CU BERBECII LA VERIFICAT! Din multe ferme de ovine, s-au vândut mai mulți berbeci decât oi mame erau. Scandalul iscat în jurul berbecilor cu certificate de origine suspecte trebuie să se stingă, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Pentru ca discuțiile din oierit în jurul acestui subiect să fie încheiate, un procent de 3% din berbecii înscriși în registrele genealogice, cu certificate de origine, este supus anul acesta genotipării și testelor de filiație. Niciun berbec nu se mai vinde fără să fie genotipat.
Au fost foarte multe suspiciuni și vrem să terminăm cu aceste suspiciuni legate, mai ales, de reproducătorii din specia ovină. Și am zis că la 3% din efectiv, statul, prin ANZ, va face genotiparea. Cu un drum, eliminăm, pentru că așa e normal, de la reproducție toți berbecii care pot transmite sensibilitatea la screpie. Din 2014, screpia evoluează în România, pagubele sunt destul de importante, pagubele cu eradicarea, despăgubirile sunt destul de importante și se cunoaște că cea mai bună modalitate de a scăpa de această boală este de a elimina de la reproducție toți reproducătorii care sunt sensibili. Se cunoaște că există un anumit determism genetic, care conferă o sensibilitate sau, dimpotrivă, o rezistență la această screpie. Și cu un drum, verificăm 3% din reproducătorii care se vând în acest an, să vedem dacă, într-adevăr, ei aparțin acelor registre (genealogice n.r.) pentru că foarte mulți dintre beneficiari, cei care cumpără sau sunt nevoiți, mai corect spus, să cumpere acești reproducători pentru a beneficia de SCZ (sprijin cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal n.r.) ne spun că nu au încredere că acești reproducători aparțin acelor registre, pentru că, din multe ferme, s-au vândut mai mulți berbeci decât oi mamă erau.
Și atunci, noi, statul, ca să terminăm cu discuțiile acestea care sunt de vreo trei ani, de când a fost legată de acordarea SCZ-ului cumpărarea unor berbeci aparținând registrelor, au început discuțiile, iar, în ultima perioadă, discuțiile au fost tot mai aprinse și ca să terminăm, pentru că eu sunt convins că majoritatea fermierilor care sunt în registre lucrează corect, dar ca să terminăm cu această discuție care nu ne face bine, vrem să verificăm și am spus, prin acest ordin, statuăm acest lucru și, probabil, că pe unii îi deranjează, dar sunt convins că pe crescătorii corecți nu-i deranjează ca 3% din reproducători să fie testați dacă aparțin, într-adevăr, acelui registru. Asta este discuția, a declarat ministrul agriculturii, Adrian Oros, luni seara la Agro TV.
Anunțul obligativității genotipării berbecilor pentru reproducție a stârnit o vie agitație în sectorul creșterii ovinelor. Imediat după anunțarea acestui ordin, elaborat de Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), mai mulți președinți de asociații și oieri au mers la Ministerul Agriculturii să ceară explicații, ei au motivat că decizia genotipării i-a luat prin surprindere, că nu li s-a explicat cum se va face această genotipare și cine va suporta costurile. În ciuda neliniștilor create, multe dintre asociațiile oierilor declară acum că nu se opun genotipării și că, de fapt, au cerut de mult timp efectuarea acestor teste la ovine care să arate rezistența la scrapie, boală mortală și fără leac pentru ovine.
Berbecii de rasă, înscriși în registrele genealogice, cu certificate de origine au început să fie căutați în momentul în care s-a știut că deținerea unui astfel de berbec le aduce crescătorilor de ovine subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, sprijinul cuplat. La nivelul anului 2019, valoarea acestei subvenții a fost de 17,71 euro/cap de ovină. Condiția obligatorie pentru încasarea banilor este un berbec de rasă sau cu certificat de origine la 35 de femele ovine, înscrise sau neînscrise în registrele genealogice. Subvenția se acordă până la maxim 500 de capete de ovine.