SUBVENȚIILE APIA NU SE VOR MAI DA PE CAP DE ANIMAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, că sunt asociații din oierit care vor să crească oi de rasă, care vor să obțină producții foarte bune și urmăresc producția de carne, dar sunt și oieri români doar vânători de subvenții directe. Șeful de la Agricultură a anunțat că nu se va mai da subvenția APIA pe cap de animal.
În acest moment, la Ministerul Agriculturii se lucrează intens la elaborarea Planului Național Strategic, PNS, 2021-2027. Ministrul Adrian Oros a declarat că scrierea și elaborarea PNS, de care vor depinde toate subvențiile și ajutoarele din agricultură, se face cu specialiști din Ministerul Agriculturii, în urma negocierilor cu reprezentanții fermierilor, atât din vegetal, cât și din zootehnie. Cert este că ministrul agriculturii a anunțat deja o schimbare în modul de acordare al subvențiilor APIA. Pentru zootehnie, crescătorii nu vor mai încasa subvenția pe cap de animal.
Prioritatea zero - Programul Naţional Strategic (PNS) pentru perioada 2021-2027, în care avem nişte obiective foarte clare. În primul rând, vom pune accent pe zootehnie şi pe ameliorarea raselor în cadrul tuturor speciilor. Vrem să avem nişte rase clare, bine definite, rase de lapte, rase de carne, rase de lână, astfel încât în aceşti şapte ani, 2021-2027, să avem consolidate producţii care să fie vandabile şi să nu mai spunem că producţiile pe care noi le scoatem nu mai sunt competitive. Îi vom spijini pe cei care vor să facă perfomanţă, care vor să crească valoarea genetică a animalelor. Nu vom mai da bani doar aşa, pe cap de animal.
Am avut întâlniri cu toate asociaţiile din domeniul creşterii porcului, creşterii păsărilor, dar şi cu oierii. Aici, unii (oieri n.r.) vor să meargă pe producţie, pe număr mare de animale, dar sunt şi oieri doar vânători de subvenţii directe. Sunt asociaţii responsabile care încearcă să crească oi de rasă sau nişte metişi care să aibă producţii foarte bune şi urmăresc mai mult producţia de carne, pentru că principalul nostru produs de export este mielul şi oaia în viu, din păcate, şi mai puţin producţia de lapte şi de lână, care aproape că este nevandabilă. Aici va trebui să identificăm, concret, nu doar aşa promisiuni deşarte, cum vom putea valorifica această lână.
Nu avem bani în buget la ora aceasta să facem acele centre de prelucrare sau de spălare. Acestea trebuie făcute tot de către crescători, de către cooperative, iar noi putem să-i ajutăm cu nişte scheme de sprijin. Nu poate statul să se interpună într-un astfel de lanţ de activităţi, a spus ministrul Nechita-Adrian Oros, într-un interviu acordat duminică, 15 decembrie 2019, pentru Agerpres.