Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Legi simple, clare şi drepte sau când va lua o pauză nesimţirea?!

Publicat: 19 aprilie 2017 - 09:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De Sfintele Paşti, mieii încep a plânge cu lacrimi de sânge. E săptămâna patimilor şi pentru bietele animale. În fiecare casă de bun creştin, bucatele din carne de miel sunt la mare cinste. Dar când vine vorba de preţ, e mare durere. Sacrificiu şi durere!

La raft de supermarket găseşti kilogramul de carne şi la 25 lei. Iar în viu, de la fermă, pleacă la export cu 7-8 sau 9 lei/kg. An de an, crescătorii de animale sunt tot mai nemulţumiţi. Pentru ei, producerea unui kilogram de carne de miel ajunge să coste peste 10 lei. Şi sunt nevoiţi să vândă sub preţul de cost, în pierdere adică. Ceea ce este şi ilegal, cel puţin din punct de vedere al Fiscului! Există o lege în vigoare potrivit căreia producătorul agricol nu are voie să vândă sub preţul de producţie!
De ce este preţul atât de mic la majoritatea produselor agroalimentare ce pleacă din ferme? Pentru că piaţa este liberă iar preţul se formează în urma interferenţei cererii cu oferta. Sună frumos, nu? Oare aşa este în piaţă? Unii agricultori susţin - şi pe bună dreptate - că sunt intermediari care vin cu un pumn de dolari şi impun preţul. Aşa se întâmplă şi la exportul de carne de miel. Sunt firme abonate să primească licenţe de export de la Ministerul Agriculturii, „cu dedicaţie”. Nu este corect! Unde sunt asociaţiile de profil?

Dacă privim ce se întâmplă în statele europene vom vedea că acolo sunt structuri asociative destul de puternice. Ele se ocupă exclusiv cu desfacerea. Producătorul duce obiectul muncii - mielul, spre exemplu - la asociaţie şi aceasta îl vinde la preţul stabilit prin negociere! La noi de ce nu s-ar putea proceda întocmai? Pentru că nu suntem uniţi! De ce nu ar exista o voinţă unitară de asociere? Pentru că politicul a dezbinat potrivit principiului Divide et impera. Oare de ce nu sunt uniţi oierii cu adevărat? De ce trebuie să existe o sumedenie de asociaţii, de federaţii, unele cu rol pur decorativ?!
Cu mulţi fermieri am discutat; ei susţin că totul pleacă de la lege. Aparatul legislativ s-a gripat! Colecţia de legi postdecembriste este caducă, stufoasă, lacunară, nearmonizată cu directivele şi regulamentele europene. Legi clare, simple şi drepte, de asta avem nevoie! De politici agricole aplicate, de instituţii puternice care să-şi îndeplinească rolul, de mecanisme de control şi reglaj bine puse la punct. La noi pare că s-au înţepenit în ticăloşie, cinism, abuz şi nepăsare, iar din când în când - şi de cele mai multe ori - mai trebuie... "unse".

Se tooot vorbeşte despre necesitatea asocierii fermierilor, iar pe de altă parte la nivel guvernamental nu se încurajează şi nici nu se sprijină asocierea. De pildă, legea cooperativelor, publicată în Monitorul Oficial de aproape un an, deci aflată în vigoare, nu poate fi aplicată. Este născută moartă, ca atâtea acte normative. De ce? Pentru că nu s-au elaborat normele metodologice! Care să fie... chichirezul? Probabil că nu convine unora din ocârmuire. Cum nu le convine nici de legea camerelor agricole sau cea a fondului mutual.

Văzut-am, zilele trecute, cum organele represive ale statului şi-au încordat puterile şi au repurtat o serioasă victorie în lupta crâncenă şi acerbă pe linia combaterii marii evaziuni fiscale. Numai într-una din pieţele bucureştene au confiscat aproape 5 kg de urzici de contrabandă! Motivul a fost că reţeaua grupului organizat de evazionişti, toţi bătând spre aproape 80 de ani, nu avea certificat de producător. De bună seamă, urzicile se cultivă în spaţii protejate, special amenajate şi cu tehnologii intensive şi… subversive pentru statul şi ordinea de… drepţi!
Suntem ţara unde codul de bune practici este spânzurat în cârligul de măcelărie! Oare când va lua o pauză nesimţirea?!

Vizualizat: 2821 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO PENTRU UN ABATOR!

04 iulie 2020 - 14:05

ANUNȚ MINISTRUL AGRICULTURII. În această lună va fi lansată o măsură de finanțare pentru zona montană, construirea de abatoare. Măsura beneficiază de un buget de 12 milioane de euro, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, ministrul agriculturii, Adrian Oros. Suma pe care o poate obține un fermier sau o cooperativă este de maxim 300.000 de euro pentru un proiect.

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

PRODUSELE DE LA FERMIERII LOCALI, CUMPĂRATE DE PRIMĂRII!

04 iulie 2020 - 13:14

NU MAI VREM LAPTE DIN UNGARIA ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA. Sprijinul financiar acordat fermierilor prin intermediul Programului european lapte, fructe, legume în școli nu ajunge la fermieri. Licitațiile sunt câștigate de firme care aduc, de exemplu, lapte din Ungaria ca să-l livreze școlilor din România. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat vineri, 3 iulie 2020, că se va schimba legea astfel încât primăriile să cumpere laptele, fructele, legumele, care trebuie livrate în școli, de la fermele locale.

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

MINISTRUL OROS: AJUTORUL DE CRIZĂ PLĂTIT FERMIERILOR PÂNĂ LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE!

04 iulie 2020 - 12:16

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, în acest moment, sunt elaborate acte pentru scheme de sprijin acordate fermierilor și crescătorilor de animale. Ajutorul de criză va fi achitat către fermieri și crescători până la sfârșitul lunii octombrie 2020, a anunțat șeful de la Agricultură.

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

AMENZI pentru CEI CARE TRANSPORTĂ ANIMALE VII!

04 iulie 2020 - 11:45

LEGE ADOPTATĂ! Legea privind protecția animalelor destinate exportului în țări terțe, adoptată de Parlamentul României, în urmă cu circa o săptămână, stabilește amenzi pentru cei care transportă animale vii și nu respectă regulile impuse de lege. AGROINFO vă pune la dispoziție lista amenzilor.

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

AFIR: SPRIJIN DE 100.000 EURO PE AN!

03 iulie 2020 - 08:11

OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță deschiderea în perioada 30 iunie – 30 septembrie 2020 a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare din 2020 pentru submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sprijinul acordat este de 100.000 de euro/an.

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

APIA: START PLATĂ AJUTOR DE STAT pentru CREȘTEREA ANIMALELOR!

03 iulie 2020 - 07:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că începând din 02 iulie 2020 efectuează plățile aferente ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor, pentru cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna aprilie a anului 2020.

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

MINISTRUL OROS: O SĂ EXPORTĂM CARCASE și CARNE, NU ANIMALE VII!

02 iulie 2020 - 17:19

LEGEA BUNĂSTĂRII ANIMALELOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi că a solicitat o modificare la Legea bunăstării animalelor pe timpul transportului, adoptată de Parlament. Concret, în lege trebuie să apară că nu este permis transportul animalelor pe timpul caniculei, la o temperatură mai mare de 30 de grade. Șeful MADR a adăugat că a negociat cu țările arabe exportul de carcase și carne, nu de animale vii.

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

URGENT MODIFICATĂ LEGEA CARE LE DĂ DREPT PRIMARILOR SĂ-I EXECUTE PE FERMIERI PRIN ÎNCHIDEREA FERMELOR!

02 iulie 2020 - 16:49

LEGEA CARE LOVEȘTE ÎN CRESCĂTORII DE ANIMALE! Legea mirosurilor, adoptată de Parlament, va da ocazia multor primari, care nu au cerut avize de mediu când au dat autorizații de construcții, să-i execute pe fermieri și să le închidă fermele. Ceea ce nu este corect, de aceea am cerut ca legea să fie întoarsă, a declarat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. El a adăugat că zona fermelor a fost invadată de construcții pentru care nu s-a cerut aviz de mediu.

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

SPRIJIN pentru INSTALAREA TINERILOR FERMIERI LANSATĂ PE 15 IULIE!

02 iulie 2020 - 16:09

AJUTOR TINERI FERMIERI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va fi lansată pe data de 15 iulie 2020 și va fi deschisă până-n data de 15 octombrie 2020.

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

SUME PE HECTAR AJUTOR de SECETĂ DE LA 1.002 LEI/HA pentru RAPIȚĂ la 805 LEI/HA pentru TRITICALE!

02 iulie 2020 - 15:16

SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în urmă cu puțin timp, în cadrul conferinței de presă, în desfășurare la Ministerul Agriculturii, sumele pe hectar pentru despăgubirea fermierilor care au avut de suferit de pe urma secetei extreme.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii