Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

În ZOOTEHNIE, SACRIFICAREA este preferată AGONIEI

Publicat: 01 august 2016 - 12:25
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

E momentul SĂ PUNEM CĂRŢILE PE MASĂ. Nu se mai poate lălăi la infint pe o muzică absurdă și flască. Atunci când la mijloc sunt ființe nu te poți juca de-a baba oarba. FERMIERII DIN ZOOTEHNIE LUCREAZĂ CU FIINŢE. 

E adevărat că în fermele mari aceste ființe sunt privite ca mijloace de producție. Ca niște piese de schimb, uneori. Dar majoritatea celor care cresc animale au o anume sensibilitate. Mai ales cei care au crescut cu aceste animale în curte sau au pornit de la o pereche de oi, de la o vacă sau de la un roi de albine. Pe care le-au botezat, pe care le-au mângâiat. Cel mai greu moment în viața unui astfel de fermier este atunci când se uită în ochii unui animal, de care este atașat sufletește, în momentul în care trebuie să-l sacrifice. Pentru că, deși pare aiurea, suferința este mai mică decât să vadă animalele agonizând.

Acești oameni disperă greu, dar atunci când o fac sunt orbiți de furie. Deși disperările nu aduc nimic bun! Nici celui care disperă, nici celor care sunt vizați de disperare. Rolul statului este să intervină tocmai în aceste momente delicate. Cu tact. Prin măsuri de detensionare. dar și prin pregătiri anticipative. Situațiile explozive reale se amplifică atunci când nimeni nu mai ridică capacul de pe oala nemulțumirilor. Poate din neglijență (să nu spun altceva), poate dintr-o aiurită poziționare de moment. Dar ceeea ce poate preveni presiunea este comunicarea. Singura care poate duce la aurita cale de mijloc, cântată de Quintus Horatius Flaccus în celebrele sale Ode. Dar ca să comunici eficient este nevoie de empatie și open mind. Chiar și atunci când prăpăstiile înțelegerii se adâncesc și este nevoie de țipete. Sau mai ales atunci!

Pentru ca această comunicare să fie eficientă este mare nevoie de specialiști în comunicare. De oameni care au răbdarea de a diseca fiecare amănunt în atomi apoi să construiască cu atenție un pod între cele două părți. Dar la început e vorba de o punte rapidă pe care să se ajungă dintr-o parte în alta. Din păcate la noi pe aceste punți se întâlnesc doi tauri îndărătnici. Fiecare cu argumentul său de forță. Fiecare cu întâietatea sa. Când la mijloc va fi gata podul, e loc de circulat în ambele sensuri, dar până atunci e nevoie ca unul să dea înapoi ca să treacă celălalt. Apoi să se stabilească niște reguli clare de circulație, după un algoritm asumat de ambele părți.

Dar e nevoie de transparență, sinceritate și renunțarea la exagerări și disperare. Adică de acea aurită cale de mijloc. Pentru că nicio cotropire nu poate duce la nimic bun. Ministerul nu știe să mulgă vacile, iar fermierii nu știu să facă politici agricole. E obligatoriu atunci de încercat o mediere urmată de o pace, în care fiecare în parte să poată respira egal.
Dacă de la începutul anului s-ar fi comunicat clar o dată exactă, în care subvențiile să fie achitate, fiecare în parte știa exact ce să facă. Fermierii își luau creditele pe acea perioadă, fără să se trezească cu portăreii în fermă, iar ministerul ar fi avut liniștea necesară unui implement major, cum este noua PAC. Ministerul ar fi apelat la câteva înlesniri fiscale. Amânări de taxe fără penalități, pentru că este așa aiurea ca aceste penalități să fie doar de partea leului (a se citi statul). Chiar și implicarea în găsirea de noi piețe de desfacere pentru produsele fermierilor, cum a fost vizita în Orientul Mijlociu. Urgentarea plantării acelor agenți de piață. Pentru că, de cele mai multe ori, limitarea unor cheltuieli poate aduce mai mult pagube decât economii.

Îmi doresc ca fermierii să se adune în confederații care să poată angaja mediatori profesioniști și comunicatori. Pentru că de multe ori tocmai aceste diferențe de comunicare fac loc dezastrelor. Și apoi, atunci când partenerul de discuții reprezintă cât mai multe interese și administrația e mult mai dispusă la ascultare. Dar ascultarea este necesară ambelor părți. Pentru că, din păcate, măsurile extreme nu vor rezolva nimic. Doar vor creea noi presiuni care să dea de lucru Doreilor. Pentru că, oricât de bun ar fi un executant, dacă este pus sub presiune poate greși. Uneori fatal!

Nu greva foamei va aduce rezolvare, ci dialogul onest. Cu realitatea pe masă!

Vizualizat: 4518 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

MESAJ URGENT ASOCIAȚIA PROFESIONALĂ A CIOBANILOR: NU CUMPĂRAȚI MIORI FĂRĂ BULETINE DE ANALIZĂ MEDICALĂ!

12 iulie 2020 - 16:04

VOCEA FERMIERULUI! Asociația Profesională a Ciobanilor (APC) din România a transmis un comunicat către AGROINFO prin care-i avertizează pe toți crescătorii de ovine să fie foarte atenți când cumpără miori, berbeci folosiți prima oară anul acesta pentru montă. Miorii trebuie să aibă buletin de analiză medicală care confirmă că au fost testați pentru rezistența la scrapie și că li s-a făcut paternitatea, anunță APC.

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

HOTĂRÂRE GUVERN! MINISTERUL AGRICULTURII FINANȚEAZĂ 57 DE LICEE AGRICOLE!

