Pentru crescătorii de oi, prima zi de iarnă înseamnă grija intrării oilor în stabulaţie, în zonele montane, şi pregătirea pentru stabulaţie, în zonele depresionare şi de câmpie. Anul acesta, luna decembrie a venit şi cu o interdicţie pentru oieri privind păşunatul animalelor domestice în lunile de iarnă - primăvară.
În data de 16 iunie 2015, Parlamentul României a adoptat Legea 149 (publicată în M.O. în 24 iunie 2015) privind modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 406/2006. Această lege este menită să asigure condiţii de viaţă optime faunei cinegetice existente în cadrul fondului cinegetic respectiv, indiferent de anotimp.
Până aici toate bune. Dar această lege loveşte din plin în crescătorii de oi prin câteva articole. Actul normativ prevede numai obligaţii şi restricţii şi nici un fel de avantaje pentru crescătorii de animale, după cum reiese din următorul paragraf al legii: "Proprietarii şi deţinătorii de terenuri cu orice titlu, precum şi executanţii de lucrări de orice natură pe terenurile din fondurile cinegetice sunt obligaţi să ia măsurile prevăzute de lege pentru protecţia faunei cinegetice şi a mediului său de viaţă şi răspund pentru pagubele pe care le produc acestora prin acţiuni ilicite săvârşite cu intenţie sau din culpă". (...)
Restricţii drastice!
Cele mai numeroase nemulţumiri şi controverse le provoacă unele măsuri din articolul 23, aliniatul 1, care prevede că: „în scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, SE INTERZIC:
- lăsarea animalelor domestice libere sau păşunatul cu acestea în fondul forestier;
- păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie;
- tulburarea liniştii faunei cinegetice în perioada de înmulţire şi de creştere a puilor;
- înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic;
- permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”.
Da, stimaţi oieri, de la Moş Nicolae şi până anul viitor va trebui, conform Legii 149, să ţineţi oile numai în stabulaţie, indiferent de condiţiile climatice.
Să nu îndrăzniţi, zice legiuitorul, să scoateţi oile la plimbare în această perioadă, căci veţi fi uşuraţi urgent de 500 până la 1500 lei noi (articolul 48 1-b), chiar dacă aveţi păşunea în proprietate privată.
Citeşte detalii despre Legea vânătorii şi ce alte sancţiuni îi pândesc pe crescătorii de ovine care nu respectă prevederile legii în revista Ferma, ediţia 15 – 31 decembrie 2015!