Numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a scăzut, în aprilie, faţă de luna precedentă, la bovine şi păsări, iar la porcine, ovine şi caprine au crescut, informează Institutul Naţional de Statistică.
Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut, în aprilie, cu 11,2 %, respectiv cu 6,4 %, faţă de martie. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate a rămas constant, iar greutatea lor în carcasă a scăzut cu 7,8 %. În luna aprilie 2011, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a reprezentat 11,4 % din totalul sacrificărilor de bovine.
La porcine, numărul total şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 16,7 %, respectiv cu 22,6 %. În luna aprilie 2011, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate reprezentau 70,6 % din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 15,6 %, respectiv cu 15,3 %.
La ovine şi caprine situaţia stă astfel: numărul şi greutatea lor în carcasă au crescut de 11,9 ori, respectiv de zece ori. Tăierile în unităţile industriale specializate, care deţin o pondere de 3,6 % din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine, au crescut atât numeric cât şi la greutatea în carcasă, de 12,9 ori, respectiv de 12,1 ori.
Şi la păsări, numărul total şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 2,5 %, respectiv cu 0,4 %. În unităţile industriale specializate s-a realizat 90,0 % din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au scăzut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea lor în carcasă cu 2,5 %, respectiv cu 1,5 %.
În comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2010, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea lor în carcasă au scăzut la bovine şi păsări, iar la porcine, ovine şi caprine au crescut.
În lunile analizate greutatea medie în carcasă la principalele specii de animale şi păsări, prezintă uşoare oscilaţii.
În perioada aprilie 2010 - aprilie 2011, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă a animalelor sacrificate sau înregistrat în luna decembrie la porcine şi în luna aprilie la ovine şi caprine, când au loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Crăciun şi Paşte.