Herghelia de la Tuluceşti, aparţinând Direcţiei Silvice Galaţi, a rămas numai cu un efectiv total de 40 de cabaline, din care 37 din rasa Ghidran, doi ponei şi un exemplar din rasa Huţul.
În noiembrie 2011, nucleul de reproducţie al rasei Ghidran - format din 45 de iepe de prăsilă şi armăsari - a fost transferat la Herghelia de la Cislău, din cadrul Direcţiei Silvice Buzău. „În toamna aceasta, o comisie de la Autoritatea Hipică Naţională s-a întrunit pentru a testa tineretul cabalin în vârstă de trei ani pentru a fi admis în fondul de patrimoniu. Pe baza unor testări deosebit de exigente - examinare clinică, aspect exterior, probe de galop pe distanţa de 2,4 km, sărituri peste obstacole fără călăreţ - toţi cei 10 candidaţi, dintre cele mai valoroase exemplare, au fost selecţionaţi pentru fondul de patrimoniu, în herghelia naţională”, ne-a declarat dr. Daniel Bălănică, şeful Hergheliei de la Tuluceşti, cel care a preluat exploataţia în iunie 2012.
Este vorba despre şapte armăsari şi trei iepe, animale care vor rămâne în herghelia de la Tuluceşti până-n primăvară, apoi se va decide dacă vor fi trasferate sau nu în altă herghelie, cel mai probabil la cea de la Cislău, judeţul Buzău.
Potrivit legislaţiei în vigoare, costurile de întreţinere a efectivelor de cabaline până la vârsta de trei ani sunt suportate de la bugetul Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
O trăsură şi ponei pentru agrement
De asemena, Herghelia de la Tuluceşti îşi dezvoltă şi îmbunătăţeşte continuu gama serviciilor de echitaţie şi turism ecvestru. Astfel, zilele acestea a fost achiziţionată din Polonia o trăsură pentru agrement, iar în curând va sosi şi un nucleu de 30 de ponei de la Herghelia Lucina, judeţul Suceava.
Cantităţi suficiente de nutreţ pentru iarnă
Herghelia Tuluceşti are în administrare o suprafaţă de 600 hectare din care 540 ha reprezintă teren agricol utilizat pentru producerea de furaje necesare hranei cabalinelor. „Producţiile vegetale au fost cele prognozate de noi şi le apreciem ca fiind bune la majoritatea culturilor. Am realizat cantităţi suficiente de fânuri, de ovăz, borceag şi de lucernă, de cereale - orzoiacă de primăvară, ovăz, porumb, grâu, care ne vor asigura necesarul de furaje pentru tot anul. O parte din producţie a fost direcţionată către hergheliile sucevene de la Lucina şi Rădăuţi”, a precizat Bălănuţă.