FERMIERII VÂND ÎN PIERDERE. Subvențiile acordate până acum fermierilor din sectorul de creștere a suinelor nu au făcut decât să cârpească datoriile pe care aceștia le-au acumulat în perioada în care erau amenințați cu falimentul. Sunt destui fermieri care vând în pierdere în condițiile în care prețul unui kilogram de carne de porc este 5 lei, iar costurile producerii acestui kilogram sunt între 4 lei și 6 lei, spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor și Producătorilor de Porci din România (ACPCR). Ministrul Achim Irimescu a anunțat că pregătește un ajutor de minimis!
Preţul cărnii de porc a crescut în ultimele luni, dar situaţia pentru producătorii români de carne de porc este încă dificilă. Dacă în luna martie se vorbea de un preţ al cărnii de porc de 3,5 lei/kg în viu, acum preţul a urcat la 5,8 lei/kg.
Ceea ce se întâmplă cu preţul este în ton cu situaţia europeană. Nu mai pierdem bani, dar să nu uităm că fermierii acoperă găurile de 15 luni. Ca atare, orice vine acum ne refinanţează pierderile din trecut. Acum ne lingem rănile şi acoperim găurile, a declarat Ioan Ladoşi.
Chiar dacă preţul a crescut, există încă fermieri care vând în pierdere. Costul producerii unui kg de carne de porc este între 4,5 la 6 lei. Sunt încă fermieri care vând în pierdere şi astăzi, adaugă Ladoşi.
Anul acesta, producătorii români din sectorul de suine au primit un sprijin european de 30 euro cenţi/porc.
La ora actuală există o altă iniţiativă similară, o susţinem, dar aşteptările noastre nu sunt foarte mari pentru că în componentele de sprijin există 2 elemente: unul pe care ţi-l pune la dispoziţie UE şi îţi dă suma totală care apoi trebuie împărţită local. De la UE primeşti acceptul să dublezi suma pusă la dispoziţie cu fonduri propri, dar oare noi avem aceşti banii? a spus Ioan Ladoşi.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat marți, la Parlament, despre ce ajutor este vorba.
Să nu uităm că România e net importator, adică mai puțin exportă decât importă la carnea de porc, iar criza gravă din sectorul european al cărnii de porc de peste un an de zile a condus la falimentul foarte multor mici producători din România. În perioada următoare avem în plan să mai aplicăm o schemă de minimis, pentru a mai salva ce se mai poate salva din sectorul mic și mediu producător din România, a declarat Irimescu.
Anul trecut au fost livrate către abatoare 4 milioane de porci vii din fermele comerciale. În gospodăriile populaţiei ar mai exista aproximativ 8 milioane de capete de suine.