La fiecare început de an nou fiecare om îşi face un bilanţ al faptelor şi reuşitelor din anul care s-a încheiat. Pentru oierii români anul 2012 a fost unul bun, dar cu contraste.
Preţul de vânzare la lâna de calitate a crescut uşor (3-4 lei/kg), dar o mare parte din lână este încărcată de scaieţi şi turiţe, făcând-o greu vandabilă. Pieile oilor au aceleaşi inconveniente.
O speranţă se întrevede de la mare depărtare, adică tocmai din partea oamenilor de afaceri chinezi care doresc să importe masiv lână de calitate, sortată pe calităţi, şi piei de ovine crude conservate.
Carne mai ieftină, lactate mai scumpe
Carnea de miel (în viu) s-a vândut în perioada Sărbătorilor Pascale bine (10-12 lei/kg), preţ care s-a păstrat aproape la acelaşi nivel până la începutul verii.
În 2011, preţul mieilor în viu a rămas acelaşi (9,5-10 lei/kg) până în luna decembrie şi mieii au fost la mare căutare.
Anul trecut, începând din vară valoarea mieilor a scăzut uşor (9-9,5 lei/kg), iar în toamnă a scăzut mai accentuat la 8-8,5 lei/kg şi la 7-7,5 lei/kg în luna decembrie.
Preţul la laptele de oaie şi produsele derivate, în contrast cu preţul la carnea de miel, a crescut spectaculos (de la 12-15 lei/kg de telemea în anul 2011 la 20-23 lei/kg în 2012), o majorare de 30-50%, echilibrând într-un fel balanţa oierilor care au muls cel puţin 50% din efectivul de oi.
Subvenţiile au rămas ca în 2010
Mari speranţe şi-au pus oierii şi în creşterea subvenţiei/ovină. Cu toate demersurile făcute de asociaţiile crescătorilor de ovine şi caprine, sprijinul financiar a rămas la 40,8 lei/ovină-caprină, adică la nivelul anilor 2010 şi 2011, dar la un curs leu/euro semnificativ mai scăzut.
Se vehicula ideea că ar fi posibil să se mai acorde 2 euro/animal ca despăgubire pentru efectele secetei din 2012, dar până acum nu a apărut nici un act normativ în acest sens.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – ianuarie 2013.