Adama
Vinasa Rompak

MADR şi APIA taie pe capete subvenţiile la ovine şi caprine

Publicat: 30 aprilie 2012 - 17:32
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mai mult de jumătate din efectivul naţional de oi şi capre născute în 2008 şi 2009 ar putea fi exlus de la plata CNDP în 2012 dacă nu au fost identificate cu două crotalii simple

MADR a hotărât ca, din acest an, prima pe cap de animal să se acorde doar pentru ovinele şi caprinele identificate astfel: cele născute înainte de 1 ianuarie 2010 să poarte două crotalii auriculare simple, iar cele născute începând cu 2010 să aibă obligatoriu o crotalie simplă şi un microcip.

Or, până la 1 ianuarie 2011, ANSVSA şi medicii veterinari au avut responsabilitatea identificării animalelor, crotaliile fiind atribuite şi aplicate după bunul plac al medicilor veterinari. Astfel, deşi ovinele şi caprinele născute în 2008 şi 2009 ar fi trebuit individualizate cu două crotalii simple, iar din 2010 şi cu o crotalie electronică, toate costurile fiind subvenţionate de stat, mai mult de jumătate din animalele  născute în 2008 şi 2009 poartă o singură crotalie, iar mare parte din efectivul din 2010 s-a crotaliat electronic abia în 2011, pe cheltuiala fermierilor.

Toate evidenţele sunt la ANSVSA, deci nu ştim clar care este situaţia naţională. Dar, din datele noastre am constatat că aproape sută la sută din animalele născute în 2008 sunt fără a doua crotalie. În total, pentru 2008 şi 2009, avem cel puţin 3 milioane de capete ovine şi caprine care nu au două crotalii auriculare simple, riscând să fie eliminate de la plata subvenţiei pentru acest an. Şi asta nu din vina noastră. ANSVSA a avut în responsabilitate identificarea”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana” Arad şi vicepreşedinte al Federaţiei ROMOVIS.

nicolae-cioranu_b

Al treilea ordin urmează să apară

Deşi elaborată cu întârziere, legislaţia naţională privind condiţiile de eligibilitate pentru acordarea CNDP la ovine şi caprine pentru anul în curs are deja două Ordine de modificare (nr. 67 din 3 aprilie 2012 şi 70 din 9 aprilie 2012) şi fermierii aşteaptă publicarea celui de-al treilea, care să stabilească exact modalitatea de crotaliere a animalelor eligibile la plată.

În Ordinul 67 s-a respectat propunerea noastră conform realităţii din teren, şi anume: animalele născute până la 31 decembrie 2008 să fie acceptate cu o crotalie, pentru că majoritatea aşa au fost identificate, cele din 2009 să poarte două crotalii, iar începând cu 2010 să fie identificate şi cu o crotalie electronică. Ulterior au revenit cu Ordinul 70 care prevede obligativitatea ca toate animalele solicitate la plată şi născute până la 1 ianuarie 2010 să aibă două crotalii simple. Corect ar fi fost aşa: animalelor care au fost identificate înainte de 1 ianuarie 2010 să li se mai aplice o crotalie, dublura. Altfel, eu înţeleg că legea face referire la crotalierea animalelor care nu sunt identificate la dată intrării în vigoare a Ordonanţei 23/2010!!??”, a precizat reprezentantul Romovis.

Fermă de ovine_b

Legislaţia este lacunară, lăsând să se înţeleagă că e posibil ca toate femelele identificate din 2004 până la 1 ianuarie 2010 să necesite două crotalii simple, chiar dacă până la integrarea în UE (cu excepţia derogării pentru anul 2007) dubla crotaliere nu era obligatorie.

De ce legea se aplică doar din 2012?

Ne întrebăm: dacă dubla crotaliere a fost obligatorie începând cu anul 2008, de ce această condiţie devine obligatorie şi eliminatorie pentru acordarea CNDP abia din 2012? Sau, mai bine zis, de ce nu s-a putut renunţa la această prevedere şi în 2012? Oare fermierii chiar aveau nevoie de o nouă bătaie de cap, pe lângă cea provocată de neconstituţionala declaraţie pe propria răspundere a solicitantului că nu are datorii la stat în momentul depunerii cererii pentru subvenţie în perioada 2008-2010? Sau de ce unii medici veterinari n-au respectat normele europene şi legislaţia naţională privind identificarea animalelor după aderarea României la UE? E o întrebare fără sens într-o ţară în care legea însăşi e o fărădelege.

Cine împarte... parte-şi face!

În lipsa unei reglementări ulterioare favorabile fermierilor, solicitanţii subvenţiilor trebuie să-şi achiziţioneze şi să crotalieze animalele cu dublura crotaliei, evident pe cheltuiala proprie. Cine ar avea de câştigat? Furnizorii de crotalii.

Dar trecând peste cine, ce şi cui face parte şi împarte, ne întrebăm dacă aceşti furnizori de crotalii ar putea comanda şi livra cel puţin trei milioane de crotalii (asta numai pentru efectivele născute în 2008 şi 2009) cu numărul de identificare corespondent crotaliei pereche până la data de 21 mai 2012, data începerii controalelor în fermă. Şi o ultimă întrebare: cine despăgubeşte fermierii sau cine plăteşte «oalele sparte» de o autoritate pusă la adăpost de organizarea sub formă de «stat în stat»?

Vizualizat: 9447 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA a definitivat lista cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine cu drept de viză

APIA a definitivat lista cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine cu drept de viză

APIA a publicat pe site-ul instituţiei lista definitivă cu asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine care pot viza cererile solicitanţilor primei pe cap de animal în 2012.

Cererile pentru CNDP la ovine şi caprine se depun în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012

Cererile pentru CNDP la ovine şi caprine se depun în perioada 9 aprilie - 18 mai 2012

De luni, 9 aprilie 2012, crescătorii de ovine şi caprine pot solicita prima pe cap de animal aferentă acestui an, însă nu înainte ca asociaţiile de profil care vor viza cererile beneficiarilor să depună la sediile APIA documente justificative.

Crescătorii de ovine şi caprine au cerut CNDP pentru peste 2 milioane de animale

Crescătorii de ovine şi caprine au cerut CNDP pentru peste 2 milioane de animale

Crescătorii de ovine şi caprine mai au trei zile pentru a depune cererile de plată pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) pentru anul 2011, termenul limită pentru a solicita acest sprijin fiind 15 iunie, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

CNDP la ovine/caprine: noutăţi în 2011

CNDP la ovine/caprine: noutăţi în 2011

Viza asociaţiei crescătorilor de ovine/caprine pe cererea beneficiarului, eliminarea declaraţiei pe propria răspundere a solicitantului că nu are datorii la bugetul de stat/local, penalizarea declarării la plată a unui efectiv mai mare decât cel existent în fermă cu un procent de 3%.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
timofte maria
|
01. 29, 2013. Tuesday 13:30

domnilor de la minister noi asteptam bani nu vorbe si comentarii neam saturat sa vedem carduri goale animalul nu stie sa astepte sa va hotarati voi .asteptam de mult. deasta plecam dracu din romania asta ca nu sunteti de nimic .cel satul nul crede pe cel flamand .as fi deacord sa schimbam rolurile macar o luna sa te vad eu atunci ce dai tu de mancare la animale cand eu stau si dorm la birou ..pe banii nostri bineanteles ca datorita prostilor care lucra sunteti acolo ....

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii