Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

GHIȚĂ CIOBANUL, ÎN PRESA STRĂINĂ: VINDEM O OAIE CU 100 DE LEI!

Publicat: 22 ianuarie 2020 - 12:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CRESCĂTORII ROMÂNI DE ANIMALE, ÎN ATENȚIA PRESEI STRĂINE. Cunoscutul cotidian The Guardian a publicat un amplu reportaj despre oierii din România. The Guardian l-a intervievat pe crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Jina, Sibiu, secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC), dar și pe crescătorul român de bovine Sebastian Ile.

Ghiță Ciobanul le-a vorbit jurnaliștilor străini despre necazurile oieritului din România. Comerțul cu ovine este o batjocură, exportul de animale vii e o supapă de supraviețuire pentru crescători.

Comerțul cu oi a devenit o batjocură. Vindem o oaie pentru 100 de lei. Nu-mi permit să plătesc salarii bune și nu mai găsesc lucrători - tinerii văd că totul merge în jos. Am impresia că acest lucru este politic, că se încearcă distrugerea sectorului, a declarat Ghiță Ciobanul pentru The Guardian, publicație care apare în Marea Britanie.

Crescătorul român de ovine a povestit că provine dintr-o familie cu tradiție îndelungată în oierit și că a moștenit de la tatăl său iubirea pentru animale.

ghita-guardian_b

Ghiță Ciobanul nu s-a ferit să spună lucrurilor pe nume. Oierul a dezvăluit cu ce necazuri se confruntă crescătorii români de ovine. Nu există abatoare, nu există, practic, veriga procesării de carne și atunci oierii, dar și crescătorii de bovine sau caprine, sunt nevoiți să-și vândă animalele în centrele de colectare pentru export. Vinderea animalelor vii pentru export este o supapă de supraviețuire pentru fermele din țara noastră în condițiile în care prețurile sunt scăzute și nu acoperă nici măcar cheltuielile cu hrana animalelor. Nici la export prețurile nu sunt mari pentru că intervin intermediarii care câștigă și ei pe acest lanț al exportului și atunci prețul care-i revine crescătorului este mai mic.

Deși (România n.r.) a primit subvenții în valoare totală de 26 de miliarde de euro de la aderarea la UE în 2007, acestea sunt orientate către producție, mai degrabă, decât spre construirea sistemelor de procesare (abatoare n.r.) de care are nevoie atât de urgentă țara. Deci, în ciuda numărului de animale pe care le exportă, trebuie să importe carne și alte produse prelucrate, scrie The Guardian.

La fel ca majoritatea crescătorilor de ovine și caprine din România, Dănulețiu nu are altă opțiune decât să-și vândă animalele în centrele private de colectare cu doar 100 de lei pe cap de oaie, subliniază publicația din Marea Britanie.

Păstoria este o tradiție pe care am avut-o de sute de ani în România, iar [elitele economice și politice care își urmăresc interesele egoiste] reușesc încet să distrugă o comoară națională, este supărat Ghiță Ciobanul. Sunt un patriot și încerc să sper că se va schimba ceva în bine în această țară. Dar dacă nu, venim la Londra, nu avem nicio opțiune, i-a mărturisit acesta jurnalistei de la The Guardian.

Publicația străină a intervievat și un crescător român de bovine din rasa Angus. Sebastian Ile are 28 de vaci rasa Angus și încearcă să-și sporească puterea de negociere cu firmele exportatoare, formând o cooperativă cu alți opt fermieri. Asta înseamnă că poate vinde la un preț mai mare pe kilogram - 2,5 euro/kg, comparativ cu 1,8 euro - prețul oferit de exportatori fermierilor mici. Dar ambițiile sale merg mai departe de atât.

În urmă cu doi ani, am pornit un proiect mare de realizare a întregului lanț - de la creșterea animalelor la procesarea și vânzarea cărnii. Dar va dura mult timp și vom avea nevoie de fonduri UE sau naționale pentru a finaliza proiectul, a declarat Sebastian Ile, pentru aceeași publicație.

Reportajul este realizat de  jurnalista Paula Erizanu, The Guardian în ediția internațională

Vizualizat: 11692 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII AFECTAȚI DE PESTA PORCINĂ AFRICANĂ!

28 septembrie 2020 - 10:59

GERMANIA. Guvernul german ia în considerare acordarea unui ajutor fermierilor, după scăderea preţurilor cărnii de porc, în urma descoperirii a 32 de mistreţi infectaţi cu pestă porcină africană, în landul Brandenburg, din estul ţării, a anunţat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, transmite Reuters.

