Adama
Vinasa Rompak

Primii moruni „cipaţi”, lansaţi în Dunăre

Publicat: 01 iunie 2009 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Primii moruni marcaţi cu emiţătoare satelitare au fost lansaţi în Dunăre săptămâna trecută. Morunii marcaţi cântăresc între 70 şi 100 kg şi provin din lotul de reproducători sălbatici folosiţi în acest an pentru producerea puilor necesari pentru programul naţional de populare a Dunării, finanţat de Ministerul Agriculturii şi pentru programul de dezvoltare a acvaculturii de sturioni din România. 
Aceştia au fost marcaţi la Staţia de reproducere a sturionilor Tămădău, judeţul Călăraşi şi eliberaţi la Stelnica/Feteşti.

Emiţătoarele satelitare vor arăta pentru prima dată itinerarul deplasărilor şi răspândirea morunilor în Marea Neagră, elemente esenţiale pentru programul regional de conservare şi redresare a speciei. Pe durata cercetărilor, pasionaţii vor putea vedea cum trăiesc morunii la adâncimi de 35 de metri, cum se hrănesc, cum se reproduc sau cum iernează în gropile adânci din albia Dunării.

Dunărea inferioară este singurul fluviu din Uniunea Europeană care mai are moruni, cea mai mare specie de sturioni. Morunul migrează din Marea Neagră în Dunăre şi înapoi, în funcţie de hrană şi ciclul de reproducere.

În 2009 a fost alocat un milion de euro pentru popularea Dunării cu sturioni, iar în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit al României pentru perioada 2007-2013 sunt alocate fonduri importante proiectelor de acvacultura sturionilor, estimându-se că pot fi atrase aproximativ 50 de milioane de euro în acest scop.

La acţiune, care face parte dintr-un proiect de peste 1,4 milioane de euro, finanţat de Guvernul Regatului Norvegiei, în proporţie de 85%, şi cofinanţat de Guvernul României, a participat şi ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Primul dintre cei patru sturioni care s-a întors în apele Dunării a primit chiar numele ministrului Agriculturii.

Vizualizat: 3084 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii