JUDEȚELE UNDE MERG SUBVENȚIILE MARI DIN ZOOTEHNIE. O parte mare din banii alocați pentru schemele de plată pentru zootehnie din campania 2015 merg către aceste județe. Cel mai mare număr de fermieri care încasează subvenția uriașă, 1.222 de euro/cap de bovină se află în aceste județ.
Potrivit documentelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Suceava este de departe județul din România cu cei mai mulți crescători de bovine de carne. Are 11.827 de fermieri eligibili pentru plata ajutorului național tranzitoriu pentru vite de carne, ANT 8. Cei 11.827 de fermieri încasează un ajutor național tranzitoriu de 97,40 de euro/cap de animal.
Pe zootehnie avem 13.473 de solicitări unice. Ce scheme de plată a solicitat fiecare fermier e greu de spus sau ce combinații sunt în cererile unice de plată. Nu avem o situație pe număr de animale, avem doar numărul fermierilor care au accesat aceste scheme de plată. Dar sunt cel puțin trei capete de animale pe exploatație agricolă și dacă doar aceste trei capete le înmulțim cu 11.827 de fermieri dă o sumă, declară Iacob Vasile Caciur, director executiv APIA Suceava, pentru AGROINFO.
Așadar, pentru a beneficia de acești bani, fermierul român trebuie să dețină cel puțin 3 vite, sub acest număr nu se califică pentru subvenție. Într-o situație ipotetică, presupunem că fermierii care au cerut acest ajutor au fiecare câte 3 capete de vite, așa cum a spus șeful APIA. Numărul minim al animalelor eligibile la plată ar fi: 11.827 fermieri x 3 vite = 35.841 de animale.
Numărul minim de animale solicitat la plată îl înmulțim cu cuantumul subvenției: 35.841 de animale x 97,40 euro/cap de animal = 3.455.849,4 euro. Este suma minimă care a ajuns în acest județ pentru campania agricolă 2015. Ajutorul național tranzitoriu este singura schemă de plată din agricultură care este plătită de la bugetul de stat.
Potrivit APIA, până la data de 23 august 2016, 10.498 de fermieri din Suceava și-au încasat deja această subvenție.
Dintre schemele de plată acoperite din fonduri europene, deci subvenții europene, schema de plată cu o valoare uriașă este sprijinul cuplat pentru taurine, altfel spus și pe înțelesul tuturor, o subvenție tot pentru bovinele crescute pentru carne. Valoarea exactă a sprijinului cuplat este 1.221,92 de euro/cap de animal. Suma este comunicată de APIA.
În Suceava sunt 25 de fermieri eligibili pentru a primi această subvenție. Deși este județul cu cei mai mulți crescători de vite de carne, nu se află pe primul loc la încasarea celei mai mari subvenții din zootehnie. A fost întrecut de județul Harghita unde 31 de fermieri sunt eligibili să încaseze 1.221,92 euro/vită de carne/an.
Condiție obligatorie pentru sprijinul cuplat la taurine este ca fermierul să dețină cel puțin 10 capete de animale eligibile la plată. APIA plătește acești bani doar pentru maxim 250 de capete de vite dintr-o exploatație agricolă.
Presupunem că acești fermieri au doar minimul de capete de animale eligibile, adică 10, și suma minimă care li se împarte din această subvenție este 378.795,2 euro. Această sumă se împarte doar între 31 de fermieri. Așa cum am mai spus, sunt calcule ipotetice. Cu certitudine, unii dintre acești fermieri iau mai mult, alții mai puțini, dar niciunul dintre ei nu încasează sau nu a încasat sub suma de 12.219 euro, suma totală pentru 10 capete de taurine.
Noi ne-am bătut întotdeauna cu Harghita la vite de carne și la cultura de cartof, la tipul acesta de agricultură. Am avut și noi un singur fermier autorizat și plătit pentru sprijinul cuplat la cartoful de sămânță unde valoarea subvenției este foarte mare, 23.745 de euro/ha. Fermierul nostru a încasat pentru cultura de cartof subvenții de aproximativ 70.000 de euro, adaugă șeful APIA Suceava, pentru AGROINFO.
La polul opus, cu cei mai puțini fermieri care cresc vite de carne se situează județul Ilfov. Potrivit situației pusă la dispoziția noastră de APIA, doar 237 de fermieri din Ilfov au solicitat ajutorul național tranzitoriu pentru bovine de carne.