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

UNDE AU DISPĂRUT TERENURILE AGRICOLE DE LA AGENȚIA DOMENIILOR STATULUI?

28 septembrie 2020 - 10:02

ACUM SE CAUTĂ HECTARELE DISPĂRUTE ÎN CEAȚĂ. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, spune că a provocat deranj la Agenția Domeniilor Statului (ADS) unde sunt interese mari și unde se menține intenționat o situație cenușie ca să se poată întâmpla lucruri. Șeful de la Agricultură a declarat că se caută acum 110.000 hectare, gestionate de ADS, dar neintabulate.

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! CINE ARE DREPTUL LA SUBVENȚIA APIA DE MAXIM 7.000 EURO/FERMA DE ANIMALE!

28 septembrie 2020 - 09:03

ATENȚIE! CONDIȚIE APIA OBLIGATORIE! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că este deschisă sesiunea pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele excepționale acordate micilor crescători de animale în cadrul Măsurii 21. Care este condiția obligatorie pe care un crescător de animale trebuie să o îndeplinească pentru a încasa ajutorul?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

CÂND PRIMESC FERMIERII ROMÂNI SUBVENȚIE DE 247 EURO/HA?

28 septembrie 2020 - 07:57

SUBVENȚII APIA CA-N VESTUL EUROPEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat fermierilor, la o întâlnire pe care a avut-o cu aceștia, zilele trecute, la Galați, că subvenția APIA pe hectar de care beneficiază agricultorii din România va ajunge la media europeană abia în 2026. În prezent, fermierii români încasează pe hectar sume mai mici decât media europeană.

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

MINISTRUL OROS: RENUNȚĂM LA ANT ȘI DĂM BANII LA SCZ!

28 septembrie 2020 - 06:57

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SUBVENȚIA APIA ÎNCASATĂ DE CEI MAI MULȚI FERMIERI? Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, la o întâlnire cu fermierii din Galați, că o soluție pentru a scăpa de vânătorii de subvenții este renunțarea la ajutorul național tranzitoriu (ANT), subvenția de care beneficiază cei mai mulți fermieri și crescători de animale, și transferarea banilor la sprijinul cuplat, subvenția de care beneficiază puțini crescători de animale.

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

NOILE SUBVENȚII APIA! MESAJ URGENT MADR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

27 septembrie 2020 - 20:10

COMUNICAT MADR AJUTOARE EXCEPȚIONALE! Ministerul Agriculturii anunță crescătorii de animale care beneficiază de ajutoarele excepționale acordate în contextul crizei sanitare că mai au doar două zile la dispoziție pentru depunerea cererii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

SUBVENȚII APIA PĂȘUNE ILEGALE! PRIMAR, VICEPRIMAR ȘI PREȘEDINTE ASOCIAȚIE ȘI-AU ÎMPĂRȚIT ÎNTRE EI BANII DE LA APIA!

27 septembrie 2020 - 08:49

ANCHETA DNA. Un milion de lei, subvenții pentru pășune încasate de la APIA pe acte false, și-au împărțit între ei primarul, viceprimarul comunei Râșca, județul Suceava și președintele Asociației Crescătorilor de Animale Gospodarul Râșca. Cei mai mulți bani ar fi intrat în buzunarele primarului și ale viceprimarului, susține un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție. Cei trei au fost trimiși în judecată.

 

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

MESAJ DISPERAT CĂTRE GUVERN: FERMIERII ROMÂNI SUNT ÎN PRAGUL FALIMENTULUI!

27 septembrie 2020 - 07:56

APEL FERMIERI. Alianța pentru Agricultură și Cooperare solicită Domnului Premier Ludovic ORBAN, să dispună măsurile legale urgente, care se impun, pentru ca OUG privind declararea stării de calamitate și OUG pentru amânarea ratelor să fie aprobate în următoarea ședință de Guvern, este mesajul disperat al fermierilor români către Guvern.

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Testimonial Austral® Plus - Nagy Iuhasz Mihai

Austral® Plus este un produs complex pentru tratamentul semințelor de cereale ce conține două substanțe active care se completează reciproc (teflutrin – cu efect insecticid și fludioxonil – acțiune fungică). Oferă spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor și bolilor la cereale păioase.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Pisica neagră

Pisica neagră
Un copil întreabă la radio: Detalii