DECIZIE CU 0 LEI DE PLATĂ! Fermierii s-au trezit cu decizii de plată de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu 0 lei de încasat sau cu suma, pe care așteptau să o încaseze din plăți compensatorii, înjumătățită!
Crescătorii de porci din România traversează o perioadă extrem de grea. Pe lângă amenințarea infestării fermelor cu pestă porcină africană, au mai primit o lovitură grea. Plățile compensatorii pentru măsura 215 plăți pentru bunăstarea animalelor au fost tăiate la jumătate, iar pentru unii, anulate. Concret, fermierii au primit deja 75% din ajutorul pentru bunăstare aferent lui 2016 și mai aveau de încasat 25% din sumele cuvenite. Așteptau ca acest rest de plată să fie virat de APIA în conturile lor în această săptămână. Nici pomeneală de așa ceva!
Comisia Europeană a modificat, între timp, regulamentul care privește aceste plățile compensatorii pentru că România a semnalat o problemă legată de aplicarea sancțiunilor pentru supradeclarare. Mulți dintre crescătorii de porci nu știu la acest moment dacă vor mai primi ceva din restul de plată de 25% sau dacă vor fi nevoiți să returneze la APIA o parte din banii deja încasați.
În iunie, Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS) a solicitat la APIA să-i comunice o dată când vor fi efectuate aceste plăți restante. Răspunsul, semnat de directorul general APIA, Adrian Pintea, a fost scurt. Plata diferenței este condiționată de modificările legislative din Regulamentul (UE) 640/2014 în ceea ce privește sistemul de sancțiuni.
În iulie, aceeași asociație a fermierilor a primit un răspuns și de la Ministerul Agriculturii în care este inserată modificarea operată în regulamentele europene. Deși noile condiții, în care fermierilor li se cer noi documente justificative pentru animalele solicitate la plată, ar trebui să aibă efect asupra cererilor de plată depuse de la 1 ianuarie 2018, prevederile care privesc speciile cu ciclu scurt de producție se aplică și cererilor de plată depuse de la 1 ianuarie 2016.
"La articolul 21 (Regulamentul (UE) 809/2014) se introduce următorul alineat 4a:
În cazul speciilor cu ciclu de producție scurt care beneficiază de sprijin, statele membre pot, în absența unei baze de date electronice, să instituie proceduri prin care se utilizează datele existente în certificatele de sacrificare sau în alte documente justificative în scopul cererii de plată pentru animale. Datele respective oferă nivelul de garanție și de punere în aplicare necesar pentru gestionarea corespunzătoare, la nivelul fiecărui animal, a măsurii de sprijin în cauză.
Procedurile pot consta într-un sistem care să-i permită beneficiarului să solicite sprijin pentru toate animalele care, la o dată sau în timpul unei perioade care urmează a fi stabilită de statul membru, sunt eligibile pentru sprijin pe baza datelor existente în certificatele de sacrificare sau în alte documente justificative. În acest caz, statele membre iau măsurile necesare pentru a garanta că, în confromitate cu dispozițiile aplicabile măsurii de sprijin în cauză, data sau perioada este clar stabilită și adusă la cunoștința beneficiarului."
În această săptămână urma să se autorizeze la plată restanța aferentă măsurii 215 în cuantum de 25%. Surpriză, însă! Fermierii au descoperit, fără să-i informeze cineva, că deciziile de plată sunt pe 0 sau înjumătățite. Pentru fermierii mici sau mijlocii, ferma reprezintă o afacere de familie și reușesc să o susțină cu mari sacrificii.
Aceste plăți sunt pentru producții realizate în 2016. Fermierii au respectat angajamentele, iar Ministerul aplică reduceri fără să informeze.
În condițiile în care am muncit în 2016 și încasăm plăți reduse solicităm ca salariile bugetarilor și ale demnitarilor să fie plătite dupa un an și chiar reduse fără a fi informați. Cred că este echitabil, este nemulțumită Larisa Ene, președintele AFISS.