Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

AJUTOR DE STAT ACORDAT FERMIERILOR ROMÂNI, BLOCAT DE COMISIA EUROPEANĂ!

Publicat: 02 octombrie 2018 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AJUTORUL DE STAT, BLOCAT PÂNĂ LA SCHIMBAREA LEGII! Ministerul Agriculturii este obligat să modifice două legi de acordare a unor ajutoare de stat pentru crescătorii de porci și pentru crescătorii de păsări, după ce Comisia Europeană a transmis o scrisoare României. Cele două legi vor fi modificate prin ordonanțe de urgență.

AGROINFO v-a spus deja AICI: DECIZIE DE URGENȚĂ pentru un AJUTOR DE STAT ACORDAT CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! despre modificarea criteriilor pentru acordarea ajutorului de stat crescătorilor de porci.

Ministerul Agriculturii modifică, printr-un proiect de ordonanță de urgență, și Legea nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol. Schimbarea condițiilor pentru acordarea acestui ajutor se face în urma primirii unei scrisori cu o serie de observații făcute de Comisia Europeană.

Nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgenţă poate avea consecinţe nefavorabile în rândul crescătorilor de păsări care nu pot accesa schema pentru realizarea investițiilor, având în vedere că Legea nr.227/2018 nu poate produce efecte până la obținerea Deciziei Comisiei Europene, respectiv până la adoptarea prezentei ordonanțe.

Întrucât toate aceste aspecte vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare, care afectează interesele economice din sectorul de creștere a păsărilor, pe termen scurt şi mediu, a căror reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de ordonanță de urgență.

Prin proiectul de ordonanță de urgență, se introduc în lege observațiile Comisiei Europene, în sensul definirii clare a
beneficiarilor care trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la punctele 95-97 din Orientările UE, a documentelor ce trebuie depuse suplimentar de aceștia, respectiv o expertiză contabilă, care să conțină referiri cel puțin la următorii indicatori: rata rentabilității financiare, rata profitului net, productivitatea muncii, rata solvabilității generale și costurile nete suplimentare generate de realizarea investiției pentru care se solicită ajutor.

Cheltuielile eligibile necesare realizării investiţiilor realizate în baza Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie sau de creştere în sectorul avicol sunt:

a) construcţia staţiilor de incubaţie, fermelor de reproducţie sau de creştere noi;
b) achiziţionarea sau achiziţionarea prin leasing de utilaje şi echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare şi adăpare, microclimat, depozitarea, evacuarea şi tratarea dejecţiilor;
c) costuri cu serviciile, respectiv elaborarea de studii de orice natură necesare realizării investiției, proiecte de construcţie, servicii de arhitectură, organizare de șantier, asigurarea utilităților, consultanţă și autorizații.

Taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor nu reprezintă cheltuială eligibilă.

Nivelul ajutorului de stat pentru cheltuielile eligibile este de maxim 60% pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finanţare în cadrul Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol și pentru investiţii colective realizate de crescătorii de păsări.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale realizează și pune la dispoziția direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București o aplicație informatică integrată, care are rolul de a asigura activitatea de înregistrare și eligibilitate a proiectelor, precum și de monitorizare a implementării acestora.

Costurile necesare pentru realizarea aplicației informatice se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Începând cu data intrării în vigoare a legii, beneficiarii depun cererea de înscriere în Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol la direcţia pentru agricultură judeţeană sau a municipiului Bucureşti, după
caz, pe a cărei rază teritorială se înfiinţează/află fermele de creştere, respectiv capacităţile de reproducţie ori staţiile de incubaţie, însoţită de următoarele documente:

a) împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, precum şi copie a BI/CI al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
c) copie de pe actul constitutiv;
d) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
e) pentru terenurile pe care se realizează investiţia, documente care atestă dreptul de proprietate, administrare, uz, uzufruct, superficie, servitute sau altele, dobândit prin act autentic notarial, certificate de moştenitor, act administrativ de restituire, hotărâre judecătorească, lege;
f) plan cadastral;
g) pentru exploataţiile în conservare, documentul contabil de intrare în conservare sau factura de cumpărare a activului din care să rezulte că achiziţia s-a realizat înainte cu 3 luni de la data intrării în vigoare a prevederilor legii.

Lista beneficiarilor ajutorului se publică pe site-ul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, se
actualizează corespunzător şi se transmite Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după fiecare reactualizare, pentru publicare pe site-ul oficial al instituţiei, www.madr.ro, informații accesibile publicului, unde va fi disponibilă 10 ani, fără restricții.

Schema de ajutor de stat instituită de Legea 195/2018 se aplică după primirea Deciziei de aprobare a schemei emisă de către Comisia Europeană.

PROIECT ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol


Vizualizat: 4041 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii