Adama
Vinasa Rompak

"Statul român ajută fermierii din alte ţări să treacă perioada de criză"

Publicat: 26 august 2009 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Producătorii români de lapte au ajuns să dea laptele la porci, tot mai multe centre de colectare sunt închise şi tot mai multe animale sunt sacrificate, în timp ce cantităţile de lapte importat cresc, iar aceasta şi din cauză că autorităţile responsabile nu îşi respectă promisiunile din memorandumul semnat în primăvara acestui an, prin care se angajau să controleze importurile de lapte, iar procesatorii au uitat că în urmă cu două luni promiteau că vor prelua tot laptele produs în România.
"Federaţia a nominalizat oameni în comisiile care trebuia să monitorizeze şi să verifice importurile de lapte, iar poliţia de frontieră ne-a asigurat de tot sprijinul. ANSVSA-ul, însă, a numit oameni doar la nivel central, nu şi în teritoriu, şi tărăgănează semnarea protocolului de funcţionare pe baza căruia să înceapă controalele, iar aceasta în condiţiile în care avem informaţii că luna aceasta, într-o singură seară, au intrat prin vama Nădlac, pentru Albalact, cinci cisterne cu lapte.

Ajungem iar în situaţia de anul trecut, când se importau sute de mii de litri de lapte pe zi, iar ANSVSA-ul apără interesele altora, nu-i interesează că multe centre de colectare a laptelui s-au închis deja, că noi ne vindem laptele la preţuri de nimic şi oamenii nu mai au nici o sursă de venit”, ne-a spus Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Şi preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR), Costel Caraş, denunţă neregulile din sectorul laptelui. "În România se importă, în continuare, lapte prin schimburi intracomunitare, din ţări precum Ungaria, Polonia şi altele, fără respectarea legii cotelor de lapte şi ocolind legile fiscale europene şi autohtone", susţine preşedintele SCTR.

“Fermierii unguri sau polonezi care au depăşit cota de livrări trimit laptele în România, prin intermediul samsarilor şi al multinaţionalelor, fără să înregistreze cantităţile transferate la departamentele cotelor de lapte din ţările lor, care, astfel, nu vor plăti către UE amenda de 28 de milioane de euro pentru depăşirea cotei naţionale, în timp ce fermierii români au ajuns să arunce laptele la canal sau la porci, pentru că procesatorii nu îl mai preiau sau plătesc un preţ sub cel de cost”, explică acesta.

Mai mult, “calitatea laptelui importat este cel puţin dubioasă. Din verificările făcute de ANSVSA sub supravegherea fermierilor a rezultat că patru din cinci cisterne aduse în România nu corespund normelor impuse de UE, iar mulţi procesatori autohtoni care au cumpărat lapte materie primă importat au reclamat faptul că nu poate fi folosit în procesul tehnologic pentru obţinerea de preparate, dar este ambalat ca lapte proaspăt şi livrat în programul “Laptele şi cornul” sau pe piaţă.

Există şi situaţii în care laptele importat este vândut ca lapte de calitate UE produs în România, această înşelătorie ducând la obţinerea ilegală de subvenţie pe calitatea laptelui”, mai precizează Caraş.

SCTR denunţă, de asemenea, modul în care sunt organizate licitaţiile pentru programul "Laptele şi cornul", acuzând faptul că “nu există obligativitatea ca laptele livrat prin acest program să fie prospăt şi produs în România, programul transformându-se, astfel, dintr-unul de sprijinire a producătorilor români, într-un program prin care "statul român ajută fermierii din Ungaria, Polonia, Slovenia etc. să treacă perioada de criză cumpărându-le laptele prin intermediul samsarilor, în timp ce vacile fermierilor români merg la abator".

Vizualizat: 1716 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii