OBLIGAȚII PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE CARE SOLICITĂ SUBVENȚII! Ordinul 1416/2018 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate aplicabil schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016, publicat în Monitorul Oficial din 23 octombrie 2018, în vigoare din aceeași dată, stabilește obligații pentru crescătorii de animale. Nerespectarea lor înseamnă sancțiuni din subvențiile acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Pentru fermierii care desfășoară activități de producție, prelucrare și punere pe piață a alimentelor și a hranei pentru animale se verifică:
1.a - existența registrului exploatației (intrări și ieșiri de efective, sacrificări, mortalitate, neutralizare cadavre etc.), completat la zi, conform prevederilor legale în vigoare; în cazul exploatațiilor nonprofesionale și al celor comerciale de tip A, acesta poate fi înlocuit de colecția de documente.
1.b - deținerea de către fermier a documentelor privind originea și starea de sănătate a animalelor achiziționate în scopul producției de alimente. În cazul exploatațiilor nonprofesionale și al celor comerciale de tip A care plasează pe piață produse de origine animală, se verifică carnetul de sănătate, completat la zi, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
1.c - completarea zilnică a datelor în Registrul de consultații și tratamente veterinare în fermă;
1.d - deținerea de către fermier a documentelor privind natura și originea produselor furajere folosite în hrana animalelor sau introduse pe piață. În cazul exploatațiilor nonprofesionale și al celor comerciale de tip A nu se aplică;
1.e - deținerea de către fermier a rezultatului analizelor pentru furajele și ingredientele folosite în hrana animalelor sau introduse pe piață. Se verifică buletinele de analiză conform planului de autocontrol numai în cazul exploatațiilor comerciale;
1.f - deținerea de către fermier a evidențelor de către agricultor în privința produselor de protecție a plantelor și biocidele utilizate în realizarea produselor de origine animală sau vegetală. Nu se aplică la gospodăriile individuale;
1.g - deținerea de către fermier a rezultatelor analizelor efectuate pe probe prelevate de la animale sau plante, care sunt importante pentru sănătatea umană. În cazul producătorilor de lapte se verifică buletinele de analiză privind calitatea laptelui în cazul în care laptele este plasat pe piață. În cazul în care hrana pentru animale este plasată pe piață, se verifică dacă agricultorul deține documentele privind înregistrarea/autorizarea ca operator în domeniul hranei pentru animale;
1.h - existența datelor relevante pe eticheta produselor alimentare și a hranei pentru animale achiziționate sau distribuite pe piață.
În cazul produselor alimentare de origine animală obținute în centrele de prelucrare a laptelui integrate în cadrul exploatației se verifică respectarea prevederilor legislației specifice în vigoare;
1.i - deținerea de către fermier a rețetei de utilizare a aditivilor furajeri în hrana animalelor, precum și a aditivilor alimentari în fabricarea produselor alimentare. Nu se aplică în cazul gospodăriilor individuale;
1.j - existența planului fermei, iar circuitele pe care le utilizează în fermă și sistemul de depozitare a produselor să fie corespunzătoare. Se verifică modul în care fermierul aplică proceduri în vederea evitării contaminării încrucișate a produselor obținute, prin nerespectarea fluxurilor stabilite pentru circulația personalului, materiilor prime/produselor finite, materialelor de ambalaj, deșeurilor etc.;
1.k - deținerea de către fermier a informațiilor cu privire la responsabilitățile directe în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale, precum și existența facilităților de acces la astfel de informații/surse de informare.
În cazul agricultorilor cu activitate în domeniul alimentar se verifică:
2.a - respectarea normelor generale privind igiena produselor alimentare la nivelul producției primare și operațiunilor asociate acesteia (transportul, depozitarea și manipularea de animale vii și produse primare la locul de producție, operațiunile de transport pentru livrarea acestora);
2.b - respectarea regulilor de bune practici privind igiena produselor alimentare de origine animală în toate etapele producerii, prelucrării, depozitării și comercializării acestora, astfel: adăposturile pentru animale, spațiile în care se realizează mulsul, sacrificarea, abatorizarea, recoltarea produselor, echipamentele de muls, recoltare; animalele de producție, personalul de deservire, spațiile de depozitare a produselor, mijloacele de transport și distribuție;
2.c - deținerea informațiilor cu privire la bunele practici privind igiena produselor alimentare de origine animală și nonanimală pe care le realizează la nivelul exploatației - deținerea unui exemplar al Ghidului de bune practici privind igiena produselor alimentare de origine animală și nonanimală;
2.d - deținerea informațiilor cu privire la bunele practici privind utilizarea produselor de protecție a plantelor (erbicide, insecticide, fungicide etc.), a biocidelor și a produselor pentru dezinfecție și igienizare la nivelul fermei. Se aplică în cazul produselor obținute în centrele de prelucrare a laptelui integrate în cadrul exploatației.
