Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

De-ale lui „Ghiţă Ciobanul”. BERBECII de RASĂ au jucat murdar?!

Publicat: 07 iunie 2017 - 22:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CONTROLUL şi PROVERBUL. Cunoscut sub această denumire şi numai sub această denumire, aşa zisul Ghiţă Ciobanul s-a aflat cu ceva timp în urmă în localitatea Ilva Mică din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde locuieşte unul dintre foştii săi ciobani aflat acum „la oi” în slujba celor care păşunează pe muntele Cucureasa din acest judeţ.

Discuţiile respectivului „Ghiţă Ciobanul” cu oierii din Ilva Mică (numai despre oierit) au fost destul de ample vizând şi problema unui câine ciobănesc originar din Ilva Mică, dar aşa cum era de aşteptat a fost comentată foarte pe larg problema ajutorului de minimis alocat în toamna anului trecut de către Guvernul Cioloş pentru achiziţia de berbeci:
În conformitate cu zicala „Lupul paznic la oi”, Direcţiile Agricole Judeţene au trimis în teren un simulacru de control pentru a depista fraudele în care au fost implicaţi aceiaşi angajaţi ai D.A.J.-urilor respective sau colegii lor, referitor la alocarea ajutorului de minimis pentru achiziţia berbecilor de rasă.
Partea specifică a acelor controale este faptul că trebuia să se ţină cont şi de proverbul : „Corb la corb nu-şi scoate ochii”.

De regulă acele controale se desfăşurau în locuinţa oierului controlat, departe de berbecii care reprezentau obiectul controlului, aşa încât respectivii berbeci puteau fi simple crotalii într-o pungă de plastic.
Să nu creadă cineva că s-a procedat la bonitarea berbecilor cu pricina, în cazul cărora ciobanii neatestaţi ca bonitori au constatat :
- Diferenţe de vârstă între ceea ce scria pe Certificatele de Origine şi vârsta determinată după dantură,
- Berbeci subdezvoltaţi care nu îndeplineau nici o condiţie ca să primească Certificat de Origine de berbec de rasă,
- Berbeci la care extinderea lânii (condiţie eliminatorie în selecţia de rasă la Ţurcană pură T.A.100) nu putea fi notată mai mult de nota 1, ş.a.m.d.

Ascultându-i supărările lui „Ghiţă Ciobanul”, interlocutorii respectivi sunt de părere că nu acele fraude comise cu berbecii achiziţionaţi prin ajutorul de minimis l-au nemulţumit pe oierul vedetă (fiindcă voturile trebuie „cumpărate” din timp), ci consecinţele dezastruoase ale utilizării timp de trei ani de zile (conform angajamentelor semnate) a berbecilor declaraţi în bătaie de joc ca fiind de rasă.
Dacă industria este aşa cum este, pământurile arabile s-au vândut la străini, pădurile s-au defrişat în duşmănie şi multe altele, acum şi oieritul considerat un domeniu „sfânt” de către adevăraţii oieri a ajuns terenul „de joacă” al mai marilor ţării?

Confraţii lui „Ghiţă Ciobanul” (Vasile Turculeţ, preşedinteleAsociaţiei Judeţene a Crescătorilor Montani de Ovine "Dealu Negru" Bistriţa Năsăud)

Vizualizat: 4950 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017 Bilanţul DLG InterMarketing pe final de an

Bancul zilei

Arborele

Arborele
Clienta: - Îmi place căţelul acesta şi aş vrea să-l cumpăr. Dar, spuneţi-mi, are pedigree? Detalii