11 iulie 2020 - 08:45

ȘEDINȚĂ GUVERN. În ședința Guvernului din data de 9 iulie 2020 a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea susținerii financiare a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Sunt 57 de licee agricole finanțate de MADR, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

LEGE ÎN VIGOARE DIN 13 IULIE! AJUTOR DE STAT pentru CRESCĂTORII RASELOR BAZNA ȘI MANGALIȚĂ!

11 iulie 2020 - 08:01

LEGE FERMIERI. Legea nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine din rasele Bazna și/sau Mangalița pentru activitatea de reproducție a fost publicată vineri, 10 iulie 2020, în Monitorul Oficial și intră în vigoare din data de 13 iulie 2020. Crescătorii de suine din rasele Bazna și Mangalița beneficiază de un ajutor de stat pentru activitatea de reproducție. Valoarea totală a ajutorului de stat este de 10 milioane de euro.

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

DECIZIE GUVERN pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

11 iulie 2020 - 07:02

OFICIAL. Guvernul a aprobat, în ședința din 9 iulie 2020, o Hotărâre prin care testele de genotipizare a scrapiei se vor efectua gratuit, de către Agenția Națională pentru Zootehnie "Prof. dr. G. K. Constantinescu", anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis pentru AGROINFO.

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

ASAS AVERTIZEAZĂ: AU SCĂZUT DRASTIC EFECTIVELE DE ANIMALE și NUMĂRUL DE FERME!

10 iulie 2020 - 16:16

SEMNAL DE ALARMĂ! Au scăzut drastic efectivele de animale, s-a redus numărul fermelor, suntem dependenți de importuri și asta ne mai lipsea o lege a mirosurilor care să ne închidă fermele zootehnice, avertizează Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

10 iulie 2020 - 15:47

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 31.07.2020, la Centrele județene ale APIA unde este depusă cererea de plată, se primesc deconturile / documentele justificative aferente trim. II pentru Măsura 14 –„Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b) – plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul PNDR 2014-2020.

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

TÂNĂR FERMIER, 24 DE ANI: DE CÂND MĂ ȘTIU, LUCREZ PĂMÂNTUL ȘI AM GRIJĂ DE ANIMALE!

10 iulie 2020 - 15:10

TÂNĂR FERMIER ROMÂN PASIONAT DE AGRICULTURĂ. De când mă știu lucrez pământul, am grijă de animale și gospodărie și am cultivat legume împreună cu familia, spune tânărul fermier Andrei Ionuț Moldovan, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sânnicolau Român, județul Bihor. Părinții lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. Andrei Ionuț Moldovan, pasionat de agricultură, și-a făcut propria fermă cu ajutorul fondurilor europene.

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

TIMP DE 5 ANI, A LUAT ILEGAL SUBVENȚII APIA PENTRU TERENUL CARE APARȚINEA BISERICII!

09 iulie 2020 - 18:45

ANCHETA DNA. Un bărbat din județul Caraș Severin a încasat ilegal subvenții APIA de aproape 95.000 de lei pe un teren care nu-i aparținea, era terenul unei biserici, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

FRAUDĂ SUBVENȚII APIA! ACTE FALSE PENTRU SPRIJINUL CUPLAT LA VACI DE LAPTE!

FRAUDĂ SUBVENȚII APIA! ACTE FALSE PENTRU SPRIJINUL CUPLAT LA VACI DE LAPTE!

09 iulie 2020 - 18:01

ANCHETA DNA! O fermă de creștere a bovinelor din județul Bacău ar fi depus mai multe acte falsificate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu scopul de a încasa cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat, informează un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Administratorul fermei a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

GHID INSTALARE TINERI FERMIERI! AJUTOR DE 50.000 DE EURO LA PACHET CU TEREN AGRICOL!

09 iulie 2020 - 16:53

INFORMAȚII UTILE! AGROINFO vă pune la dispoziție informațiile utile, care vă ajută să obțineți sprijinul financiar, din Ghidul final pentru submăsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Informațiile ne sunt furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
patru
|
08. 02, 2016. Tuesday 09:12

poate ma repet dar cred ca siguranta unor contracte de care sa se ocupe trambitatele camere agricole sau personalul apia astfe ca fermierul sa cunoasca din start pretul ,ar linistii conflictele . toti zic ca acum fiind patron ,mare om de afaceri trebuie sa-ti cauti singur desfacerea .agricultura ia roadele dupa un ciclu destul de lung in care producatorul este ocupat mereu ,asa ca institutiile trambitate ar putea face ceva cu real folos.

1.
sly47
|
08. 01, 2016. Monday 13:29

Ce dialog onest?! Cu jigodiile astea din minister si din apia nu ai ce discuta, mint intruna?! Astia nu trebuie demisi ci anchetati si arestati?!?!....

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Farm Tech la Indagra 2019

Farm Tech la Indagra 2019

La 15 ani de la înfiinţare şi după tot atâtea prezenţe la Indagra, Farm Tech SRL oferă acum soluţii complete pentru fermele zootehnice şi pentru manipulare cereale şi alte materiale. Alături de încărcătoarele frontale Schäffer, Farm Tech mai reprezintă branduri: Schäffer, Strautmann, Teagle, Göweil, Garant Kotte, Chioda Daniele, SIP, Tehnos şi Montefiori. Una dintre noutăţile de anul acesta a fost încărcător frontal electric Schäffer 23e, de 45CP:

Interviu cu Diya Shoucair, administrator Farm Tech.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii