Adama
Vinasa Rompak

Motivul incredibil pentru care nu se dezvoltă un sector din agricultură! Preferăm importurile masive!

Publicat: 02 martie 2016 - 16:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suntem mari importatori de purcei și ne costă foarte mult. Nu am fost în stare să facem ferme de reproducție deși am avut foarte multe cereri. Sectorul a fost discriminat, spune ministrul Achim Irimescu. De ce nu s-au înființat în România ferme de reproducție? Motivul este banal, dar le-a pus fermierilor bețe-n roate!

Noi nu avem ferme de reproducție în sectorul suine. Când a încercat un fermier mare, Dimitrie Muscă, să acceseze bani europeni pentru o fermă de reproducție a fost refuzat pentru un amănunt aparent fără importanță. Fermierul exploatează aproximativ 10.000 ha la Arad și este unul dintre agricultorii prosperi de la noi.

Domnului Muscă de la Arad care voia să facă o fermă de reproducție i s-au refuzat fonduri pentru că nu era într-o organizație interprofesională. A pierdut 14 puncte și România importă foarte mulți purcei. E o situație cu care un român nu poate fi de acord, a spus ministrul în fața Comisiei de buget, finanțe din Camera Deputaților. De ce s-a ajuns aici? 

Comitetul de Monitorizare PNDR a adoptat în 2011 o decizie greșită total, în opinia mea. Adică, s-a dat punctaj suplimentar proiectelor care erau în sectoare în care aveau organizații interprofesionale, OIPA. Ori, s-a făcut o discriminare pentru că existau și sectoare neacoperite de OIPA. Nu poți să favorizezi un sector în defavoarea altuia. Proiectele pentru ferme de reproducție a purceilor au fost refuzate din acest motiv. România este mare importatoare de purcei. În prezent, nu mai sunt discriminați crescătorii de suine care nu sunt într-o organizație. Fermierii pot să acceseze din fonduri europene până la 2 milioane de euro, a declarat ministrul agriculturii, pentru Agroinfo.

Mulți dintre fermierii români aduc purcei din Germania cu 50 euro/buc. Fermierii spun că purceii au un status de sănătate mult mai bun decât ce se poate cumpăra de pe piața românească.

Prima serie a fost cu purcei din România și a fost dezastruoasă. Animale nesănătoase care nu și-au atins greutatea de livrare. Așa ne-am învățat ce să evităm și ce-și dorește fermierul român: să cumpere purcei de calitate și sănătoși. Ne-am orientat imediat spre Anglia și Germania. Efectivul nostru matcă  de scroafe, hibrid Landrace cu Marele Alb, a fost adus din Anglia, țară cu un status foarte înalt de sănătate a animalelor. Englezii doar exportă, ne-a declarat cu ceva timp în urmă tânărul fermier Alexandru Szekely, care deține o fermă de porci în Șibot, județul Alba.

Vizualizat: 2363 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermier tânăr, licențiat și șef de fermă: Cumpăr purcei din Germania, purceii românești sunt un dezastru!

Fermier tânăr, licențiat și șef de fermă: Cumpăr purcei din Germania, purceii românești sunt un dezastru!

Prima serie de purcei a fost cumpărată din România. Un dezastru, spune Alexandru Szekely, un tânăr inginer zootehnist care conduce o fermă cu 7.000 de capete de porci. Pentru următoarea serie, ca să nu dea faliment, fermierul s-a orientat imediat către Anglia și Germania.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii