Adama
Vinasa Rompak

Legea ETICHETĂRII LAPTELUI. Nici NU A INTRAT ÎN VIGOARE că deja APAR MODIFICĂRI!

Publicat: 02 august 2016 - 15:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

IMPORTANT! De mâine, 3 august 2016, intră în vigoare Legea nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate. 

De mâine, deci. Între timp, la Senat s-a înregistrat deja o primă propunere de modificare a acesteia. Ce era de clarificat/modificat?

Inițiatorii acesteia, şase deputaţi printre care se numără şi Nini Săpunaru, susţin că mai multe asociaţii şi organizaţii din domeniul agricol au sesizat dificultăți în implementarea anumitor prevederi ale Legii nr.88/2016.

Iată ce modificări sunt vizate!
O modificare apare în cadrul art. 3 unde la lit. f) se va elimina sintagma „și locul de proveniență”. Explicația prezentată de inițiatori în expunerea de motive, ar fi faptul că un centru de colectare lapte poate avea între 50-1500 de mici producători, neputându-se trece pe etichetă sute sau mii dintre aceștia.

Litera g) a aceluiași articol va fi modificată, în sensul că se înlocuiește sintagma „și” cu „sau” pentru a intra in legalitate toți producătorii. Pe câmpul vizual va trebui să fie inscripționat obligatoriu denumirea ambalatorului sau marca de identificare.

Se va elimina sintagma „pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat” din cadrul art. 3 lit. k), deoarece sintagma „tratament termic” întrucât cuprinde aceste variante eliminate.

La art. 4 se înlocuieşte sintagma “proteine lactice” cu “proteine” şi se adaugă sintagma “şi altele”.

Lapte praf sau lapte praf reconstituit?!
La art. 5 se vor modifica ambele litere. În cadrul literei a) dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea "Produs natural" va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă laptele crud provenit de la vaci, bivoliţe, oi şi capre, fără a avea în compoziţie înlocuitori de lapte sau lapte praf reconstituit, înlocuindu-se astfel sintagma simplă „lapte praf”.

Pentru a cuprinde toate entitățile, în cadrul art. 5 lit. b) se înlocuiește sintagma „fermele” cu sintagma „producători și procesatori”

Ministerul Agriculturii dă bani pentru promovare DACĂ ARE!
O ultimă modificare se regăsește în art. 11, unde se completează cu sintagma în „funcție de bugetele alocate”.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, precum și organizațiile și asociațiile din domeniu vor iniția și finanța campanii de promovare și creștere a consumului de lapte proaspăt pentru consum și produse lactate romînești, în funcție de bugetele alocate.

Vizualizat: 2672 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

FERMELE ROMÂNEȘTI dau FALIMENT și COPIILOR noștri li se dă la școală LAPTE din Polonia și Ungaria!

FERMELE ROMÂNEȘTI dau FALIMENT și COPIILOR noștri li se dă la școală LAPTE din Polonia și Ungaria!

SĂ MÂNCĂM DE LA ȚĂRANII NOȘTRI. Fermierii noștri sunt disperați pentru că nu au unde să vândă laptele, unde să-l distribuie și sunt nevoiți să-l arunce de multe ori. Într-o criză cruntă a laptelui, noi suntem atât de samariteni încât ne ajutăm vecinii unguri și polonezi să prospere. Ministerul Agriculturii ar avea banii și pârghiile pentru un plan național: produse românești în școli, susține Avram Fițiu, profesor la USAMV Cluj Napoca.

MINISTRUL AGRICULTURII, declaraţie ŞOC: PROCESATORII de LAPTE din România deţin un MONOPOL!

MINISTRUL AGRICULTURII, declaraţie ŞOC: PROCESATORII de LAPTE din România deţin un MONOPOL!

„În România, cei care procesează laptele au ajuns practic să deţină un monopol. Să vedem ce soluţii găsim anti-monopol, pentru că este o situaţie care afectează extrem de grav producătorii noştri”, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la o întâlnire cu fermierii din Suceava, pe 13 iulie 2016. Ce sprijin le promite Achim Irimescu fermierilor care produc lapte?

PIAŢA LAPTELUI: Cea mai MARE afacere ROMÂNEASCĂ va fi VÂNDUTĂ francezilor!

PIAŢA LAPTELUI: Cea mai MARE afacere ROMÂNEASCĂ va fi VÂNDUTĂ francezilor!

Consiliul Concurenţei anunță că a autorizat preluarea Albalact de către grupul francez Lactalis, care mai deține în țara noastră și brandul LaDorna.

Degeaba producem, dacă nu sprijinim CONSUMUL! Cât LAPTE şi cata CARNE mănâncă românii?

Degeaba producem, dacă nu sprijinim CONSUMUL! Cât LAPTE şi cata CARNE mănâncă românii?

În 2015, un român a consumat lunar, în medie, 3,39 kilograme de carne şi 5,76 litri de lapte, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii