Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

GHIȚĂ CIOBANUL, ÎN PRESA STRĂINĂ: VINDEM O OAIE CU 100 DE LEI!

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 12:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CRESCĂTORII ROMÂNI DE ANIMALE, ÎN ATENȚIA PRESEI STRĂINE. Cunoscutul cotidian The Guardian a publicat un amplu reportaj despre oierii din România. The Guardian l-a intervievat pe crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), dar și pe crescătorul român de bovine Sebastian Ile.

Ghiță Ciobanul le-a vorbit jurnaliștilor străini despre necazurile oieritului din România. Comerțul cu ovine este o batjocură, exportul de animale vii e o supapă de supraviețuire pentru crescători.

Comerțul cu oi a devenit o batjocură. Vindem o oaie pentru 100 de lei. Nu-mi permit să plătesc salarii bune și nu mai găsesc lucrători - tinerii văd că totul merge în jos. Am impresia că acest lucru este politic, că se încearcă distrugerea sectorului, a declarat Ghiță Ciobanul pentru The Guardian, publicație care apare în Marea Britanie.

Crescătorul român de ovine a povestit că provine dintr-o familie cu tradiție îndelungată în oierit și că a moștenit de la tatăl său iubirea pentru animale.

ghita-guardian_b

Ghiță Ciobanul nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Oierul a dezvăluit cu ce necazuri se confruntă crescătorii români de ovine. Nu există abatoare, nu există, practic, veriga procesării de carne și atunci oierii, dar și crescătorii de bovine sau caprine, sunt nevoiți să-și vândă animalele în centrele de colectare pentru export. Vinderea animalelor vii pentru export este o supapă de supraviețuire pentru fermele din țara noastră în condițiile în care prețurile sunt scăzute și nu acoperă nici măcar cheltuielile cu hrana animalelor. Nici la export prețurile nu sunt mari pentru că intervin intermediarii care câștigă și ei pe acest lanț al exportului și atunci prețul care-i revine crescătorului este mai mic.

Deși (România n.r.) a primit subvenții în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la UE în 2007, acestea sunt orientate către producție, mai degrabă, decât spre construirea sistemelor de procesare (abatoare n.r.) de care are nevoie atât de urgentă țara. Deci, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne și alte produse prelucrate, scrie The Guardian.

La fel ca majoritatea crescătorilor de ovine și caprine din România, Dănulețiu nu are altă opțiune decât să-și vândă animalele în centrele private de colectare cu doar 100 de lei pe cap de oaie, subliniază publicația din Marea Britanie.

Păstoria este o tradiție pe care am avut-o de sute de ani în România, iar [elitele economice și politice care își urmăresc interesele egoiste] reușesc încet să distrugă o comoară națională, este supărat Ghiță Ciobanul. Sunt un patriot și încerc să sper că se va schimba ceva în bine în această țară. Dar dacă nu, venim la Londra, nu avem nicio opțiune, i-a mărturisit acesta jurnalistei de la The Guardian.

Publicația străină a intervievat și un crescător român de bovine din rasa Angus. Sebastian Ile are 28 de vaci rasa Angus și încearcă să-și sporească puterea de negociere cu firmele exportatoare, formând o cooperativă cu alți opt fermieri. Asta înseamnă că poate vinde la un preț mai mare pe kilogram - 2,5 euro/kg, comparativ cu 1,8 euro - prețul oferit de exportatori fermierilor mici. Dar ambițiile sale merg mai departe de atât.

În urmă cu doi ani, am pornit un proiect mare de realizare a întregului lanț - de la creșterea animalelor la procesarea și vânzarea cărnii. Dar va dura mult timp și vom avea nevoie de fonduri UE sau naționale pentru a finaliza proiectul, a declarat Sebastian Ile, pentru aceeași publicație.

Reportajul este realizat de  jurnalista Paula Erizanu, The Guardian în ediția internațională

Vizualizat: 10844 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Întâmplare...

Întâmplare...
Un tip vine acasă de la serviciu şi observă cu stupoare că în gura dobermanului său era iepuraşul vecinilor. Detalii