Federaţia Agrostar protestează faţă de taxele aberante ale procesatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi intermediarilor cu privire la sacrificarea mieilor pentru Paşte, taxe care au făcut ca un kilogram de carne de miel să fie cu aproximativ 50% mai scump decât preţul real în această perioadă.
Potrivit Agrostar, procesatorii şi intermediarii cumpără carnea de miel cu 8-10 lei kilogramul. Taxele de sacrificare impuse crescătorilor de oi de către procesatori (abatoare, puncte de tăiere sau carmangerii) ajung la aproximativ 18 lei, iar, pe lîngă acestea, ANSVSA mai aplică o taxă de 6 lei pe cap de animal. Aceste taxe depăşesc 20% din valoarea cărnii de miel şi umflă artificial preţul la aproximativ 20 lei kg carne de miel pentru consumator.
Crescătorii de ovine au pierderi foarte mari, mulţi abandonând această activitate, susţin reprezentanţii Agrostar.
Drept urmare, Federaţia Agrostar solicită de urgenţă intervenţia Ministerului Agriculturii pentru a elimina taxele aberante care distrug crescătorii de animale şi care fac un kilogram de carne de miel cu aproximativ 50% mai scump decât preţul real în pragul sărbătorilor de Paşte.
ANSVSA respinge acuzaţiile
În replică, ANSVSA respinge toate acuzaţiile aduse de către preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, şi precizează că nu a impus taxe care să determine scumpirea cărnii de miel.
Astfel, referitor la ”informaţiile eronate apărute în mass-media, prin care s-a acreditat ideea că ANSVSA a impus două taxe care vor creşte preţul cărnii de miel cu 70 de procente faţă de cel practicat de producători”, Autoritatea precizează că ”taxele la care face referire preşedintele Federaţiei Agrostar nu au fost impuse de către ANSVSA, deoarece baza legală, potrivit căreia ANSVSA îşi stabileşte tarifele, nu prevede perceperea unor astfel de taxe”.
Mai mult chiar, ”în ceea ce priveşte tarifele percepute în general de ANSVSA, nu numai că acestea au rămas neschimbate faţă de anul trecut, dar Autoritatea a fost instituţia care a propus eliminarea unui număr de 31 de tarife şi taxe, pentru a veni în sprijinul micilor producători şi a altor categorii de operatori economici”, mai precizează Autoritatea Sanitar Veterinară.