Salariu ciobani minim 4.000 lei/lună, prin lege!

14 noiembrie 2024 - 13:17

În România este nevoie de cel puțin 50.000 de ciobani și forța de muncă în acest domeniu este tot mai greu de găsit. Salariul minim pentru ciobanii care îngrijesc oile ar putea fi crescut prin lege.

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

Caz dramatic la o fermă: Ciobani la spital și zeci de oi moarte!

16 iunie 2024 - 23:37

Cinci bărbaţi au ajuns la spital şi peste 50 de oi au murit, sâmbătă, 15 iunie, la o fermă din judeţul Argeş, după ce au deparazitat oile cu o substanță utilizată împotriva scabiei. 

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

400 euro/vacă și doar 16 euro la ovină!

14 februarie 2024 - 23:36

Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine ”Retezatul-Haţeg”, a sesizat o serie de inechități pe care le suportă oieritul din România față de alte sectoare.

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

„Neprețuita” lână aruncată pe câmp!

19 decembrie 2023 - 07:50

În județul Brăila, lâna de oaie este... neprețuită! (Adică nu are nicio valoare!). Pentru că nu reușesc să o vândă, crescătorii de ovine au ales o scurtătură: să o arunce pe câmp sau în pădure. 

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

APIA: ANT ovine/caprine pentru anul 2023! Beneficiari, condiții!

14 februarie 2023 - 12:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat pe site-ul oficial condițiile pentru acordarea ajutorului național tranzitoriu pentru ovine, caprine, aferent anului de cerere 2023.

Spaniolii se luptă cu variola ovină

Spaniolii se luptă cu variola ovină

12 februarie 2023 - 10:40

Variola ovină se pare că a scăpat de sub control în Spania, unde până acum au fost sacrificate peste 38.000 de animale, după descoperirea a nu mai puţin de 25 de focare.

Oierii din Hațeg au sărbătorit

Oierii din Hațeg au sărbătorit "BREAZA - Regina Ţurcanelor" + GALERIE FOTO

03 octombrie 2021 - 21:42

Conform tradiţiei, în prima zi a lunii octombrie, la Toteşti, în judeţul Hunedoara, de ziua comunei, e mare sărbătoare pastorală: expoziţia şi târgul de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". 

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

Mesaj secretar de stat MADR pentru tinerii fermieri: Cumpăraţi pământ, acum e ultima şansă!

06 septembrie 2021 - 07:10

Banii pentru tinerii fermieri sunt prea puţini, i-a reproşat un tânăr crescător de ovine secretarului de stat în MADR George Căţean. Ce răspuns a primit de la acesta.

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

Agromalim 2021: Evenimente pentru crescătorii de caprine şi ovine

23 august 2021 - 22:20

Expoziţie de animale, degustare de produse şi conferinţe pentru crescătorii de caprine şi ovine, organizate de ANCC Caprirom la Agromalim 2021.

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

DEFICIT COMERCIAL în CREŞTERE. CÂTE MILIARDE am DAT pe PRODUSE AGROALIMENTARE de IMPORT în 2020!

07 ianuarie 2021 - 23:11

EXPORTURI ŞI IMPORTURI. România a înregistrat un deficit de 1,24 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare în primele trei trimestre din 2020, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
paula
|
04. 03, 2014. Thursday 15:32
Comentariu editorial

Buna ziua,

Informatii actualizate asupra acestui subiect gasiti in articolul "ANSVSA permite sacrificarea mieilor in piete". Cu privire la faptul ca "oricum face fiecare ce vrea" aveti dreptate, dar asta nu inseamna ca nu putem observa si atrage atentia asupra unor aspecte mai bine sau mai prost reglementate.

Va multumim,
echipa AgroInfo

1.
paru
|
04. 03, 2014. Thursday 12:11

oricum face fiecare ce vrea asa ca nu mai fiti ridicoli.totu-i pus ca omul sa fie tot timpul de vina.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii