Suntem mari importatori de purcei și ne costă foarte mult. Nu am fost în stare să facem ferme de reproducție deși am avut foarte multe cereri. Sectorul a fost discriminat, spune ministrul Achim Irimescu. De ce nu s-au înființat în România ferme de reproducție? Motivul este banal, dar le-a pus fermierilor bețe-n roate!
Noi nu avem ferme de reproducție în sectorul suine. Când a încercat un fermier mare, Dimitrie Muscă, să acceseze bani europeni pentru o fermă de reproducție a fost refuzat pentru un amănunt aparent fără importanță. Fermierul exploatează aproximativ 10.000 ha la Arad și este unul dintre agricultorii prosperi de la noi.
Domnului Muscă de la Arad care voia să facă o fermă de reproducție i s-au refuzat fonduri pentru că nu era într-o organizație interprofesională. A pierdut 14 puncte și România importă foarte mulți purcei. E o situație cu care un român nu poate fi de acord, a spus ministrul în fața Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților. De ce s-a ajuns aici?
Comitetul de Monitorizare PNDR a adoptat în 2011 o decizie greșită total, în opinia mea. Adică, s-a dat punctaj suplimentar proiectelor care erau în sectoare în care aveau organizații interprofesionale, OIPA. Ori, s-a făcut o discriminare pentru că existau și sectoare neacoperite de OIPA. Nu poți să favorizezi un sector în defavoarea altuia. Proiectele pentru ferme de reproducție a purceilor au fost refuzate din acest motiv. România este mare importatoare de purcei. În prezent, nu mai sunt discriminați crescătorii de suine care nu sunt într-o organizație. Fermierii pot să acceseze din fonduri europene până la 2 milioane de euro, a declarat ministrul agriculturii, pentru Agroinfo.
Mulți dintre fermierii români aduc purcei din Germania cu 50 euro/buc. Fermierii spun că purceii au un status de sănătate mult mai bun decât ce se poate cumpăra de pe piața românească.
Prima serie a fost cu purcei din România și a fost dezastruoasă. Animale nesănătoase care nu și-au atins greutatea de livrare. Așa ne-am învățat ce să evităm și ce-și dorește fermierul român: să cumpere purcei de calitate și sănătoși. Ne-am orientat imediat spre Anglia și Germania. Efectivul nostru matcă de scroafe, hibrid Landrace cu Marele Alb, a fost adus din Anglia, țară cu un status foarte înalt de sănătate a animalelor. Englezii doar exportă, ne-a declarat cu ceva timp în urmă tânărul fermier Alexandru Szekely, care deține o fermă de porci în Șibot, județul Alba.