Invocând Regulamentele Europene, ANSVSA interzice sacrificarea mieilor de Paşte în puncte special amenajate în pieţe şi autorizate sanitar-veterinar, impunându-le crescătorilor să taie mieii şi iezii doar în abatoare.
DSV-urile judeţene au anunţat deja autorităţile locale că intenţionează să interzică sacrificarea mieilor aşa cum s-a făcut în anii trecuţi, în puncte autorizate temporar pentru sacrificarea mieilor în preajma Sărbătorilor Pascale. Autorităţile sanitar-veterinare uită însă că în fiecare an, la cererea statului membru, în cazul României prin ANSVSA, Comisia Europeană emite o derogare ce permite sacrificarea temporară a mieilor în locuri special amenajate.
Cum comentează reprezentanţii crescătorilor de animale această decizie a ANSVSA?
„Suntem în discuţii atât cu ANSVSA, cât şi cu Ministerul Agriculturii şi încercăm să convingem autorităţile române să solicite Comisiei Europene acea derogare pe care am primit-o în fiecare an în preajma Sărbătorilor de Paşte, pentru a putea tăia mieii în puncte de sacrificare autorizate temporar şi pentru a-i comercializa direct consumatorului. Şi în alte state europene, acolo unde se invocă tradiţia, cum este şi cazul nostru, sunt permise astfel de practici. În aceste puncte de sacrificare se poate asigura mai uşor trasabilitatea. Animalul pleacă din fermă cu acte în regulă şi cu certificat de sănătate, cu destinaţia SACRIFICARE. Aproape jumătate din crescătorii de ovine din România sacrifică miei de Paşte. Dacă ANSVSA continuă să interzică amenajarea acestor puncte de sacrificare, nu va fi bine deloc. Ce vom face? Vom sta cu mieii la coadă la puţinele abatoare care există în ţara noastră? Pot absorbi abatoarele atâţia miei? Poate există intenţia ca oierii să vândă abatoarelor mielul în viu cu 8-9 lei/kg, după care abatorul să-l vândă mai departe lanţului comercial cu adaosul propriu. Numai prestarea de serviciu costă 25 lei/cap! Cât va plăti consumatorul final?”, se întreabă Ionică Nechifor, secretar general al Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine Romovis.
Redacţia Ferma a solicitat ANSVSA un punct de vedere oficial, cu care vom reveni atunci când îl vom primi.
LAPAR ia atitudine
În acest context, “Liga Asociaţiilor Producătorilor din România, doreşte găsirea unei soluţii în obţinerea autorizaţiilor temporare de sacrificare a ovinelor şi caprinelor cu ocazia Sărbătorilor Pascale”. Liga precizează că în ţară sunt judeţe în care există un singur abator autorizat pentru sacrificarea tuturor speciilor.
“Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, federaţie reprezentativă a producătorilor agricoli, prin prezenta vă aduce la cunoştinţă că în ţară, regulile sanitar-veterinare impuse de Uniunea Europeană lovesc dur în proprietarii de ovine şi caprine, cărora nu li se vor mai acorda autorizaţii temporare pentru sacrificarea mieilor, animalele putând fi sacrificate doar în abatoare autorizate sau înregistrare sanitar-veterinar”, se arată în solicitarea LAPAR.