(SMR 4 - Principii și cerințe generale ale legislației alimentare și proceduri în domeniul siguranței produselor alimentare)
La nivelul exploatațiilor comerciale se verifică:
1.a - existența unui contract valabil încheiat cu un medic veterinar de liberă practică, organizat în condițiile legii, care să asigure supravegherea sanitar- veterinară a animalelor de fermă;
1.b - deținerea și completarea la zi a registrului de consultații și tratamente sanitar-veterinare la nivelul exploatației, urmărindu-se în special utilizarea substanțelor cu efect hormonal, tireostatic și betaagonist la animalele din specia bovine, ovine și caprine;
1.c - respectarea perioadelor de așteptare pentru produsele medicinale veterinare care conțin substanțe cu acțiune tireostatică, estrogenă, androgenă și betaagonistă administrate în scop terapeutic;
În cazul exploatațiilor noncomerciale (gospodării individuale) se verifică înscrierea tratamentelor efectuate cu substanțe cu efect hormonal, tireostatic și betaagoniste în registrul de consultații și tratamente (deținut de către medicul veterinar de liberă practică, care asigură supravegherea sanitar-veterinară a animalelor din gospodăriile populației și care, pentru acțiunile sanitar-veterinare strategice, este împuternicit de către direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor - DSVSA județeană din raza de activitate).
(SMR 5 - Interzicerea utilizării anumitor substanțe cu efect hormonal, tireostatic și betaagoniste în creșterea animalelor)
Pentru fermierii care dețin animale din specia suine se verifică:
1.a - identificarea animalelor conform prevederilor legale în vigoare referitoare la sistemul de identificare și înregistrare a suinelor; se verifică fizic efectivul de animale prezent în exploatație;
1.b - existența registrului exploatației din care să reiasă istoricul fiecărui animal ce s-a regăsit la un moment dat în exploatația respectivă;
1.c - existența corespondenței între datele înscrise în Baza Națională de Date (BND), registrul exploatației și animalele din teren;
1.d - înregistrarea în BND a efectivului de animale deținut la data de 01 ianuarie până la sfârșitul lunii ianuarie a anului în curs;
1.e - predarea, spre distrugere, a crotaliilor recuperate de la animalele moarte sau sacrificate pentru consum propriu;
1.f - existența unor animale ce și-au pierdut crotalia auriculară pentru care proprietarul nu a comandat în termenul legal un duplicat al crotaliei.
(SMR 6 - Identificarea și înregistrarea suinelor)
Pentru fermierii care dețin animale din specia bovine se verifică:
1.a - identificarea animalelor conform prevederilor legale în vigoare referitoare la sistemul de identificare și înregistrare a bovinelor;
1.b - existența registrului exploatației, completat la zi, care să asigure trasabilitatea fiecărui animal ce a făcut obiectul verificării;
1.c - ridicarea în termenul legal, de către proprietarul animalelor, a pașapoartelor bovinelor de la DSVSA județeană;
1.d - existența corespondenței între datele din registrul exploatației, pașapoartele animalelor, datele din BND și situația din fermă;
1.e - existența înscrierii în pașapoartele bovinelor în ceea ce privește schimbarea deținătorilor bovinelor;
1.f - predarea, spre distrugere, a crotaliilor recuperate de la animalele moarte sau sacrificate pentru consum propriu;
1.g - existența animalelor care și-au pierdut o singură crotalie auriculară pentru care proprietarul nu a comandat în termenul legal un duplicat al crotaliei;
1.h - existența animalelor care și-au pierdut ambele crotalii auriculare pentru care proprietarul nu a comandat în termenul legal un duplicat al crotaliilor.
(SMR 7 - Identificarea și înregistrarea bovinelor)
Pentru fermierii care dețin animale din speciile ovine și caprine se verifică:
1.a - identificarea animalelor conform prevederilor legale în vigoare referitoare la sistemul de identificare și înregistrare a animalelor din specia ovine și caprine. Se verifică fizic efectivul de animale prezent în exploatație;
1.b - existența registrului exploatației, completat la zi, care să asigure trasabilitatea fiecărui animal ce a făcut obiectul verificării;
1.c - existența corespondenței între datele din registrul exploatației, datele din BND și situația din fermă;
1.d - predarea, spre distrugere, a crotaliilor recuperate de la animalele moarte sau sacrificate pentru consum propriu;
1.e - existența animalelor care și-au pierdut o singură crotalie auriculară pentru care proprietarul nu a comandat în termenul legal un duplicat al crotaliei;
1.f - existența animalelor care și-au pierdut ambele crotalii auriculare pentru care proprietarul nu a comandat în termenul legal un duplicat al crotaliilor.
(SMR 8 - Identificarea și înregistrarea animalelor din speciile ovină și caprină)
Pentru fermierii care dețin animale rumegătoare se verifică:
1.a - prelevarea probelor în caz de suspiciune privind nerespectarea interdicției totale de furajare, în vederea verificării respectării acesteia;
1.b - respectarea de către fermier a obligației de a anunța orice îmbolnăvire sau moarte prin accesarea informațiilor din registrul de tratamente și consultații existent la medicul veterinar și a celor referitoare la exploatație din SNIIA;
1.c - respectarea obligației de a nu da în consum carnea și alte produse provenite de la animalele în cauză, până când nu se cunoaște rezultatul testelor efectuate pentru depistarea EST, prin verificarea datei de emitere a buletinelor de analiză și a datei de sacrificare din SNIIA;
1.d - respectarea de către fermier a măsurilor stabilite de medicul veterinar, prin verificarea actelor sanitar-veterinare utilizate în caz de suspiciune sau confirmare și a SNIIA în caz de suspiciune sau confirmare a EST;
1.e - respectarea de către fermier a prevederilor privind punerea pe piața internă a bovinelor, ovinelor ori caprinelor aflate în proprietate sau îngrijire, în vederea completării certificatului de sănătate;
1.f - respectarea obligației de a anunța orice sacrificare prin existența buletinelor de analiză pentru animalele pentru care este obligatorie testarea.
(SMR 9 - Prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme de encefalopatii spongiforme transmisibile - EST)